Aerodrom Trebinje, epizoda stota

Izgradnja aerodroma u Trebinju jedno je od omiljenih, i najčešće korištenih predizbornih obećanja vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, posebno SNSD-a i Milorada Dodika, o čemu je Istinomjer već pisao. I u proteklom mandatu, obećanje slično Dodikovom, i uvjerenja da Vlada RS nije odustala od izgradnje trebinjskog aerodroma, čuli smo i od ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđe Trninića.

Početkom maja 2018. godine, na Ekonomskom forumu koji je održan na Jahorini, ministar Trninić je u svom govoru rekao da, iako je aerodrom Trebinje “razvaljen”, u ovoj godini se ponovo aktiviraju planovi za izgradnju aerodroma.

Republika Srpska nije odustala od izgradnje aerodroma Trebinje. Već ove godine postoje inicijative i nosilac posla je Aerodrom Banjaluka. Jedno vrijeme postojalo je preduzeće, imali smo čak određeni broj zaposlenih, ali smo, da se narodski izrazim, to razvalili. Mnogo je i stranih investitora koji se interesuju za ovu lokaciju.

(Neđo Trninić, 04.05.2018.)

Podsjećamo, preduzeće koje je ministar Trninić spomenuo jeste nekadašnje preduzeće „Aerodrom Trebinje“, koje je Vlada RS osnovala 2008. godine, a potom isto 2014. godine Uredbom ugasila, a preduzeće koje se finansiralo budžetskim sredstvima evidentno nije opravdalo svrhu svog postojanja. Ovo je bila samo jedna od apsurdnih situacija koja je pratila najavu izgradnje trebinjskog aerodroma. I 2017. godine svjedočili smo aferi o navodnom namještanju tendera i kršenja Zakona o javnim nabavkama, obzirom da je ugovor za izradu Strategije razvoja međunarodnog aerodroma Trebinje sklopljen sa firmom koja je u vlasništvu predsjednika Nadzornog odbora “Aerodroma RS”.

Iz Aerodroma RS je potvrđeno da će se, i ove godine, “raditi na realizaciji” projekta izgradnje Aerodroma Trebinje.

Prema planu javnih nabavki za 2018. godinu, za izradu analize razvoja aerodroma u Trebinju biće izdvojeno 80.000 KM. Uprava preduzeća još nije donijela odluku u kom periodu će biti raspisan tender za izradu ove analize.

(Capital.ba,  04.05.2018.)

Aktuelna vlast u Republici Srpskoj, ni za ovog mandata, nije ispunila svoje obećanje o izgradnji trebinjskog aerodroma. Ipak, nadležni i dalje uvjeravaju građane/ke da je gradnja aerodroma u Trebinju izvjesna. Naime, iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” najavili su da će do kraja godine biti raspisan tender vrijedan 80.000 KM za izradu nove strategije.

Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu strategije razvoja trebinjskog aerodroma biće raspisan  do kraja 2018. godine. Planirana vrijednost nabavke  je 80.000KM.

“Aerodromi Republike Srpske”, 05.09.2018.

Tako je Vlada RS završila i ovaj mandat bez izgradnje trebinjskog aerodroma, te za navedeno obećanje dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Počelo izmirivanje preostalih dugova bivšim radnicima “Željeznica RS”

Do kašnjenja u isplati dugovanja jednom broju radnika došlo je usljed kašnjenja uplate druge tranše kredita Svjetske...

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova” radovi su neko vrijeme bili u zastoju. Tokom prošle godine uspješno je završena...


Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...