Dosljedno

Nestašica “bijelog hljeba” u Zeničko-dobojskom kantonu

U Skupštini ZDK svjedočimo rijetkom primjeru dosljednosti u odricanju od privilegija koje nosi zastupnički status.

Nakon Opštih izbora 2014. godine, više od pedeset zastupnika prethodnog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučilo je zatražiti pravo na “bijeli hljeb”, to jest jednogodišnje primanje prosječne zastupničke plate nakon što im je istekao mandat. Jedan od rijetkih iz pomenutog saziva Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine koji se odrekao prava na “bijeli hljeb” bio je poslanik SDA Jasmin Duvnjak.

Iako su se stekli svi zakonski uslovi da ostvarim ovo pravo, odbio sam primati “bijeli hljeb”. Svjedoci smo porazne socio-ekonomske situacije u cijeloj zemlji. U vremenu kada imamo dosta radnika koji nemaju nikakva primanja, dosta onih kojima po deceniju ili više nije uvezan radni staž, kada imamo dosta mladih bez posla, kada država grca u dugovima, ovako visoka naknada nakon prestanka javne funkcije je više od luksuza, čak se može okarakterisati političkim razvratom, nemoralom i vrhuncem političke neodgovornosti.

Jasmin Duvnjak, 22.12.2014.

Duvnjak je tokom svog mandata više puta predlagao izmjene tadašnjeg Zakona o pravima imenovanih i izbranih zvaničnika Federacije Bosne i Hercegovine, te je nakon ove odluke najavio i nastavak svoje borbe za ukidanje “bijelog hljeba”, paušala za profesionalne poslanike i smanjivanje drugih materijalnih prava poslanika.

Očekujem od nove vlasti na svim nivoima da na početku ovog mandata ojača svoj politički autoritet i kredibilitet ukidanjem ili barem reduciranjem naknade “bijelog hljeba” na period od tri do šest mjeseci sa značajno manjim iznosom naknade.

Jasmin Duvnjak, 22.12.2014.

Na funkciju predsjedavajućeg Skupštine Zeničnko-dobojskog kantona u mandatnom periodu 2014-2018. g. Jasmin Duvnjak izabran je 12.04.2017. Upravo u skupštini čiji je Duvnjak predsjedavajući svjedočimo rijekom primjeru dosljednosti u odricanju od privilegija koje nosi zastupnički status. Tako je na nastavku svoje 54. sjednice održane 31.01.2018. Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, kojim se između ostalog brišu odredbe kojima se regulišu prava izabranih zvaničnika na profesionalizaciju (sa izuzetkom predsjedavajućeg Skupštine koji to pravo po sopstvenoj želji može ostvariti), kao i pravo na naknadu plaće po prestanku javne funkcije, tzv. “bijeli hljeb”.

Primjenom ovog zakona plaće članova Vlade, predsjedavajućeg Skupštine i rukovodećih državnih službenika bit će umanjene od 10 do 30 posto. Istovremeno će plate većine namještenika i uposlenika na nižim pozicijama biti uvećane. Zakonom smo konačno ukinuli i pravo na bijeli hljeb, pravo na profesionalizaciju za zastupnike i pravo na paušal za predsjedavajućeg.

Jasmin Duvnjak, 04.02.2018.

Obzirom na djelovanje Jasmina Duvnjaka kao zastupnika u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine u pravcu ukidanja “bijelog hljeba”, paušala za profesionalne zastupnike i smanjivanje drugih materijalnih prava poslanika, njegovo odricanje od uživanja prava na “bijeli hljeb” te otvorenu podršku donošenju pomenutog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, Istinomjer njegove političke stavove i djelovanje u ovoj sferi ocjenjuje kao dosljedne.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!