Neistina

Amir Zukić (SDA) i Dejtonski sporazum: "Gdje je zakočilo?"

"Gdje je zakočilo": Amir Zukić

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kaže da ne vidi razloge zašto Dejtonski mirovni sporazum još nije preveden i da to treba da bude tehničko, a ne političko pitanje, kako se želi prikazati. “To ne treba da bude političko pitanje nakon 16 godina od njegovog donošenja, nego tehničko pitanje. BiH kao država treba da ima zvanično preveden Dejtonski mirovni sporazum i zaista ne znam gdje je to zakočilo”, kazao je Zukić. On ističe da državne institucije treba da urade prevod tog dokumenta i da ga dostave parlamentu BiH kako bi bio ozvaničen i konačno stavljena tačka na to pitanje.

(Nezavisne novine, 6. 10. 2011.)

***

Bosna i Hercegovina 16 godina nakon rata još nema zvanično preveden Dejtonski mirovni sporazum niti je Parlamentarna skupština BiH ikada potvrdila njegovu autentičnost.
Naime, nakon što je SNSD prošle godine finansirao prevod ovog dokumenta, kao tačku dnevnog reda u parlamentu BiH predložio je potvrđivanje autentičnog prijedloga Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH na jezike u službenoj upotrebi u BiH, ali tačka je glasovima uglavnom bošnjačkih poslanika odbijena.

(Nezavisne novine, 5. 10. 2011.)

Komentar:

Amir Zukić i njegova stranka – SDA – očito “zamajavaju” javnost i kupuju vrijeme. Naime, ako je istina ono što Zukić kaže – da ne vidi problem u vezi sa prevodom Dejtonskog mirovnog sporazuma – postavlja se pitanje ko je od 1990. godine naovamo (sa izuzetkom dvije godine vladavine Alijanse) bio u vlasti? SDA je, generalno gledajući, najjača bošnjačka partija i jedna od najjačih u državi. Dakle, da je postojala volja, Zukić bi znao “gdje je zapelo”, te se ne bi Miloradu Dodiku prepustilo da finansira prevod dokumenta čiji je integralni dio Ustav BiH sa svim aneksima. Ovako, Dodik može postati “tumač umjesto tumača”, dok stranka koja godinama “brani” Bosnu i Hercegovinu zapravo i ne zna integralni tekst Ustava BiH na domaćem jeziku.

Pitajte Istinomjer!