Neistina

BiH nije jedina država u Evropi u kojoj nije počeo proces vakcinacije

Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo (KS), u intervjuu za N1 govorio je o trenutnom epidemiološkom stanju sa novim koronavirusom, ali i o nabavci vakcina.

Iako nam vladajuće strukture već odavno obećavaju različite vakcine, BiH je jedina država u Evropi, pa i šire, koja još uvijek nije nabavila niti jednu vakcinu.

Haris Vranić, 25. 1. 2021.

 

Istinomjer je provjerio kakva je situacija sa nabavkom i distribucijom vakcina u našem neposrednom okruženju.

Jelena Borovinić Bojović, ministrica zdravlja Crne Gore, 22. 1. 2021. godine istakla je u intervjuu za podgoričke Vijesti da prve doze vakcine u ovu zemlju stižu početkom februara.

Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan.

Jelena Borovinić Bojović, 22. 1. 2021.

 

Vakcine se očekuju i u Sjevernoj Makedoniji. I u ovoj zemlji prioritet je Pfizer vakcina, istakao je Zoran Zaev, premijer Vlade ove države.

U februaru očekujemo vakcine koje su direktno dogovorene s Fajzer kompanijom. Spremni smo, osigurani su uslovi za vakcinaciju i imunizaciju. Sjeverna Makedonija je potpuno pripremljena, sa hladnjacima osiguranim za vakcine i već je izgrađen sistem vakcinisanja. Medicinski radnici iz KOVID bolnica, kojih je 7.850, preostalo medicinsko osoblje, hronično oboljeli i odrasli ljudi biće prvi vakcinisani.

Zoran Zaev, 22. 1. 2021.

 

S obzirom na to da se vakcine još uvijek očekuju u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, Istinomjer će tvrdnju Harisa Vranića, da je BiH jedina država u Evropi, pa i šire, koja još uvijek nije nabavila niti jednu vakcinu, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!