BiH oslobodila Libiju, Irak, Afganistan…

Amir Zukić

“BiH je principijelno bila na strani međunarodne zajednice koja je ustala protiv diktature i nasilja nad građanima u Iraku, Afganistanu i Libiji”, izjavio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

(FENA, 23. 11. 2011.)

Komentar:

Ministar odbrane BiH je Selmo Cikotić odobrio je vojne misije bh. vojnika u inostranstvu. Između ostalih i onu u Iraku: “Dopisnik SETimesa Antonio Prlenda pratio je državno izaslanstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u posjetu 36-članom BiH kontingentu u južnom Iraku. U svojem ekskluzivnom izvješću prati BiH vod koji identificira i uklanja konvencionalne vojne neeksplozivne materijale – posao neophodan za sprečavanje pobunjenika u izradi improviziranih eksplozivnih naprava usmjerenih protiv iračkih civila i koalicijskih postrojbi.” (Seetimes, 8. 5. 2006.)

Libija?

Predsjedništvo BiH je za odluku o priznavanju Prelaznog nacionalnog libijskog vijeća glasalo 25. 8. 2011. godine (izvor: RFE), što je “zakašnjenje” od čak pet mjeseci. Napominjemo da je napad NATO snaga na Libiju počeo sredinom marta 2011. godine. Iz navedenog je očito da je Predsjedništvo “kalkulisalo” i pokušalo birati između libijskih dolara s jedne i “podrške” NATO-savezu s druge strane.

Afganistan:

“Četrdeset i pet pripadnika pješadijske jedinice privremenog sastava Oružanih snaga BiH ispraćeno je danas u kasarni “Kozara” u Misiju podrške miru ISAF u Afganistanu.
Članovi ove treće rotacije bit će angažirani, pojašnjava načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, na unutrašnjem osiguranju jedne baze, zajedno s danskim vojnim kontingentom.” (izvor: FENA, 16. 9. 2011.)

Dakle, Amir Zukić je potpuno u pravu – BiH je pomogla, na sve načine, “oslobađanju” Libije, Afganistana i Iraka. Pomogli smo zemljama u kojima i dan-danas bukti kombinacija građanskog i vjerskog rata. Aferim.

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...