Zenica nije dobila novi sistem grijanja u 2018. godini

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je još na početku 2017. godine kazao kako je pokrenut projekat izgradnje novog sistema grijanja za Zenicu, te je tada najavio i rokove za njegovu realizaciju.

Plan je da izgradimo šest kotlova, umjesto postojeća dva, kojima ćemo osiguravati grijanje za Zeničane. Ovi kotlovi će, umjesto uglja, koristiti plin, tako da ćemo smanjiti i zagađenje zraka. Međutim, novi sistem neće biti izgrađen prije 2018. godine”

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, 09.01.2017.

U martu 2018. godine održan je sastanak čelnika kompanije ArcelorMittal Zenica i njenih najvećih partnera na kojem su predstavljeni petogodišnji planovi ove kompanije. Kao jedan od najvećih projekata izdvojen je novi sistem gradskog grijanja u Zenici.

Priprema plana novog grijanja u Zenici teče dobro, EP BiH nam je pomogla u tehničkom aspektu i idejama. Konačno smo u fazi registracije firme i zajendičko djelovanje kroz Toplane Zenica. Zajedno s Gradom Zenica i finskim partnerima krenut ćemo u aktivnosti, a sarađivat ćemo i s Energoinvestom koji je glavni projektant. Ukoliko sve bude dobro, novi kotlovi će raditi početkom 2020. godine.”

Biju Nair, direktor ArcelorMittala, 22.03.2018.

Dakle, kako je već duže poznato, novi kotlovi namjenjeni grijanju Zenice neće biti u funkciji do 2020. godine, a već početkom zime građani ovog grada su suočeni sa problemima u snabdijevanju toplotnom energijom.

Sredinom decembra 2018. godine, zbog problema na kotlu 2 došlo je do redukcija u isporuci toplotne energije u Zenici, zbog čega su skraćivani i časovi u školama.

S obzirom da novi sistem grijanja u Zenici nije proradio u 2018. godini, Istinomjer će obećanje Fuada Kasumovića iz 2017. godine ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Radovi na rekonstrukciji izletišta Smetovi još uvijek traju

Iako je okončanje radova na projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" najavljeno za sredinu jula ove...

Kasne radovi na izgradnji kružnog toka na Vogošćanskoj petlji

Kada su 20. marta ove godine počeli radovi na izgradnji kružnog toka na Vogošćanskoj petlji, kao krajnji rok za završetak radova najavljen je kraj juna 2019. godine.  Projekat koji zajednički...Ramazan je davno prošao, novih izvršnih vlasti još uvijek nema

Uspostava novih izvršnih vlasti kako na državnom tako i na federalnom nivou, ali i opstanak aktuelne Vlade Kantona Sarajevo već duže je vrijeme tema kojom se javnost u Bosni i Hercegovini...