Nedosljedno

Umjesto u cestogradnju, klirinški dug vjerovatno ide na “krpljenje” budžeta

Premijer FBiH, Fadil Novalić najavio je početkom juna ove godine kako će novac od klirinškog duga biti iskorišten za gradnju brze ceste Lašva – Travnik koja se obećava već dugi niz godina.

Od ovog novca, 100 miliona KM ćemo usmjeriti na brzu cestu Lašva – Travnik, koja ne samo da je bitna za Srednjobosanski kanton, nego i cijelu Federaciju BiH. To je put sa trenutno najvećom frekvencijom kojim prolazi čak 5.000 vozila više nego autocestom.”

Fadil Novalić, 02.06.2017.

Samo nekoliko dana kasnije Novalić je imao novi plan utroška ovih sredstava, kada je najavio investiciju oko 400 miliona KM u cestogradnju.

Prvi je klirinški dug Ruske Federecije od kojeg bi Federaciji trebalo pripasti oko 120 miliona KM. Taj novac bismo usmjerili za izgradnju Mostarske obilaznice.”

Fadil Novalić, 11.06.2017.

Podsjećamo, klirinški dug u iznosu od 125 miliona dolara, Vlada Ruske Federacije uplatila je na račun Centralne banke BiH početkom augusta, a od ovog iznosa više od 72 miliona je pripalo FBiH. Iako je ranije najavljeno da će ovaj novac biti uložen u izgradnju infrastrukture, odnosno u izgradnju ceste Lašva – Nević polje, prema posljednjim informacijama iz Vlade čini se da do toga ipak neće doći tako brzo.

Opredeljenje Vlade Federacije BiH je poznato, a to je da se novac iz klirinškog duga usmjeri u infrastrukturne projekte, konkretno u brzu cestu Lašva-Travnik. Dakle, naš plan je da taj novac, umjesto da ga potrošimo, investiramo u projekte koji donose razvoj privrede i nova radna mjesta. To je nešto o čemu ja govorim otkad je postalo izvjesno da će nam klirinški dug biti vraćen u novcu. No, od tada do danas neke su se stvari zakomplicirale i moramo uzeti u obzir i trenutno finansijsko stanje Federacije BiH. Vrlo vjerovatno nećemo dobiti tranšu MMF-a koja je bila planirana u budžetu, a Vlada mora prije svega razmišljati o svojim obavezama prema socijalno najugroženijim grupama, poput penzionera, invalida i svih drugih korisnika socijalne pomoći. Također, tu su i problemi poljoprivrenika. Tokom našeg mandata mi smo znatno smanjili naslijeđene dugove, no oni još uvijek postoje. Ova godina je i veoma teška zbog, naprimjer, suše koju nismo mogli predvidjeti prije nekoliko mjeseci kad smo planirali kako da potrošimo ovaj novac.”

Fadil Novalić, 21.08.2017.

Gradnja brze ceste Lašva – Travnik prema ranijim najavama trebala je početi ovog ljeta, no do toga još uvijek nije došlo. Iako Novalić i dalje iskazuje opredjeljenje da se klirinški novac utroši u cestogradnju, ova namjera nije više toliko eksplicitna kakva je bila prije dva mjeseca. Premijer sada tvrdi da su se u ovom kratkom vremenskom periodu “stvari zakomplicirale” i da bi to moglo uticati na konačnu odluku po ovom pitanju. Da nećemo dobiti novu tranšu kredita MMF-a, Novalić je znao i u junu kada je eksplicitno kazao da će se novac od klirinškog duga utrošiti u gradnju ceste Lašva – Travnik, a i tada su postojale nagomilane obaveze prema socijalno ugroženim grupama. Tako penzioneri još od jula najavljuju proteste u septembru, borci već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, a i brojni problemi poljoprivrednika su također bili prisutni.

Osim toga, federalni premijer ni sam nije bio siguran u koje svrhe će se utrošiti novac dobijen po osnovi klirinškog duga. Tako je u Travniku kazao kako će 100 miliona biti uloženo u brzu cestu, dok je samo 10 dana kasnije u Goraždu kazao kako će cijelih 120 miliona biti utrošeno u izgradnju Mostarske obilaznice.

S obzirom da federalni premijer pokazuje priličnu neodlučnost u vezi sa utroškom sredstava od klirinškog duga nakon što su ona uplaćena, od Istinomjera za svoje izjave dobija ocjenu nedosljedno. Svakako ćemo pratiti i da li će biti ispunjeno i posljednje Novalićevo obećanje da će novac biti uložen u infrastrukturne projekte.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!