Analize

BiH i EU: Optimizam bh. političara u stalnom raskoraku sa realnošću

Danas je u Europskom parlamentu predstavljen Plan Strategije proširenja Evropske unije na zapadni Balkan. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn nisu obavijestili građane/ke Europe, i susjednih zemalja da bi im se Bosna i Hercegovina ubrzo mogla pridružiti. Optimistične najave bh. političara o skorom kandidatskom statusu “pale su u vodu”. I dalje sve zavisi od odgovora na Upitnik, a angažman bh. zvaničnika određuje dinamiku i brzinu puta BiH ka EU.

Komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje”, saopštila je danas Europska komisija.

Otkako je Bosni i Hercegovini uručen upitnik Europske komisije krajem 2016. godine, optimizam da će BiH dobiti kandidatski status u EU nikad nije bio veći. Od momenta preuzimana upitnika do danas, najviše obećanja i najglasnije izjave o europskom putu BiH čuli smo od Denisa Zvizdića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Najčešće najavljeni, i neispunjeni rokovi za dobijanje kandidatskog statusa za pristup EU bili su 2017. i 2018. godina.

BiH se počela saplitati na samom startu “novog puta” ka EU. Dostavljanje odgovora na Upitnik Europske komisije pretvorilo se u pravu trakavicu – odgovori komisiji nisu isporučeni na vrijeme, problemi sa prevodom istog i sporna pitanja iz Upitnika samo su neki od izgovora koje smo mogli čuti na tu temu. U novu 2018. godinu ušli smo bez odgovora i sa najavama novih rokova.

Prisjetimo se svih dosadašnjih najava i obećanja.

Ako nastavimo raditi ovim tempom i ako zadržimo ovu vrstu spremnosti da idemo dalje ka EU integracijama, onda će BiH sigurno dobiti kandidatski status u 2017. godini.

(Denis Zvizdić, 16.06.2016.)

Da je 2017. evropska godina za BiH, uvjeravao nas je i Dragan Čović:

Uz odgovore na već dostavljeni Upitnik, siguran sam kako ćemo najkasnije do kraja 2017. godine dobiti kandidacijski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO savezu.

(Dragan Čović, 21.12.2016.)

Bosna i Hercegovina je krenula”, rečenica je koju je Bakir Izetbegović često izgovarao pred evropskim zvaničnicima, najprije u Briselu 2016. godine, ali i kasnije. Izetbegović je 2016. godine, u razgovoru za DW uvjeravao da je “BiH krenula iz zastoja u kome je bila posljednjih 8 godina i da Evropska unija prepoznaje napore koje država čini ne samo u cilju evrointegracija već i za boljitak građana BiH”. Izetbegović je tada rekao i da BiH ima plan po kojem bi do kraja 2017. godine trebala dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ja sam došao danas u Brisel da ako nešto i nisu prepoznali da to istaknem. Reformska agenda i njena implementacija daju vrlo opiljive rezultate.

(Bakir Izetbegović, 18.11.2016.)

U 2017. godini ponovo smo svjedočili velikim obećanjima. Ako bi se sudilo samo prema izjavama političara, stekao bi se utisak da BiH ostvaruje napredak na putu ka EU. No, uvidom u zadane, a neispunjene obaveze od strane BiH, sve vrijeme je bilo jasno da oko brojnih pitanja ne postoji politička saglasnost i da su mnogi zadaci ostali neispunjeni.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je u martu prošle godine da će BiH do kraja 2017. godine, ili početkom ove godine dobiti kandidatski status za EU.

Ja se nadam da ćemo kraj ove godine dočekati sa dvije dobre i važne vijesti za BiH, to je kandidatski status i aktivacija MAP-a, što bi značilo, dakle, na neki način nepovratno, nereverzibilno stavljanje na tračnice euro-atlantskih integracija.

(Denis Zvizdić, 02.03.2017.)

Rokove smo, uzgred kazano, sami sebi kreirali, nama ih nije odredila EK. Ona je samo rekla da odgovorimo na pitanja profesionalno i stručno, ali mi smo rekli do ove prve polovine ove godine da ćemo pripremiti odgovore. Vjerovatno ćemo proces prevođenja koji je vrlo zahtjevan, trajati mjesec ili mjesec i pol i mi očekujemo da ćemo kreirati odgovore sa kojima će biti zadovoljna EK.

(Denis Zvizdić, 04.03.2017.)

Zvizdić je svoj optimizam temeljio na čuvenom Upitniku Europske komisije, koji još uvijek putuje do Brisela. Obzirom da se prethodno najavljeno nije desilo, Zvizdić je kasnije “prolongirao” samozadati rok.

Bosna i Hercegovina je imala najuspješniju godinu kada je riječ o pocesu evropskih integracija. Prošle godine smo dobili upit Evropske komisije, a nadamo se da ćemo u prvom tromjesečju 2018. godine dobiti kandidatski status.

(Denis Zvizdić, 19.06.2017.)

Ni trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović nije zaostajao u obećanjima i najavama. I on je u Briselu sredinom 2017. godine najavio svoju ”misiju” okupljanja svih bh. lidera, povratak izgubljenog povjerenja i ubrzanje dinamike evro-atlantskih integracija BiH:

U naredna dva mjeseca želimo riješiti pitanje Izbornog zakona, ali da euroatlanski put ne bude ugrožen, jer ja sam uvjeren da mi danas imamo sve preduslove da do kraja godine dobijemo kandidatski status kad je u pitanju EU.

(Dragan Čović, 10.04.2017.)

Nekoliko mjeseci kasnije i Čović je promjenio stav, te je umjesto sticanja kandidatskog statusa do kraja godine, obećao tek da će BiH u tom roku dostaviti odgovor na Upitnik EK.

U intervjuu za DW, Čović je na pitanje „da li tvrdi da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status“, odgovorio:

Ne. Mi ćemo do kraja godine uraditi tri stvari. Završićemo upitnik. To je sad neka obaveza. (…) Moramo usvojiti proračune na svim razinama vlasti. Ja osobno obilazim sva područja da dobijem garancije županija, entiteta odnosno države. I treća stvar su akcize. I zbog MMF-a i zbog stand by aranžmana i svih drugih finansijskih institucija i ovaj put je EU kazala to je preduvjet za kandidatski status. Vjerujem da do kraja jedanaestog mjeseca sva ova tri pitanja će biti završena.

(Dragan Čović, 09.11.2017.)

Od Bakira Izetbegovića smo također čuli niz izjava i obećanja na ovu temu u prošloj godini.

Ja sam duboko uvjeren da je BiH preznačajna zemlja za Jugoistok Evrope. Bilo koja nestabilnost u BiH ne može ostati zadržana u BiH. Uvjeren sam da odgovarajući na Upitnik, završavajući dodatne uslove kao što su akcize i ne postavljajući dodatna pitanja BiH treba dati šansu da krene i sustigne svoja dva ključa susjeda što su danas Crna Gora i Srbija. BiH ne smije zaostati u tom procesu.

(Bakir Izetbegović, 24.10.2017.)

Bakir Izetbegović je također uvjeravao građane/ke da će u januaru 2018. biti “predat Upitnik Evropske komisije, poslije čega bi trebao uslijediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.”

Cijenim da će i ovih par pitanja biti usaglašeno u prvoj polovini slijedećeg mjeseca i da će Upitnik biti predat Komisiji tokom januara 2018. godine.

(Bakir Izetbegović, 28.12.2017.)

Prije današnjeg predstavljanja Strategije o proširenja EU u javnosti su se pojavile informacije i špekulacije o “pristupnim rokovima”, suprotne svim najavama koje smo do sada čuli od bh. zvaničnika.

Naime, u nacrtu Strategije za ”Vjerodostojnu perspektivu pristupanja Zapadnog Balkana”, za koju je DW tvrdio da je imao uvid u istu, Evropska komisija prvobitno je navela da bi kandidatski status BiH trebalo da se nađe na stolu zemlja članica EU do kraja 2019. godine. Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH je predviđeno za 2023. godinu. Iste godine Evropska komisija predvidjela je završetak pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom kao i već uveliko započet rad na pristupnim poglavljima za Albaniju i Makedoniju.”

U Strasbourgu je danas predstavljana finalna verzija Strategije proširenja EU, ali u dokumentu nisu precizirani nikakvi rokovi. Da li su, i zašto prvobitni rokovi izbačeni iz Strategije, ostalo je nepoznanica. Međutim, sudeći prema dosadašnjoj dinamici realizacije obećanja, BiH je od kandidatskog statusa i započinjanja pristupnih pregovora udaljena barem još nekoliko godina.

Nakon svih obećanja, obmana i promašenih rokova, nedavno je objavljeno i saopćenje SDA o odgovorima na Upitnik, u kojem stoji da “treba prestati sa politizacijom pitanja iz Upitnika u pokušaju zbunjivanja javnosti i stjecanja sitnih političkih poena”. Stranka iz koje dolaze i Izetbegović i Zvizdić je, tako, zvanično “upozorila” na ponašanje koje su više puta demonstrirali upravo njeni najistaknutiji kadrovi. Bajke o EU integracijama, koje su se mogle čuti kako od njih, tako i od niza drugih političara, pokazale su se kao ništa drugo nego prikupljanje “poena”, a što je Strategija proširenja definitivno i potvrdila. Sve navedeno se, svakako, odnosi i na Dragana Čovića, koji je više puta, za svoje izjave i obećanja o napretku BiH na putu ka EU ocijenjen od Istinomjera za neistinu, nedosljednost i neispunjena obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!