Do kraja novembra voda za pet sokolačkih sela?

Tokom posjete ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića Opštini Sokolac krajem maja 2019. godine, jedna od tema njegovog razgovora sa načelnikom te opštine, Milovanom Bjelicom bila je i završetak izgradnje vodovodnog sistema na području jugoistočnog djela opštine Sokolac.

Predstavnici Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede u BiH kao partneri u realizaciji projekta također su prisustovali sastanku, te je tom prilikom ministar Šarović najavio i skoro privođenje kraju izgradnje pomenutog vodovoda: 

Radovi su intezivirani u 2019. godini i projekat se bliži svom uspješnom završetku. Na području opštine Sokolac, kada je riječ o ovome projektu, preostali su još kućni priključci u sokolačkim selima Ozerkovići, Đedovci, Kazmerići, Zagajevi, Vrbarje i Burati. Više stotina domaćinstava na području opština Sokolac i Rogatica uskoro će dobiti pitku vodu sa izvorišta rijeke Bioštice i konačno će biti riješen dugogodišnji problem stanovništva ovog bezvodnog kraja.

Mirko Šarović, 29.05.2019.

Nedugo zatim, polovinom juna tekuće godine načelnik Bjelica je informisao javnost da je skupa sa susjednom Opštinom Rogatica kao partnerom na projektu do tog momenta Opština Sokolac “uradila primarni i sekundarni vod za sela Ozerkovići Kazimerovići, Đedovci, Vrbarje, Burati i Obrtići u ukupnoj dužini 10.000 metara, ali vodovod još nije pušten u rad”. 

Sada je preostalo da se nabave pumpe na bazenima i riješi jedno imovinsko pitanje, pa očekujemo puštanje vodovoda do kraja građevinske sezone.

Milovan Bjelica, 16.06.2019.

Da se projekat privodi kraju, te da će “voda poteći krajem novembra za više od 75 domaćinstava u pet sokolačkih sela prema susjednoj Rogatici” Bjelica je izjavio 23.10.2019. godine dodavši da će “za svako domaćinstvo priključak koštati 800 KM na dijelu vodovoda izgrađenog za sela Đedovci, Ozerkovići, Kazimerovići, Zagajevi i Vrbarje na području opštine Sokolac”.

Ovim Istinomjer obećanju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića u vezi izgradnje vodovoda za pomenuta sela na području sokolačke opštine daje ocjenu radi se na tome, te ćemo pratiti da li će u navedenom roku projekat biti i okončan.

(Istinomjer.ba)

Uskoro počinje rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Grdonj?

Iz Općine Centar Sarajevo nedavno je saopćeno da će, shodno zahtjevu stanovnika mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“,...

Postignuti dogovor ostavio mnogo prostora za dodatne polemike

Praksa netransparentnog zaključivanja sporazuma političkih lidera koja u javnosti ostavlja i previše prostora za naknadna tumačenja postignutih dogovora, nastavljena je i u slučaju imenovanja Zorana...Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019. godine na kojoj, kako je rečeno, nije postignut konsenzus u vezi sa održavanjem...