Analize

Godina dana Vlade RS: Socijalna politika u vidu povećanja socijalnih davanja

Od 22 obećanja iz oblasti socijalne politike, u prvoj godini mandata Vlada RS nije započela realizaciju samo jednog obećanja, i to onog koje se odnosi na povratak kategorije toplog obroka u sve javne institucije. Realizacija 19 obećanja ocijenjena je započetom, dok su ocjenu “u progresu” dobila dva obećanja.

Izvor: Freepik

Četiri stranke vladajuće koalicije dale su poprilično podjednak broj obećanja u oblasti socijalne politike.

Dva obećanja koja su ocijenjena da su “u progresu” dala je Socijalistička partija RS. Jedno od tih obećanja jeste zaustavljanje odlaska mladih.

Vlada RS je u januaru 2023. godine usvojila Omladinsku politiku Republike Srpske od 2023. do 2027. godine, dok je Akcioni plan sprovođenja ove politike usvojen na 26.10.2023. godine. Za realizaciju četiri strateška cilja koja su definisana Omladinskom politikom planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 266,4 miliona KM, dok finansijska sredstva za realizaciju Akcionog plana za period od 2023. do 2025. godine iznose oko 156 miliona KM.

Drugo obećanje tiče se povećanja socijalnih davanja koja su u budžetu za 2024. godinu povećana za blizu 27% u odnosu na posljednji rebalans budžeta za 2023. godinu.

Početkom 2023. godine utvrđen je iznos primanja nezaposlenog roditelja četvero i više djece u mjesečnom iznosu od 750 KM. Donesena je odluka o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima za troškove grijanja. Tokom godine, Vlada RS je u nekoliko navrata odobravala sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika.

Šest datih obećanja fokusirana su na veće plate i penzije. Ta obećanja davale su SPRS, DNS i SNSD.

Što se penzija tiče, početkom godine donesena je Odluka o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija, počevši od 1. januara 2023. godine. Penzije su tada povećane za 0,18%. U januaru 2023. godine utvrđena je i najniža penzija u Republici Srpskoj za 2023. godinu, i iznosi 275,29 KM.

U januaru 2023. godine donesena je odluka o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu u visini od 700 KM u neto iznosu.

Pronatalitetne politike također su bile tema obećanja iz socijalne politike.

Jedna od mjera pronatalitetne politike jeste i pružanje finansijske pomoći pri liječenju neplodnosti kod parova. Vlada RS finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, dok Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2011. godine zagovara kod jedinica lokalne samouprave da finansiraju/sufinansiraju naredne postupke vantjelesne oplodnje.

Pored toga, Ministarstvo pruža podršku za svako novorođeno dijete dajući platu za svaku nezaposlenu porodilju u Republici Srpskoj, i to 12 mjeseci za prvo dijete i 18 mjeseci za treće rođeno dijete i blizance.

Obećanje o povećanju zaposlenosti u prvoj godini bilo je bez konkretnih mjera, dok Republički zavod za statistiku bilježi blagi porast zaposlenih.

Boračka davanja također su povećana budžetom RS za 2024. godinu. Od januara 2024. godine planiran je obračun boračkog dodatka po osnovici od 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!