Analize

Postignuti dogovor ostavio mnogo prostora za dodatne polemike

Praksa netransparentnog zaključivanja sporazuma političkih lidera koja u javnosti ostavlja i previše prostora za naknadna tumačenja postignutih dogovora, nastavljena je i u slučaju imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, na 44. vanrednoj sjednici predsjedništva BiH, održanoj 19. novembra ove godine. Na istoj sjednici donesena je i odluka da će BiH NATO-u dostaviti dokument “Programa reformi Bosne i Hercegovine”. Sadržaj ovog dokumenta još uvijek nije poznat javnosti, zbog čega su se pojavile nove dileme nakon vijesti o postizanju dogovora, upravo vezane za njega, s obzirom da je slanje Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u bilo glavni kamen spoticanja u vezi uspostave vlasti na državnom nivou.

Podsjećamo sporazum lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, potpisan početkom augusta ove godine, izazvao je slične polemike upravo u smislu tumačenja potpisanog sporazuma, o čemu je detaljno u to vrijeme pisao Istinomjer.

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH održali sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i šefom Delegacije Evropske unije u BiH, javnosti je iz Predsjedništva veoma kratko poručeno:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici, održanoj danas u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Saopćenje sa 44. vanredne sjednice Predsjedništva BiH, 19.11.2019.

Nakon sjednice, prvi se javnosti obratio član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović koji je rekao da dogovoreni dokument “omogućava nastavak odnosa i saradnje sa NATO savezom”.

Ovdje nema pobjednika ili pobijeđenog od strane bilo kojeg političara ili politike. Pobjednici su BiH, svi dijelovi BiH i svi narodi i svi građani BiH. Mi smo u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu BiH radili naporno zajedno s prijateljima iz svijeta i NATO saveza i došli do dokumenta koji će biti dostavljen u NATO savez i koji omogućava nastavak odnosa i saradnje sa NATO savezom.”

Šefik Džaferović, 19.11.2019.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić nakon završetka sjednice samo je kratko medijima prokomentarsao postignuto rješenje.

“Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan.”

Željko Komšić, 19.11.2019.

Komentar na postignuti dogovor stigao je i iz centrale SNSD-a iz koje su se oglasili prije svog lidera, Milorada Dodika.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program /ANP/. Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će dan poslije imenovanja Savjeta ministara u Predstavničkom domu biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu.”

Radovan Kovačević, 19.11.2019.

Milorad Dodik, sa druge strane, oglasio se tek nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, na koji je otputovao odmah nakon što je Predsjedništvo BiH postiglo dogovor. Dodik je rekao da dokument sadrži set reformi koje ne prejudiciraju članstvo u NATO-u.

Otvoreno se u tom dokumentu kaže da je taj dokument set reformi i da one ne preudiciraju članstvo, i svaku vrstu i kretanje prema članstvu u NATO potrebna je nova odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Ja razumijem ove iz SDS-a i PDP-a, mislim da bi trebalo malo da prestanu da se ljute, vidim da su bjesni. Razumijem i to zato što su oni dugo sjedili neopravdano na mjestima u organima vlasti BiH i ovim se ruši privilegija i pokušaji da se uradi mnogo štošta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske.”

Milorad Dodik, 19.11.2019.

Reakcije opozicije uslijedile su odmah nakon objave informacije o postizanju dogovora o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, a među prvima se oglasio lider SDS-a Mirko Šarović.

Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP, sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku.”

Mirko Šarović, 19.11.2019.

I lider PDP-a Branislav Borenović kritikovao je odluku Predsjedništva BiH o slanju dokumenta sa Programom reformi u NATO.

To je prevarant koji samo nije branilac interesa RS-a. Ne preza ni od čega, spreman je pogaziti svoj vlastiti narod i NSRS. To što gazi sebe, to nas ne interesuje, ali je pokazao svoje pravo lice. Imenovanje mandatara je rezultat odluke da se pošalje prvi dokument u NATO u Brisel kojim se aktivira MAP – Akcioni plan za članstvo. To je sada jasno i to više niko ne može osporiti.”

Branislav Borenović, 19.11.2019.

Razjašnjenje detalja o postignutom dogovoru u Predsjedništvu BiH tražili su i iz “Bh. bloka”, odnosno Naše stranke i SDP-a.

Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza. I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u? Tražimo i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne?”

BH Blok, 19.11.2019.

Lider SDP-a BiH, Nermin Nikšić je nešto kasnije u razgovoru za portal Klix kazao kako je evidentno da „svako na svoj način tumači dogovor”, te je zatražio I da se sadržaj dokumenta javno objavi.

Da bih ga konkretno komentarisao nadam se i očekujem da se objavi sadržaj Programa reformi koji bi naša Stalna misija trebala predati u NATO štab. Dakle kada vidimo šta konkretno znači Program reformi onda ćemo moći procijeniti o čemu se radi. (…) Tražimo odgovor na pitanje da li će se on pod tim imenom, u kojem obimu i od koga usvojiti i poslati u NATO? Ako je odgovor na prvo pitanje negativan, onda je izgledno i da je odgovor na druga dva pitanja nebitan. Dakle volio bih znati hoće li Predsjedništvo ispoštovati odluku iz 2016.godine. (…) U suprotnom, jasno je da se radi o porazu ne samo onih koji su garantovali da bez ANP-a nema formiranja vlasti, nego o porazu države BiH pred snagama koje zagovaraju njeno slabljenje i rastakanje.”

Nermin Nikšić, 19.11.2019.

Dan nakon postizanja sporazuma o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vjeća ministara BiH kao i postizanja dogovora o slanju dokumenta Programa reformi Bosne i Hercegovine u štab NATO-a, u javnosti su prisutna mnoga pitanja koja se uglavnom odnose na sadržaj dogovorenog dokumenta. Dileme svakako neće biti riješene dok god se on ne objavi u javnosti, a u narednim danima vjerovatno će biti poznato koliko će još trajati “saga” o formiranju vlasti koja traje više od 13 mjeseci nakon održanih posljednjih Općih izbora u oktobru 2018. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!