Neispunjeno
Uncategorized

Denis Lasić: Vlada HNK "do kraja augusta", sredinom septembra, do kraja sedmice…

Denis LasićIako danas predstavnici SDA, SDP-a BiH i dva HDZ-a nisu potpisali međustranački sporazum o formiranju vladajuće većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), mandatar buduće vlade Denis Lasić (HDZ BiH) smatra kako će već sljedećeg petka HNK dobiti novu vladu.

“Zbog nekih manjih tehničkih primjedbi na predloženi tekst sam sporazum danas nije potpisan kako je najavljivano, no može se smatrati da je to praktično učinjeno. Uvijek treba bit oprezan, ali vidim da smo svi konačno ozbiljno shvatili situaciju, i vjerujem da će sljedećeg petka na sjednici Skupštine HNK biti potvrđena nova vlada”, kazao je Lasić u telefonskoj izjavi za Fenu.

(FENA, 19. 9. 2011.)

***

“Nakon jučerašnje sjednice Skupštine HNK-a konačno smo krenuli u pozitivnom smjeru. Nakon današnjih razgovora još sam veći optimist i očekujem da ćemo u sljedećih 15-ak dana imati novu vladu”, izjavio je Lasić novinarima po završetku današnjih pregovora.

(SRNA, 26. 8. 2011.)

***

Krajem augusta trebala bi se konačno uspostaviti vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), kazao je kandidat HDZ-a BiH za mandatara kantonalne Vlade Denis Lasić nakon današnjeg sastanka predstavnika četiriju stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP) u Mostaru. Postignut je dogovor da se sjednica Skupštine HNK-a održi između 22. i 25. augusta, na kojoj će biti izabrano rukovodstvo Skupštine i predložen mandatar kantonalne Vlade. Prema Lasićevim riječima, krajem augusta bi konačno ovaj kanton trebao dobiti novu Vladu.

(FENA, 5. 8. 2011.)

Komentar:

Denis Lasić, koji bi trebao biti svjestan svoje odgovornosti i javnih izjava, konstantno pomjera rokove za formiranje vlasti. Činjenica je da, vjerovatno, Lasić nije jedini odgovoran za formiranje Vlade HNK, ali je on taj koji daje izjave i unosi nemir i nestrpljenje kod ionako izmučenih građana. Lasić, dakle, nije ispunio obećanje te vlada nije formirana “do kraja augusta”, a potom ni za “15-ak dana”, kako je rekao. Da li će Vlada biti formirana do narednog petka (23. 9.), ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, pitanje je na koje ni Lasić ne zna odgovor.

Pitajte Istinomjer!