Neistina

BiH jeste blizu tome, ali ipak nije zadnja u Evropi po percepciji korupcije

Gostujući 2.2.2022. godine u emisiji “Telering” Radio-televizije Republike Srpske, predsjednik SDS-a i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, između ostalog, dotakao se i teme korupcije.

Foto: Hayat.ba
Foto: Hayat.ba

Tako je Šarović, pozivajući se na “relevantne svjetske globalne institucije koje se time bave”, prvo izjavio da je Republika Srpska “dospjela na posljednje mjesto u Evropi po stepenu korupcije”. Nakon voditeljeve opaske da na taj način on “amnestira vlast u Federaciji” te da je “to sistem spojenih sudova” i da Šarović, kako je voditelj dodao, to dobro zna, prvi čovjek SDS-a odgovorio je da ne amnestira, te ustvrdio sljedeće:

Evo da te demantujem. Najkorumpiranija zemlja u Evropi je Bosna i Hercegovina. U okviru nje Republika Srpska. Znači, isto mislim o njima u Federaciji i u cijeloj Bosni i Hercegovini kao što mislim o Republici Srpskoj. Koruptivna vlast.

Mirko Šarović, 2.2.2022.

Slično kao Šarović, i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž nedavno je, pored ostalog, izjavio da je BiH po percepciji korupcije zadnja u Evropi, te je Istinomjer tu njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Podsjećamo da BiH po Indeksu percepcije korupcije nije posljednja, ali jeste treća najlošije rangirana zemlja u Evropi, sa ocjenom 35, na skali od 0 do 100, te da je na svjetskom nivou, od ukupno 180 država, pozicionirana na 110. mjesto, potvrđeno je u izvještaju Transparency Internationala za 2021. godinu.

U zemljama Evrope, koje od Bosne i Hercegovine imaju lošiji rezultat, Ukrajine i Rusije, Indeks percepcije korupcije iznosi 32, odnosno 29.

Osim BiH, ocjenu 35 imaju i Albanija, Malavi, Mongolija i Tajland, dok su, primjera radi, niže ocjene dobili El Salvador, Sierra Leone, Egipat, Nepal, Filipini itd.

Foto: Transparency International BiH

U skladu sa ranijim izvještajima iste organizacije, Indeks percepcije korupcije u BiH kretao se od ocjene 42 za 2012. i 2013. godinu do ocjene 38, koja je zabilježena 2018. godine.

Kada se radi o zemljama regije, Srbija ima istu ocjenu kao i prošle godine – 38 od 100 poena, što je, prema podacima organizacije Transparentnost Srbija, najlošiji rezultat u proteklih deset godina, dok je Hrvatska također zabilježila isti rezultat kao i prethodne dvije godine, odnosno 47 bodova, i zauzela je 63. mjesto, pa je, prema onome što su objavili iz Transparency Internationala u ovoj državi, Hrvatska među najkorumpiranijim državama u EU. S druge strane, Sjeverna Makedonija i Kosovo su u 2021. godini zabilježili rast na 39 bodova. Kompletan izvještaj za 2021. godinu dostupan je na sljedećem linku.

S obzirom na to da BiH po Indeksu percepcije korupcije nije posljednja u Evropi, Istinomjer će za tu tvrdnju i Mirku Šaroviću dati ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!