Neispunjeno

Zenica tokom 2020. godine nije dobila novi i ekološki prihvatljiv sistem grijanja

Nedugo nakon što je početkom oktobra 2019. godine položen kamen temeljac za izgradnju toplane u Zenici, najavljeno je da bi ovaj grad tokom 2020. godine trebao dobiti novi sistem grijanja, no radovi na ovom projektu još uvijek nisu okončani.

Podsjećamo, projekat izgradnje Toplane Zenica najavio je još tokom 2017. godine gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, no do sada je ovo obećanje ostalo neispunjeno, o čemu je Istinomjer već pisao.

Jedno od posljednjih obećanja na tu temu je ono iz novembra 2019. godine, kada je gradonačelnik Zenice najavio da će ovaj grad dobiti novi sistem zagrijavanja 2020. godine.

Naredne godine Zenica će dobiti novi sistem zagrijavanja, koji će biti ekološki prihvatljiv.

Fuad Kasumović, 21. 11. 2019.

Nedugo nakon što je položen kamen temeljac za izgradnju Toplane Zenica, osigurane su i preostale dozvole potrebne za realizaciju ovog, kako ga implementatori i investitori nazivaju, historijskog projekta, čiji je konačni cilj “pružanje pouzdanog grijanja i značajno poboljšanje zaštite okoliša za građane Zenice”. Ukupna vrijednost pomenutog projekta iznosi oko 53 miliona eura.

Povodom otvaranja građevinskih radova na izgradnji Toplana Zenica, Kasumović je istakao da se prilikom rješavanja ovog problema “krenulo od nule” te da je ovaj projekat “generacijski poduhvat ove Gradske uprave”.

Očekujemo da će ovaj projekat, na kojem radimo već nekoliko godina, biti okončan do kraja 2020. godine, te da od slijedeće godine nećemo koristiti ugalj u svojim kotlovima, čime ćemo potpuno eliminisati emisije So2.

Saopćenje, Gradska uprava Zenica, 28. 2. 2020.

U julu 2020. godine, Kasumović je saopćio da se realizacija “generacijskog projekta Toplana Zenica odvija u željenom pravcu”, a u oktobru su iz ArcelorMittala Zenica poručili građanima/kama da uskoro mogu očekivati novu toplanu, nove gasne kotlove, čišći okoliš, te sigurnu isporuku toplotne energije za grijanje grada. Početkom novembra Kasumović je još jednom istakao da će uskoro biti riješen “generacijski problem grijanja grada”, ali i njegovog “prekomjernog zagađenja u zimskim mjesecima”.

Kako se do druge polovine decembra u javnosti nisu pojavile informacije o okončanju radova na ovom projektu, Istinomjer je kontaktirao Gradsku upravu Zenice i kompaniju ArcelorMittal Zenica. Osim e-mailom, Istinomjer je kontaktirao Gradsku upravu Zenica i kompaniju ArcelorMittal i telefonskim putem, no ni na ovaj način nije bilo moguće doći do odgovora o toku radova na izgradnji Toplane Zenica. Tri sedmice kasnije, Istinomjer je još jedanput proslijedio upit Gradskoj upravi Grada Zenica i kompaniji ArcelorMittal Zenica. Iz Gradske uprave Zenice do momenta objave ovog teksta nije stigao odgovor na Istinomjerov upit, dok odgovor kompanije ArcelorMittal prenosimo u cijelosti:

Department za komunikacije ArcelorMittal Zenica je poslao informaciju Gradu Zenica u vezi sa Vašim upitom, na dan 24. 12. 2020. S obzirom da niste dobili izjavu, istu Vam prosljeđujem. Toplana Zenica je veoma kompleksan projekt, zbog toga je za očekivati izazove u realizaciji istog. S obzirom da se na projektu radi u otežanim uvjetima i sa mnogim ograničenjima zbog pandemije korona virusa, možemo kazati da smo zadovoljni intenzitetom radova. Uzimajući u obzir otežanu situaciju, realizacija projekta se uspješno bliži kraju te postepena puštanja u rad tri kotla nove Toplane su planirana za prvi kvartal 2021. godine.

Odgovor na medijski upit, ArcelorMittal Zenica, 11. 1. 2021.

S obzirom na činjenicu da radovi na izgradnji Toplane Zenica još uvijek nisu okončani, te da Zenica tokom 2020. godine nije dobila novi sistem zagrijavanja koji je ekološki prihvatljiv, kako je to krajem 2019. godine obećao stari/novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!