Radi se na tome

Zenica će dobiti novi sistem zagrijavanja do kraja 2020 godine?

Nakon što je početkom oktobra prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju Toplana Zenica, u februaru 2020. godine održana je i svečana ceremonija kojom je ozvaničeno otvaranje građevinskih radova na ovom projektu.

Podsjećamo, projekat izgradnje Toplana Zenica najavio je još tokom 2017. godine gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, no do sada je ovo obećanje ostalo neispunjeno, o čemu je Istinomjer već pisao.

Jedno od posljednjih obećanja na tu temu je ono iz novembra 2019. godine kada je gradonačelnik Zenice najavio da će Zenica dobiti novi sistem zagrijavanja 2020. godine:

Naredne godine Zenica će dobiti novi sistem zagrijavanja, koji će biti ekološki prihvatljiv.

Fuad Kasumović, 21. novembar 2020.

Nedugo nakon što je položen kamen temeljac za izgradnju Toplana Zenica, osigurane su i preostale dozvole potrebne za realizaciju ovog, kako ga implementatori i investitiori nazivaju, historijskog projekta čiji je konačni cilj “pružanje pouzdanog grijanja i značajno poboljšanje zaštite okoliša za građane Zenice”.

Ukupna vrijednost pomenutog projekta koji će omogućiti da Zenica ima ekološki prihvatljivo, pouzdano i stabilno grijanje iznosi oko 53 miliona eura.

Povodom otvaranja građevinskih radova na izgradnji Toplana Zenica gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović istakao je da se prilikom rješavanja ovog problema “krenulo od nule”, te da je ovaj projekat “generacijski poduhvat ove Gradske uprave”.

Očekujemo da će ovaj projekat, na kojem radimo već nekoliko godina, biti okončan do kraja 2020. godine, te da od slijedeće godine nećemo koristiti ugalj u svojim kotlovima, čime ćemo potpuno eliminisati emisije So2.

Saopćenje, Gradska uprava Zenica, 28. februar 2020.

S obzirom na to da je 28. februara svečanom ceremonijom ozvaničen početak građevinskih radova na izgradnji Toplana Zenica, Istinomjer će gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću za pomenuto obećanje dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će radovi biti okončani do kraja 2020. godine kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!