Neispunjeno

Nova godina, novi propušteni rokovi za odgovore na Upitnik

U svom novogodišnjem intervjuu za BHRT, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije biti dostavljeni Briselu već u januaru.

“Ako Bog da mi ćemo u januaru predati Upitnik, a nakon toga slijedi faza angažmana u smislu lobiranja da se procedure poslije predaje upitnika završe što prije kako bi se maksimalno približili ili čak i dobili kandidatski status.”

Denis Zvizdić, 01.01.2018.

Upitnik kojeg smo dobili još u decembru 2016. godine pokazao se kao jedna od najvećih prepreka u putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. Najavljeni rok od šest mjeseci uveliko je probijen prije nego što se uopšte našlo rješenje za prevod odgovora iz Upitnika, o čemu je Istinomjer već pisao. U međuvremenu, mada se pristupilo prevodu pristiglih odgovora na pitanja iz 35 oblasti, pokazalo se da određene komisije zadužene za dostavljanje odgovora unutar mehanizma koordinacije, to još nisu učinile. Kako je Zvizdić rekao za BHRT, bilo je sporno sedam pitanja.

I član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, krajem prošle godine dao je gotovo istovjetno obećanje kao i predsjedavajući VM, Denis Zvizdić.

Cijenim da će i ovih par pitanja biti usaglašeno u prvoj polovini slijedećeg mjeseca i da će Upitnik biti predat Komisiji tokom januara 2018. godine.”

Bakir Izetbegović, 28.12.2017.

Sredinom januara u Istočnom Sarajevu održan je sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada na kojem su usaglašeni tekstovi odgovora na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Nakon sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je rekao da će svi odgovori biti dostavljeni nadležnoj komisiji unutar mehanizma koordinacije do petka, 19. januara.

Zadovoljni smo rezultatima današnjeg konsultativnog sastanka jer smo uspjeli dogovoriti tekst odgovora na sva preostala pitanja. Tijela unutar mehanizma koordinacije su dobila vrlo jasno definisane rokove da se do kraja ove sedmice, odnosno do petka, ti odgovori puste u proceduru verifikacije, uključujući kolegij za euroatlanske integracije. Tako da u narednih par dana očekujemo praktično da ćemo imati završene sve odgovore na upitnik, poslije čega idu procedure verifikacije i tehničke pripreme samog štampanja odgovora na upitnik i slanja u Brisel.“

Denis Zvizdić, 16.01.2018.

Istinomjer je tim povodom kontaktirao Direkciju za evropske integracije, iz koje nam je rečeno da su odgovori dostavljeni u roku koji je dogovoren na pomenutom sastanku.

Odgovori su u petak dostavljeni kolegiju za euroatlanske integracije unutar mehanizma koordinacije. Dalje slijedi verifikacija odgovora od strane svih nivoa vlasti koji su kreirali odgovore.“

DEI, 22.01.2017.

Jedan dio posla tako je urađen, međutim kako je za Istinomjer potvrđeno iz Direkcije za evropske integracije BiH, popunjeni upitnik sigurno neće biti poslan u Brisel 31. januara s obzirom da kako su nam rekli iz ove institucije “sav posao još uvijek nije završen”.

Da je to slučaj potvrdio je i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović koji je u intervjuu za BHT rekao da je ostalo još posla.

Usaglašavanje znači proći sve mehanizme koordinacije, tekstove usaglasiti, onda i prevesti, pa opet kroz sva tijela na neki način provući. Glavnina toga je završena, ali riječ glavnina je postala naša svakodnevica već u posljednjih nekoliko mjeseci. Kada ćemo to završiti, vidjećemo.”

Dragan Čović, 29.01.2018.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će obećanja Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića o finalizaciji Upitnika i njegovog slanja u Brisel do kraja januara, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!