Analize

Analiza predizbornih obećanja Vlade RS: Obrazovanje

Istinomjer prati ukupno 21 obećanje u oblasti obrazovanja. Kada je riječ o brojnosti datih obećanja, na prvom mjestu se nalazi DNS sa 12, dok ga slijede SNSD sa 5, NDP sa 3 i Ujedinjena Srpska sa samo 1 obećanjem.

Tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske ispunjena su tri obećanja, tri su ocijenjena u progresu te je jedno ispunjeno sa zakašnjenjem. Bitno je istaći da Vlada također provodila određene aktivnosti na realizaciji devet obećanja, koja su ocijenjena kao započeta.

Veliki broj obećanja čija je realizacija započela tokom prve godine mandata odnose se na reformu obrazovanja, pa tako i obećanja koja se tiču dualnog obrazovanja, osavremenjavanja obrazovnih institucija, usmjeravanja upisne politika obrazovnih ustanova sa potrebama tržišta rada i praćenju novih tehnologija.

Tako je obećanje vezano za dualno obrazovanje, pokrenuto još početkom 2019. godine. Natalija Trivić, ministarica prosvjete i kulture u Vladi RS, rekla je da će pokušati organizovati “redovnu praksu svim učenicima u srednjim tehničkim školama u privrednim subjektima koji su razvojni”. Nastavak realizacije obećanja uslijedio je nakon potpisivanje sporazuma sa privrednom komorom Republike Srpske, čime je obezbjeđena praksa u preduzećima za učenike 14 srednjih stručnih i tehničkih škola. Ministarica Trivić je istakla da su u skladu sa Sporazumom o saradnji u okviru projekta “Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju” do sada potpisana 102 ugovora između 99 privrednih subjekata i 14 srednjih škola u Republici Srpskoj.

Strategija razvoja obećanja bila je još jedna od predizbornih tema, koju Istinomjer prati. Govoreći o planovima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) za predstojeću školsku 2019/2020. godinu, ministrica Natalija Trivić je izjavila da će “u septembru početi reforma obrazovanja” te da će se u okviru tog procesa “raditi i na izradi nove strategije obrazovanja u RS i donošenju novih akata”.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u maju ove godine također je raspisalo je javni poziv za izbor članova stručnih timova za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, koji će se baviti revizijom i razvojem nastavnih planova i programa, uključujući i modernizaciju izvođenja nastavnog procesa i nastavnih sadržaja koji su postavljeni u programu. Javno su pozvani stručni ljudi u samom nastavnom procesu, stručnjaci u oblasti visokog obrazovanja, kao i svi oni koji mogu dati svoj doprinos unapređenju i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj.

Potrebno je napomenuti da je i izrađen “Pravilnik o vođenju registra samostalnih umjetnika i stručnjaka iz oblasti kulture u Republici Srpskoj” koji je stupio na snagu 5. Juna 2019. godine, što vodi ka rješavanju statusa kulturnih stvaralaca i umjetnika.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!