KS: Uređenje Vilsonovog šetališta

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo sredinom marta ove godine najavio je da će uskoro biti uređena kompletna dionica Vilsonovog šetališta, u dužini od 1200 metara. Kako je saopćeno, ukupna vrijednost radova iznosit će oko 800.000 KM. Općina Novo Sarajevo za ovu namjenu izdvojit će 300.000 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS 500.000 KM.

Sporazum o realizaciji projekta uređenja šetnice lijevom obalom rijeke Miljacke, između Općine Novo Sarajevo i resornog ministarstva, potpisan je 16.03.2018. godine. 

Navedeni projekat obuhvata pješačku stazu širine 3,30 metara, a dužinom šetnice, na određenim razmacima, predviđene su staze koje spajaju postojeću pješačku stazu sa susjednim stazama i pristupima objektima. Dužinom šetnice, predviđena je ugradnja kamenih ploča „jablanički gabro“ dimenzija 30x30x8 cm, te klupa i kanti za smeće, kao i rasvjete u određenim razmacima.

Ukupna vrijednost radova iznosit će oko 800.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 300. 000 KM, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo 500.000 KM. 

(Općina Novo Sarajevo, 16.03.2018.)

Istinomjer je tada pitao Općinu Novo Sarajevo kada se očekuje početak i završetak radova na uređenju šetnice, a odgovor koji smo dobili glasio je ovako:

Pokretanje javne nabavke je, u skladu sa Planom javnih nabavki Općine Novo Sarajevo,  planirano za mjesec mart. S obzirom da je potpisan Sporazum sa Ministarstvom prostornog uređenja, priprema javne nabavke je u toku, te će ista biti pokrenuta do kraja tekućeg mjeseca.

Početak izvođenja radova će biti moguć po okončanju zakonom predviđenih procedura javne nabavke radova. Završetak je planiran do kraja građevinske sezone 2018.godine.

(Općina Novo Sarajevo, 21.03.2018.)

Procedure javnih nabavki su okončane, i načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo potpisao je juče ugovor sa firmom “Ame” d.o.o. Breza koja će izvoditi radove na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke.

Radi se o trećoj fazi realizacije projekta, obzirom da su u prethodnom periodu izvedeni radovi na izgradnji šetnice od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do mosta Ars Aevi, a izvršeno je i uređenje pješačke staze i trotoara uz desnu obalu Miljacke u ulici Vilsonovo šetalište.

Radovi na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke podrazumijevaju rekonstrukciju i uređenje pješačkih staza i trotoara ukupne dužine od 1200 metara u ulici Aleja lipa, od mosta „Ars Aevi“ do mosta Topal Osman paše. Pored rekonstrukcije pješačke staze, izvršit će se i postavljanje ploča dubinskog eruptivnog porijekla poput kamena „gabro“, zatim prilagođavanje pristupa pješačkoj stazi invalidnim licima, te rekonstrukcija postojećeg i ugradnja novog urbanog mobilijara uz šetnicu.

Načelnik Koldžo istakao je kako će, paralelno sa izgradnjom šetnice, na ovom lokalitetu biti izvršena i sanacija kompletne javne rasvjete.

Istinomjer će pratiti da li će radovi na izgradnji šetnice biti završeni do kraja ovogodišnje građavinske sezone, a kako je ranije najavljeno. Za sada Općina Novo Sarajevo i načelnik Nedžad Koldžo dobijaju ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Vlada RS odgovorila na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Nakon što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), u svrhu pripreme...

Prolongirana rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je u julu prošle godine potpisala ugovor sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Velike aleje. Tada je najavljeno da...


Zenica: Grad kupio devet autobusa

Iz Gradske uprave Zenice, u februaru ove godine, saopšteno je da su u gradskom budžetu za 2018. godinu osigurana sredstva za nabavku novih autobusa. Ovo obećanje je ispunjeno i JKP...