Nedosljedno

DF: I vlast i opozicija

zeljko komsic i bakir izetbegovicRad Vlade FBiH od samog početka je “zapinjao” na pitanju postavljanja novih kadrove na javne funkcije. Ovaj se problem javio još u decembru prošle godine, kada je Demokratska Fronta najavila da neće ući u koaliciju sa SDA ako ista nastavi zapošljavati svoje kadrove na javne funkcije u kantonima u kojima je osvojila vlast, što je bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim uslovima za formiranje koalicije. SDA je tada pristala da proglasi moratorij na daljnja zapošljavanja u javnom sektoru, te su pregovori o formiranju vlasti odblokirani.

„Ključna je stvar da se stane s tim imenovanjima, da se ono što zakon nalaže sada, ljudi kojima su istekli mandati, da se postavljaju umjesto njih samo oni koji će privremeno obavljati tu dužnost, kao v.d., a da nakon što vlade budu formirane, svaka vlada napravi procjenu, prije svega stručnog kadra koji joj treba“, kazao je Željko Komšić nakon postizanja ovog dogovora.

Vlada FBiH je, shodno koalicionom sporazumu, na sjednici održanoj 2. aprila zadužila sva federalna ministarstva, uprave, upravne organzacije, ustanove i druge institucije i službe, kao i Agenciju za državnu službu FBiH, da obustave sve konkurse za zapošljavanje u državnoj službi i to na period od 60 dana. Međutim, uskoro se isti problem ponovo pojavio, kada su ministri iz HDZ-a tražili smjenu direktora javnih preduzeća koje je imenovala prethodna Vlada. Ovaj zahtjev nije podržao DF, insistirajući na tome da nova imenovanja uslijede tek kada isteknu aktuelni mandati i da se obave putem javnih konkursa.

Sukob između DF i HDZ zatim se produbio oko uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javnih preduzeća, jer je HDZ insistirao da se usvoji uredba kojom će se pravo imenovanja nadzornih odbora sa resornih ministarstava prenijeti na Vladu.

Sporna uredba usvojena je 4.6.2015, nakon čega je predsjednik DF najavio da će ova stranka napustiti koaliciju sa HDZ i SDA:

“Premijer Fadil Novalić nema više našu podršku, a šta će uraditi na njemu je. Mi poštujemo Ustav i zakone i ići ćemo u jednu vrstu pravne bitke. Što se nas tiče, SDA i HDZ mogu napraviti novu parlamentarnu većinu”, rekao je Komšić.

No, Komšić je istog dana najavio i da će ministri iz DF osigurati da federalna Vlada “normalno funkcioniše” dok ih premijer ne razriješi dužnosti:

“Fadil Novalić nema više našu podršku, ministri iz DF-a ostat će još neko vrijeme u Vladi FBiH kako bi obezbijedili normalno funkcionisanje Vlade dok ne budu razriješeni. Pozivam Novalića da ih razriješi i pozivam SDA i HDZ da formiraju novu parlamentarnu većinu. Ne ostavljam više nikakvu mogućnost za dogovor i nastavljamo se pravnim sredstvima boriti za poštivanje zakona i ustava“, izjavio je Komšić.

U međuvremenu je zakazana i sjednica Vlade FBiH na čijem se dnevnom redu našla reformska agenda čije je potpisivanje planirano u četvrtak, 11. juna. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, pozvao je tada ministre iz Demokratske Fronte da prisustvuju sjednici, te dodao kako je SDA “spremna na moratorij” na imenovanja u javnim preduzećima kako bi se DF vratio u federalnu Vladu.

Ovaj je poziv javno odbijen od strane Željka Komšića, koji je tada rekao “Mi više nismo dio većine i tim se pitanjima više niti bavimo niti imamo namjeru baviti”.

“Uredbu kojom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale, SDA i HDZ su usvojili bez DF-a te na isti način mogu usvojiti i tzv. reformsku agendu. Kada i ako se bilo koji od segmenata te agende pojavi u Parlamentu, naši poslanici će podržati sve što je u interesu građana Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz DF povodom Izetbegovićevog poziva.

S obzirom da je samo četiri dana ranije najavio da će DF-ovi kadrovi ostati u Vladi kako bi obezbijedili njeno normalno funkcionisanje, ali su potom odbili prisustvovati narednoj zakazanoj sjednici, za ovu izjavu Komšić dobija ocjenu nedosljedno.

Pitajte Istinomjer!