Neistina

Gazi Husrev-begova medresa nije najstarija obrazovna institucija u Evropi

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić obišao je dvorište Gazi Husrev-begove medrese, koje je obnovljeno uz finansijsku podršku ove lokalne zajednice, te je tom prilikom, kako je saopćeno na zvaničnoj stranici Općine, ustvrdio da je ova obrazovna institucija najstarija u Evropi.

Foto: Općina Stari Grad Sarajevo

Ovo je veoma bitan projekat za Bosnu i Hercegovinu, za Sarajevo, jednom riječju za cijeli bosanski narod i Bošnjake. Medresa je najstarija obrazovna institucija u Evropi i trebamo biti ponosni na tu činjenicu. U vrijeme kada je nastala ova medresa mnogi u Evropi nisu ni znali šta je obrazovanje i zato trebamo biti ponosni na nju i uvijek biti spremni da podržimo projekte očuvanja naše historije i tradicije.

Ibrahim Hadžibajrić, 27.8.2021.

Hadžibajrić je tvrdnju da je Gazi Husrev-begova medresa “najstarija obrazovna institucija u Evropi” ponovio i na svom Facebook profilu.

Foto: Ibrahim Hadžibajrić/Facebook

Prema zvaničnim podacima s web stranice Gazi Husrev-begove medrese, ova obrazovna institucija utemeljena je na osnovama Gazi Husrev-begove vakufname iz 1537. godine, a kako se navodi dalje, to je jedina škola u Bosni i Hercegovini koja kontinuirano radi preko 480 godina.

Kako je navedeno na web stranici Guinnessovih svjetskih rekorda, Univerzitet u Bolonji, koji je osnovan 1088. godine, najstariji je osnovani univerzitet na svijetu.

U članku objavljenom na web stranici Top Universities, koji se odnosi na deset najstarijih univerziteta na svijetu, od njih deset, devet ih je s područja Evrope, dok se na desetom mjestu nalazi Al-Azhar u Kairu, glavnom gradu Egipta. Svi univerziteti koji su navedeni u članku osnovani su do 1290. godine.

Kao najstarija obrazovna institucija u Evropi i druga na svijetu, prema podacima sa stranice oldest.org, navedena je Kraljevska škola u gradu Canterbury u Engleskoj, koja je osnovana 590. godine.

Na području Jugoistočne Evrope, prema zvaničnim podacima Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, nekadašnja Dubrovačka republika je 1435. godine osnovala prvu javnu školu.

Na zvaničnoj internet-stranici Biskupijske klasične gimnazije “Ruđer Bošković” u Dubrovniku navodi se da je u ovom gradu od 1333. godine djelovala gramatička škola, a od 15. stoljeća i gimnazija.

Medijskim izvještavanjem o tvrdnji da je Gazi husrev-begova medresa najstarija obrazovna ustanova u Evropi bavio se naš partnerski portal za provjeru činjenica u medijima Raskrinkavanje.ba, a navedenu analizu možete pročitati na LINKU

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će tvrdnju Ibrahima Hadžibajrića, da je Gazi husrev-begova medresa najstarija obrazovna institucija u Evropi, ocijeniti kao neistinitu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!