Neistina

Amir Zukić: SDA, ipak, nije “agilnija” od SDP-a u Vladi KS

Amir Zukić

“Imamo povjerenje u Vladu KS. Naročito u ministre iz SDA, jer su agilniji, aktivniji i pažljiviji od ostalih ministara u Vladi KS. Sutra je sastanak i nećemo raspravljati o rekonstrukciji kantonalne vlade. Prioritet su nam unutarstranački izbori”, kazao je Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

(Nezavisne novine, 15. 11. 2011.)

Komentar:

Veoma precizan Izvještaj o radu Vlade KS, koji je napravio CCI, detaljno govori o tome ko je koliko radio. Ukoliko za uzorak uzmemo “najreprezentativniji” dio rada Vlade KS, odnosno predložene mjere po ministarstvima, rezultat je sljedeći:

Ministarstvo obrazovanja i nauke (SDP): 140
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice (SDA): 39
Ministarstvo kulture i sporta (SDA): 36
Ministarstvo finansija (SDA): 29
Ministarstvo privrede (SDP): 29
Ministarstvo unutrašnjih poslova (SDP): 9
Ministarstvo saobraćaja (SDP): 12
Ministarstvo stambene politike (SDA): 16
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša (SDA): 15
Ministarstvo za boračka pitanja (SDA): 20
Ministarstvo pravde i uprave (SDP): 26
Ministarstvo zdravstva (SDP): 53

Ukupno gledano, ministarstva koja “pokriva” SDA predložila su ukupno 155 mjera, nasuprot “SDP-ovim” ministarstvima, koja su predložila čak 269 mjera.
Dakle, konačni zbir govori da je Zukićeva izjava neistina, jer je, primjerice, samo Ministarstvo obrazovanja donijelo mjera skoro koliko cijeli “dio” SDA Vlade KS.
Zukić bi trebao konulstovati nezavisne izvore prije nego što da netačne izvore, a pogotovo u osjetljivim političkim trenucima, kao što je aktuelni. Tim prije što je jedan od “agilnih i pažljivih” ministara iz redova SDA sada već famozni Abid Jusić, tvorac odluke o poskupljenju grijanja i vode u Sarajevu.
Izvještaj CCI-ja o radu Vlade KS je dostupan preko stranice www.cci.ba

Pitajte Istinomjer!