Zenica će još čekati na plinsko grijanje

Iako je sistem za uspostavljanje daljinskog, plinskog grijanja koje ima za cilj smanjenje zagađenosti u Zenici trebao biti izgrađen 2018. godine te početi sa radom od naredne grijne sezone, to je ponovo prolongirano.

Sredinom marta ove godine predstavljen je projekat javno-privatnog partnerstva Grada Zenica, ArcelorMittal Zenica, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske. Tom prilikom potpisan je i ugovor o kreditu za podršku realizaciji projekta izgradnje Toplana Zenica, a gradonačelnik Fuad Kasumović je konstatovao da je ovim, u tehničkom i finansijskom smislu, “sve završeno”.

Prije svega želim se ovom prilikom zahvaliti EBRD-u, regionalnoj direktorici Hargitai i Ianu Brownu, direktoru za BiH. Znam da mnogi nisu vjerovali u ovaj projekat, iako se radi o projektu od krucijalne važnosti. Ali, kao što vidite sve je završeno. Osigurana su finansijska sredstva, završeni projekti, u toku je izrada kotlova, a građani Zenice će imati ono što zaslužuju, a to je kvalitetno i sigurno grijanje.

Fuad Kasumović, 15.03.2019.

Istinomjer je i ranije pisao o ovom projektu, a kada je riječ o datumu početka rada novih kotlova, iz Gradske uprave Zenice sada je najavljen drugačiji rok od onog koji smo imali priliku čuti 2017. godine.

Početak rada novih kotlova očekuje se sredinom 2020. godine.

Gradska uprava Zenice, Saopćenje, 15.03.2019.

Podsjećamo, početkom 2017. godine gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović rekao je da će tokom 2018. godine biti izgrađen novi grijni sistem.

Plan je da izgradimo šest kotlova, umjesto postojeća dva kojima ćemo osiguravati grijanje za Zeničane. Ovi kotlovi će, umjesto uglja, koristiti plin, tako da ćemo smanjiti i zagađenje zraka. Međutim, novi sistem neće biti izgrađen prije 2018. godine.

Fuad Kasumović 09.01.2017.

Iako je do sada mnogo toga urađeno ranije najavljeni rok nije ispoštovan. Shodno navedenom, Istinomjer obećanju o izgradnji i početku rada novih plinskih kotlova tokom 2018. godine daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će novi kotlovi, u skladu sa posljednjom najavom, početi sa radom do polovine 2020. godine.

 

(Istinomjer.ba)

 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...