KS: Uređenje Vilsonovog šetališta

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo najavio je da će uskoro biti uređena kompletna dionica Vilsonovog šetališta, u dužini od 1200 metara. Kako je saopćeno, ukupna vrijednost radova iznosit će oko 800.000 KM. Općina Novo Sarajevo za ovu namjenu izdvojit će 300.000 KM, a  Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS 500.000 KM.

Prvom fazom ovog projekta uređena je šetnica od mosta Suade i Olge do mosta „Ars Aevi“ ukupne dužine 400 metara, a nastavak realizacije predviđa kompletiranje iste u skladu sa projektnom dokumentacijom i uređenjem do mosta Topal Osman Paše.

Navedeni projekat obuhvata pješačku stazu širine 3,30 metara, a dužinom šetnice, na određenim razmacima, predviđene su staze koje spajaju postojeću pješačku stazu sa susjednim stazama i pristupima objektima. Dužinom šetnice, predviđena je ugradnja kamenih ploča „jablanički gabro“ dimenzija 30x30x8 cm, te klupa i kanti za smeće, kao i rasvjete u određenim razmacima.

(Općina Novo Sarajevo, 16.03.2018.)

Sporazum o realizaciji projekta uređenja šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke, između Općine Novo Sarajevo i resornog ministarstva, potpisan je 16.03.2018. godine. Općina Novo Sarajevo kao implementator projekta obezbjedila je projektnu dokumentaciju i uskoro bi trebao biti proveden  postupak javnih nabavki kako bi se odabrao izvođač radova.

Istinomjer je pitao Općinu Novo Sarajevo kada se očekuje početak i završetak radova na uređenju šetnice. Dobili smo sljedeći odgovor:

Pokretanje javne nabavke je, u skladu sa Planom javnih nabavki Općine Novo Sarajevo,  planirano za mjesec mart. S obzirom da je potpisan Sporazum sa Ministarstvom prostornog uređenja, priprema javne nabavke je u toku, te će ista biti pokrenuta do kraja tekućeg mjeseca.

Početak izvođenja radova će biti moguć po okončanju zakonom predviđenih procedura javne nabavke radova. Završetak je planiran do kraja građevinske sezone 2018.godine.

(Općina Novo Sarajevo, 21.03.2018.)

Istinomjer će pratiti realizaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Većina u NS RS-a odbila Šukalovu inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je svoju inicijativu obrazložio time da “treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima...

Neodlučni CIK i stranka “Dr. Vojislav Šešelj”

Opći izbori sve su bliže, a Centralna izborna komisija BiH (CIK), ako je suditi po ovjerama kandidatura političkih partija, prilično neodlučno dočekuje iste. Naime, CIK je najprije odbio ovjeriti...Bećirović tvrdi da Izetbegović nije sarađivao sa opozicijom

Da je Bakir Izetbegović ipak sarađivao i sarađuje sa opozicijom svjedoči nekoliko primjera, od kojih je primjer saradnje tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najaktuelniji. U...