Dosljedno

Bajrović dosljedno odbija da smijeni nadzorne odbore

reufReuf Bajrović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, preuzeo je 03.04.2015.godine dužnost od sada već bivšeg ministra u Vladi FBiH, Erdala Trhulja. Primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Ministarstva u Mostaru.

Bajrović je nakon preuzimanja dužnosti, izjavio za „Dnevni avaz“ da predstavnici DF-a u Vladi FBiH neće podržati smjene direktora koje je imenovala prethodna vlada, a što je jedan od zahtjeva HDZ-a BiH. On je pojasnio da neće tražiti ni smjenu direktora „Elektroprivrede BiH“ Elvedina Grabovice, koji je kadar SDP-a, jer ni njemu mandat nije istekao.

– Tim direktorima će mandat trajati do kraja. Tako je po zakonu. Nikoga mi nećemo smjenjivati. Kada im istekne mandat, onda ćemo raspisati konkurs za direktore, a tako će biti i za „Elektroprivredu BiH“. Nama u DF-u nije cilj da na ovu poziciju dođe stranačka osoba, nego neko ko najbolje zna raditi svoj posao – istakao je Bajrović.

Istinomjer donosi pregled dešavanja i izjava ministra Bajrovića na ovu temu:

Kako je navedeno u saopštenju sa 6. sjednice Vlade FBiH (22.05.2015.), većinom glasova donesene su odluke o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje dužnosti, zbog gubitka povjerenja dioničara, članova nadzornih odbora „Aluminija“ i Elektroprivrede HZ HB, kao i za imenovanje privremenih članova ovih odbora. Konačne odluke trebaju donijet skupštine ovih kompanija. Ali, i uz sve pritiske i dogovore, “visoka harmonija” u donošenju odluka sa početka ove priče kao da je opet izostala. Ministri iz Demokratske fronte ostali su suzdržani prilikom glasanja za ove odluke.

Na ovoj sjednici je Vlada ministru Bajroviću naložila da, kao resorni ministar, uputi instrukcije skupštinama ovih preduzeća da smijene članove nadzornih odbora.

Nakon ove sjednice Bajrović je izjavio sljedeće:

„Pravne posljedice ne postoje jer su odluke nelegalne…Kao resorni ministar moram stati u odbranu zakona i stoga ću sutra i službeno obavijestiti relevantne instance u „Aluminiju“ i Elektroprivredi HZHB da odluke Vlade FBiH, ukoliko u njima zaista piše da su ljudi smijenjeni, u ovom slučaju nemaju pravno utemeljenje i da ih ne treba uzimati za ozbiljno“ (Dnevni avaz, 25.05.2015.)

Na sjednici Vlade FBiH, koja je održana u Mostaru 27.05.2015. godine, Bajrović je predložio da se u dnevni red uvrsti izbor šest članova Nadzornog odbora “Elektroprivrede HZ HB” koji su prošli konkursnu proceduru, te su dio redovnog imenovanja koje je započeo prethodni ministar.

“Nije dozvoljeno stavljanje toga na dnevni red i to ćemo opet staviti na idućoj sjednici. Opet će biti to stavljeno na dnevni red, ne zato jer je politički stav nego zakonska obveza. U slučaju HZ HB 29.06. je zadnji datum kada se to mora donijeti. Ukoliko Vlada do 29. 06. ne dadne suglasnost na prethodnu konkursnu proceduru koju je u skladu s važećim zakonima provelo ministarstvo, na Skupštini dioničara, resorno ministarstvo će dati naputak da se glasa za ljude koji su legalno izabrani”, rekao je tada Bajrović.

Iz svega navedenog, jasno je da su se Demokratska fronta i ministar Bajrović držali stavova koje su dali odmah nakon formiranja Vlade FBiH, te od Istinomjera dobijaju ocjenu dosljedno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!