Radi se na tome

Zenica: “Joint venture” kompanija i plinsko grijanje

Sredinom 2016. godine, iz zeničke gradske uprave saopćeno je da su kompanija Arcelor Mittal i Grad Zenica, sa partnerima iz Finske, u završnoj fazi pregovora o osnivanju zajedničke (“joint venture”) kompanije za izgradnju nove toplane. Primarni cilj ove toplane je uspostavljanje daljinskog, plinskog grijanja i smanjenje zagađenosti, obzirom da je planirano da se kao pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koriste plinovi koji nastaju tokom procesa proizvodnje u pogonima Arcelor Mittala.

Plan je da izgradimo šest kotlova, umjesto postojeća dva, kojima ćemo osiguravati grijanje za Zeničane. Ovi kotlovi će, umjesto uglja, koristiti plin, tako da ćemo smanjiti i zagađenje zraka. Međutim, novi sistem neće biti izgrađen prije 2018. godine.

(Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, 09.01.2017.)

Nakon zastoja na realizaciji ovog projekta, priča o osnivanju zajedničke kompanije sada je postala izvjesnija. Prema saopštenju gradske uprave Zenice, stvari su se počele micati sa mrtve tačke po pitanju ispunjavanja obećanja koje je dao Kasumović.

Početkom aprila, iz gradske uprave Zenice, saopšteno je da se finaliziraju dogovori o osnivanju “joint venture” kompanije Toplana Zenica.

Grad Zenica će u narednih nekoliko dana analizirati predložene dokumente kojima se regulišu prava i obaveze, visina udjela, vrste rizika, organizaciona i druga pitanja značajna za učešće Grada u zajedničkoj joint venture kompaniji.

Gradonačelnik Kasumović i rukovodstvo kompanije ArcelorMittal Zenica su saglasni da je sastanak bio veoma konstruktivan i ovom prilikom najavili uskoro potpisivanje svih dokumenata neophodnih za osnivanje zajedničke joint venture kompanije.

(Gradska uprava, saopštenje, 09.04.2018.)

Podsjećamo, sredinom 2016. godine Arcelor Mittal predložio je gradskoj upravi Zenice osnivanje zajedničkog preduzeća kako bi se poboljšalo daljinsko grijanje u ovom gradu. Predloženi projekt predviđa izgradnju novih plinskih kotlova koji bi imali veliki ekološki značaj za gradsku zonu, jer neće koristiti ugalj kao energent, a što se koristi sada.

Dva postojeća kotla zamijenili bi sa ukupno pet plinskih kotlova. Dva kotla bi proizvodila po 25 tona pare na sat, a tri kotla po 50 tona pare. Ova investicija se procjenjuje na oko 35 miliona eura. Za realizaciju ovog projekta iz Arcelor Mittala predlažu osnivanje nove kompanije, koja bi bila 50 posto u vlaništvu ArcelorMittala, a ostatak u vlasništvu zainteresiranih partnera, među njima i JP ‘Grijanje’ Zenica i Uprava Grada Zenica.

(Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika, 08.01.2017.)

Najavljeni projekt bio je neko vrijeme na čekanju, jer grad nije imao finansijska sredstva za uplatu svog dijela osnovnog kapitala. Grad Zenica bi u vlasništvu trebao učestvovati sa 20% osnovnog kapitala, Arcelor Mittal sa 50%, a kompanija iz Finske sa 30%.

Iz gradske uprave Zenice nedavno je najavljeno da će uskoro uslijediti potpisivanje svih dokumenata neophodnih za osnivanje zajedničke joint venture kompanije. Na jučerašnjoj hitnoj sjednici GV vijećnici su prvi put dobili na uvid Ugovor o osnivanju buduće kompanije i ostalu poslovnu korespodenciju. Nakon održane sjednice prihvaćen je Zaključak da se gradonačelniku Fuadu Kasumoviću da saglasnost da u ime Grada Zenica potpiše Osnivački ugovor Joint venture kompanije.

Hvala svima koji su glasali za ovu Odluku. Moramo našim građanima vratiti nadu i obezbijediti tople domove. Stručni tim Gradske uprave će u narednom periodu nastaviti pregovore s predstavnicima kompanije ArcelorMittal Zenica kako bi se postigli što povoljniji uslovi kada su u pitanju cijena i količine toplotne energije, koju će kompanija ArcelorMittal Zenica isporučivati JP “Grijanje” d.o.o. Zenica.

(Fuad Kasumović, 16.04.2018.)

Također, i javnosti je omogućen uvid u prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti na Osnivački ugovor Joint venture kompanije, te prezentacija iste. Opširnije o svemu može se pogledati ovdje.

U narednih 30 dana ovaj projekt će analizirati Gradsko pravobranilaštvo i Pravni savjet Grada Zenica.

Istinomjer će pratiti da li će biti ispoštovani najavljeni rokovi i da li će Zeničani u novoj grijnoj sezoni imati obećano plinsko grijanje. Za sada gradonačelnik Kasumović dobija ocjenu radi se na tome.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!