Zenica nije dobila novi sistem grijanja u 2018. godini

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je još na početku 2017. godine kazao kako je pokrenut projekat izgradnje novog sistema grijanja za Zenicu, te je tada najavio i rokove za njegovu realizaciju.

Plan je da izgradimo šest kotlova, umjesto postojeća dva, kojima ćemo osiguravati grijanje za Zeničane. Ovi kotlovi će, umjesto uglja, koristiti plin, tako da ćemo smanjiti i zagađenje zraka. Međutim, novi sistem neće biti izgrađen prije 2018. godine”

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, 09.01.2017.

U martu 2018. godine održan je sastanak čelnika kompanije ArcelorMittal Zenica i njenih najvećih partnera na kojem su predstavljeni petogodišnji planovi ove kompanije. Kao jedan od najvećih projekata izdvojen je novi sistem gradskog grijanja u Zenici.

Priprema plana novog grijanja u Zenici teče dobro, EP BiH nam je pomogla u tehničkom aspektu i idejama. Konačno smo u fazi registracije firme i zajendičko djelovanje kroz Toplane Zenica. Zajedno s Gradom Zenica i finskim partnerima krenut ćemo u aktivnosti, a sarađivat ćemo i s Energoinvestom koji je glavni projektant. Ukoliko sve bude dobro, novi kotlovi će raditi početkom 2020. godine.”

Biju Nair, direktor ArcelorMittala, 22.03.2018.

Dakle, kako je već duže poznato, novi kotlovi namjenjeni grijanju Zenice neće biti u funkciji do 2020. godine, a već početkom zime građani ovog grada su suočeni sa problemima u snabdijevanju toplotnom energijom.

Sredinom decembra 2018. godine, zbog problema na kotlu 2 došlo je do redukcija u isporuci toplotne energije u Zenici, zbog čega su skraćivani i časovi u školama.

S obzirom da novi sistem grijanja u Zenici nije proradio u 2018. godini, Istinomjer će obećanje Fuada Kasumovića iz 2017. godine ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Klub srpskog naroda ipak učestvovao u procesu odlučivanja u Domu naroda PS BiH

Povodom odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U 8/19, u Banja Luci je 12. 02. 2020. godine održan sastanak...

Kasumović o povećenju budžeta i smanjenju dugova Grada Zenica

Gostujući u emisiji N1 televizije “Novi dan” gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović dotakao se teme povećanja budžeta ovog grada za vrijeme njegovog mandata, kao i vanjskog duga Zenice. Želim da...Radovi na izgradnji azila za napuštene pse u Banja Luci još uvijek nisu započeli

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Banja Luke, Petar Bilčar saopštio je početkom 2019. godine kako će azil za pse lutalice biti premješten iz Ramića na novu lokaciju do kraja 2019. godine,...