Radi se na tome

Počelo uplaćivanje poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, Radovan Višković najavio je mjere kojima će zbog krize izazvane pandemijom novog koronavirusa, kako je rekao, biti obuhvaćeno najugroženijih šest ili sedam oblasti privrede RS kao što su ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, druge uslužne djelatnosti, te preduzetnici.

Tako je komentarišući zahtjeve koje je Vladi RS uputila Privredna komora Republike Srpske Višković izjavio:

Vlada će iz Budžeta za oko 40.000 radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona KM. Pošto se do polovine marta radilo, naš stav je da je realno i korektno da poslodavci isplate neto platu, a da iz budžeta budu plaćeni porezi i doprinosi, odnosno iznos do nivoa bruto plate.

Radovan Višković, 30. mart 2020.

Višković je i dodao da se “čeka da stupi na snagu odluka Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja kako bi mogli realizovati tu odluku”.

Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske stupila na je na snagu 02. 04. 2020. godine objavljivanjem u “Službenom glasniku RS”, a Istinomjer je pratio čitav proces donošenja pomenute odluke.

U skladu sa najavom premijera Viškovića, iz Biroa Vlade za odnose s javnošću 15. 04. 2020. godine saopšteno je da je tog dana “počela isplata na osnovu 200 zahtjeva koje je obradila Poreska uprava Republike Srpske, u vrijednosti od 800.000 KM, te da će se isplata sredstava za poreze i doprinose odvijati u skladu sa dinamikom prispjeća zahtjeva privrednih subjekata u Poresku upravu Republike Srpske”.

S obzirom na to da je počela isplata sredstava za poreze i doprinose za mart 2020. godine, za privredne subjekte, koji su odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, radi sprečavanja širenja pandemije virusa korona, bili onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost, Istinomjer obećanju premijera Radovana Viškovića daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!