Analize

Analiza tvrdnji iz debate o infrastrukturi na televiziji N1

U srijedu, 28.9.2022. godine, u programu N1 televizije održana je debata u kojoj su učestvovali kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić (SDA) i Nihad Uk (NS) te kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Enver Bijedić (SDBiH). Istinomjer je tokom trajanja debate, koja je održana uživo, provjeravao tvrdnje učesnika, a u nastavku možete pročitati detaljnu analizu pojedinih tvrdnji.

Screenshot: N1

Vlada FBiH i izgradnja autoputa

Govoreći o izgradnji autoputa, član Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić ustvrdio je da od 2014. godine nijedan metar autoceste u Federaciji BiH nije pušten u promet:

Mi za to imamo dovoljno znanja, na kraju krajeva, pokazali smo u mandatu 2010 – 2014. kada sam ja, recimo, bio ministar za promet i komunikacije u federalnoj Vladi, mi smo za te četiri godine napravili 66 kilometara autoceste, to je, naravno, rekordno u ovoj zemlji, nikad se to nije ponovilo za tako jedan kratak period. Nakon našeg odlaska, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija nije pustilo u promet nijedan jedini metar autoceste.

Enver Bijedić, 27.9.2022.

Zenička zaobilaznica, dionica autoputa na Koridoru Vc vrijedna 225 miliona eura u dužini 10,5 kilometara, koja, iako završena ranije, puštena je u promet 15.7.2021. godine nakon što su osigurane sve potrebne dozvole.

Dva mjeseca kasnije, 30.9.2021. godine, u promet je pušteno još 10,7 kilometara, i to na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena 2017. godine, ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezivao BiH s Hrvatskom, nije mogla ranije biti puštena u promet.

Također, u maju 2021. godine završeni su radovi i na poddionici Buna – Počitelj od 7,2 kilometara, ali dionica se ne može koristiti do okončanja izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići.

Poddionica autoputa Tarčin – Ivan, duga nešto manje od sedam kilometara, puštena je u promet u septembru 2022. godine s ograničenjima u saobraćaju, jer se još čeka na dobijanje upotrebne dozvole.

Ocjena: Neistina

Rekonstrukcije tramvajske pruge vršene su u zadnjih 30 godina

Generalni sekretar Naše stranke i kandidat za Skupštinu KS na predstojećim izborima Nihad Uk komentarisao je radove na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu te je iznio i tvrdnju da rekonstrukcije nisu vršene 30 godina.

SDA je isključivi krivac, dakle, ko je bio kriv da se rekonstruiše pruga. Danas nama spočitavaju tri mjeseca kašnjenje, a za 30 godina nije se metar pruge rekonstruisao.

Nihad Uk, 28.9.2022.

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu na relaciji od Marijin-Dvora do Baščaršije vršena je tokom 2004. i 2005. godine, kada je na čelu Vlade KS bio Denis Zvizdić, tada član SDA.

Radovi na remontu tramvajske pruge u ulicama Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita, od Baščaršije do “S” krivine na Marijin-Dvoru, počeli su u aprilu 2012. godine, kada je premijer KS bio Fikret Musić (SDP). U novembru 2020. godine, kada je Vladu KS predvodio Mario Nenadić, rekonstrukcija “S” krivine na Marijin-Dvoru završena je u novembru iste godine, o čemu je ranije pisao i Istinomjer.

Ocjena: Neistina

Sredstva od klirinškog duga nisu uložena u brzu cestu Lašva – Travnik

S druge strane, Uk je iznio i tačnu tvrdnju u pogledu utroška sredstava od klirinškog duga Ruske Federacije.

Građani se sjećaju 2017. godine, kada je BiH naplatila klirinški dug od Rusije i rečeno je 100 miliona KM će biti uloženo za brzu cestu Lašva – Travnik. Do danas ništa nije učinjeno.

Nihad Uk, 28.9.2022.

Podsjećamo, Vlada Ruske Federacije je u augustu 2017. godine na račun Centralne banke BiH uplatila 125 miliona dolara po osnovu klirinškog duga, a sve u skladu sa sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ. Od spomenutog iznosa, nešto više od 72 miliona pripalo je Federaciji BiH.

U to vrijeme premijer FBiH Fadil Novalić najavio je da će ovaj novac biti uložen u gradnju infrastrukture, što se nije desilo. Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2017. godinu Ureda za reviziju institucija Federacije BiH konačno je otklonio dilemu gdje su otišla sredstva od klirinškog duga koja su uplaćena na račun Federacije BiH.

Izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2017. godinu, na poziciji Ministarstva prometa i komunikacija bila su planirana sredstva za kapitalne transfere za izgradnju autocesta i brzih cesta u iznosu od 107.000.000 KM, koji su se trebali finansirati iz primitaka od sukcesije klirinškog duga. Navedeni transfer nije realiziran i ova sredstva su iskorištena za finansiranje redovnih budžetskih rashoda i izdataka zajedno s ostalim prihodima koji su ostvareni u 2017. godini.

15.08.2018.

Iz preduzeća Autoceste FBiH su sredinom septembra ove godine za portal Klix izjavili da su pripremni radovi na izgradnji brze ceste Lašva – Nević-Polje počeli krajem juna, a najavljen je i početak glavnih radova. Ugovor o izgradnji dijela brze ceste Lašva – Nević-Polje (LOT 5: petlja Vitez – petlja Nević-Polje) potpisan je 26. aprila ove godine s firmom Hering. Kako je tada saopćeno, vrijednost radova je 74,9 miliona KM s PDV-om s rokom završetka gradnje za 20 mjeseci. Dužina trase je 4,8 kilometara te će na njoj biti izgrađena četiri mosta i jedan vijadukt.

Gradnja ove brze ceste najavljuje se već skoro dvije decenije, a Vlada FBiH je više puta ovu saobraćajnicu proglasila projektom od javnog interesa.

Ocjena: Istina

O (ne)imenovanju stručnjaka na javne funkcije

Govoreći o mogućim infrastrukturnim rješenjima u KS, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i kandidat SDA za Skupštinu KS Faruk Kapidžić ustvrdio je da se on “25 godina pita zbog čega ona nisu realizirana”:

Faruk Kapidžić: Na prvi poziv jedne stranke sam se aktivirao. Zašto me nijedna stranka nije zvala i zašto su Damira Nikšića napenalili iz SDP-a kad je mene predložio za ministra prostornog uređenja? Treba da pitate druge stranke, ne SDA, zašto ne traže stručne ljude, nego smjenjuju mene i stavljaju eksperte.

Voditeljica: Vi ste se priključili stranci koja ne mari za stručnjake.

Faruk Kapidžić: Kako ne mari kad sam ja tu?

Voditeljica: Ali kažete, nisu vas zvali 20 godina, sad ste prihvatili prvi poziv.

Faruk Kapidžić: Ali, nije niko zvao, a druge stranke i dalje ne zovu. Mene je stranka zovnula, ja sam stao i ja ću sada raditi na tome da privučem druge stručnjake, to tako ide. Dovoljno je jedno da se zovne. Recite mi, koje druge stranke su ikada stavile stručnog čovjeka, a pričaju o ekspertima i ti eksperti se pokažu za čas kao veliki eksperti, koji, naprimjer, rekonstruišu, evo, prugu. Gospodin Uk će vam reći najbolje hvalospjeve oko rekonstrukcije purge. Ono je posao šest do osam mjeseci

Voditeljica: Što to nije ranije uradila SDA?

Faruk Kapidžić: Zato što ja nisam bio tu. A šta treba da vam kažem?

Debata N1, 28.9.2022.

Budući da iz prethodno citirane izjave nije u potpunosti jasno na osnovu kojih je kriterija donio sud o (ne)imenovanju stručnjaka i eksperata od drugih stranaka, Istinomjer se obratio Faruku Kapidžiću za pojašnjenje citirane tvrdnje, te smo dobili sljedeći odgovor:

Pod pojmom “stručne osobe” mislio sam isključivo na visokoobrazovane osobe koje su se dokazale u svojoj oblasti u realnom sektoru sa mjerljivim rezultatima. Možda sam pogriješio za nekoga u proteklom periodu ali koliko sam upratio niti jedna osoba na ministarskim ili direktorskim funkcijama izvršne vlasti nije bila sa ostvarenim rezultatima prije preuzimanja funkcije.

Faruk Kapidžić, odgovor na upit, 28.9.2022.

Nakon što smo dobili Kapidžićevo pojašnjenje, Istinomjer je analizirao biografije i reference pojedinih aktuelnih članova/ica Vlade KS.

Aktuelni ministar finansija KS Davor Čičić diplomirao je na Ekonomskom fakultetu UNSA 2006. godine i certificirani je računovođa. Radio je za firme članice Merkur grupe Slovenija, kao i u sarajevskom Kiseljaku, u kojem je obnašao više funkcije – među kojima je i direktor društva.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović diplomirala je na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta i na Pravnom fakultetu UNSA. Radila je kao profesorica u Bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, gdje je bila i direktorica. Bila je također članica Komisije za izradu teksta Nacrta zakona o srednjem obrazovanju KS.

Ministar privrede KS Adnan Delić završio je 2016. godine Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA. Kasnije je bio polaznik referentnog integratorskog workshopa Adizes Southeast Europe, a pohađao je i ALP – Adizes Leadership Program. Bio je prodajni predstavnik firme Andrea & Giovanni, a u bosanskohercegovačkoj IT kompaniji Imtec d.o.o. bio je na funkcijama pomoćnika generalnog menadžera i direktora marketinga.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić imenovana je na ovu funkciju u junu 2021. godine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a drugi magistarski rad odbranila je na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu. Autorica je više naučnih radova te članica nekoliko domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka, a magistrirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Završio je i Londonsku školu za odnose s javnošću LSPR te Media centar Sarajevo i Centar za strateško komuniciranje London. Bio je na stručnom usavršavanju i na Policijskoj akademiji Baton Rouge te pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta radio je kao konsultant u pojedinim svjetskim konsultantskim kućama, gdje je, između ostalog, bio angažovan i na projektu spajanja Konzuma i Mercatora nakon što je Agrokor preuzeo Mercator. Jedanaest godina radio je kao uposlenik Agrokorovog koncerna, gdje je obavljao poslove direktora društva Velpro d.o.o. Sarajevo i izvršnog direktora i člana uprave Konzum d.o.o. Sarajevo BiH. Između ostalog, bio je i direktor maloprodaje naftne kompanije Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo i da je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) u junu 2021. godine imenovala vanjske članove/ice Gradskog savjeta. Među njima se, između ostalih, nalaze akademici prof. dr. Kemal Hanjalić i prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Mirjana Mavrak, prof dr. Anto Domazet te Dino Mustafić, Dervo Sejdić i Nijaz Skenderagić.

Ocjena: Neistina

(Istinomjer.ba)

Piše: Istinomjer tim

Pitajte Istinomjer!