Istina

BiH nije implementirala ni drugi, dok EU kreće s petim energetskim paketom

Predsjednik SDS-a i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (ZD PSBiH) Mirko Šarović, komentarišući energetsku situaciju u i oko Bosne i Hercegovine (BiH), ustvrdio je, pored ostalog, da BiH ne čini ništa kako bi unaprijedila svoje zakonodavstvo i standarde.

Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info

U tom kontekstu, najavljujući da slijedi, kako je rekao, drastično poskupljenje struje, prvi čovjek SDS-a je ustvrdio:

BiH ne čini ništa kako bi unaprijedila svoje zakonodavstvo i standarde. Nema zakona o gasu. U Evropi se u ovom sektoru razmišlja o petom energetskom paketu, dok smo mi na drugom, koji je važio prije 24-25 godina. Onda možete da zamislite koliko nazadujemo.

Mirko Šarović, 20.1.2022.

Tragom Šarovićeve tvrdnje da je BiH u drugom energetskom paketu, Istinomjer je izvršio uvid u najnoviji godišnji izvještaj Energetske zajednice (Annual implementation report 2021), objavljen 1.11.2021. godine. U ovom dokumentu, u kojem se govori o implementaciji reformi iz oblasti energetike, u dijelu pod rednim brojem 4, koji se odnosi na našu zemlju, navedeno je, pored ostalog, da “BiH još nije implementirala ni obaveze iz drugog energetskog paketa, iako je već godinama na snazi još stroži i obimniji treći paket”, te se i podsjeća da nije urodio plodom posljednji pokušaj Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH iz maja 2021. godine da se postigne sporazum između entiteta o implementaciji trećeg paketa.

U izvještaju se i podsjeća da se, zbog spore implementacije, protiv BiH vodi devet predmeta, i to dva u oblasti zaštite životne sredine i po jedan iz oblasti električne energije, državne pomoći, energetske efikasnosti i infrastrukture, te je Energetska zajednica polovinom januara našoj zemlji uvela i sankcije.

“Energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju pravila i direktiva te organizacije, potvrdio je tako 18.1.2021. godine direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Prema Odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice, BiH neće učestvovati u odlučivanju o pitanjima budžeta i izvršenja u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede.

Energetska zajednica, 14.1.2021.

Pored toga, da se u Evropi uveliko planira implementacija petog energetskog paketa, jasno je iz sadržaja objavljenog u oktobru 2021. godine na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta, Informativni članci o Evropskoj uniji, na kojoj se, pored ostalog, navodi pet glavnih ciljeva energetske politike EU:

  • diversificirati europske izvore energije, osigurati energetsku sigurnost pomoću solidarnosti i suradnje među državama članicama EU;
  • zajamčiti funkcioniranje potpuno integriranog unutarnjeg energetskog tržišta, omogućujući slobodan protok energije kroz EU putem odgovarajuće infrastrukture i bez tehničkih ili regulatornih prepreka;
  • poboljšati energetsku učinkovitost i smanjiti ovisnost o uvozu energije, smanjiti emisije te poticati zapošljavanje i rast;
  • dekarbonizirati gospodarstvo i prijeći na niskougljično gospodarstvo u skladu s Pariškim sporazumom;
  • promicati istraživanje u području tehnologija niskougljične i čiste energije, u energetskoj tranziciji davati prednost istraživanju i inovacijama te poboljšati konkurentnost.

S ciljem dostizanja navedenih standarda, peti energetski paket, “Ostvarivanje europskog zelenog plana”, već je objavljen, te se, kako se navodi, o njemu trenutno raspravlja:

Peti energetski paket, naslovljen „Ostvarivanje europskog zelenog plana”, objavljen je 14. srpnja 2021. i o njemu se trenutačno raspravlja. Cilj mu je uskladiti energetske ciljeve s novim europskim klimatskim ambicijama, prema kojima do 2050. EU treba postati ugljično neutralan. Taj je paket uglavnom je usmjeren na obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, oporezivanje energije, zračni i pomorski promet te zgrade.

Informativni članci o Evropskoj uniji, oktobar 2021.

S obzirom na činjenice potvrđene u navedenim relevantnim dokumentima, Istinomjer tvrdnje Mirka Šarovića, da je Bosna i Hercegovina još uvijek u drugom energetskom paketu, dok EU radi na uvođenju petog, ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!