Neispunjeno

Rekonstrukcija dionice puta Stari Ilijaš – Malešići još uvijek nije započela

Sredinom septembra 2019. godine načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić održao je radni sastanak sa tadašnjim ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnanom Štetom na kojem se govorilo o budućim planovima vezano za cestogradnju u ovoj općini.

Kao jedan od prioritetnih projekata čijoj realizaciji se trebalo pristupiti navedena je i rekonstrukcija puta Stari Ilijaš – Malešići.

Drugi značajan projekat je dionica ceste od Starog Ilijaša do mosta u Malešićima. Dakle, nešto što smo zadnje dvije godine pripremali i najavljivali. Ono što se desilo pa je došlo do neke vrste zastoja u realizaciji projekta jeste da smo novim regulacionim planom definisali potpuno drugačije i puno bolje performanse tog poteza. Uradit će se rekonstrukcija koja podrazumijeva trotoare sa obje strane i izgradnju kanalizacije. Direkcija privodi kraju izradu glavnog projekta, Općina je uradila projekat kanalizacije i sve to ćemo inkorporirati u jedan projekat. Do kraja godine izdat će se građevinska dozvola, a potom će Direkcija početkom naredne godine raspisati tender i radovi mogu započeti na proljeće 2020. godine.

Akif Fazlić, 16. septembar 2019.

Da pomenuta građevinska dozvola nija izdata do kraja 2019. godine, potvrđeno je iz Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš u maju 2020. godine. Iz ove Službe istakli su da je zahtjev za građevinsku dozvolu “podnesen u maju 2020. godine i postupak izdavanja odobrenja je u toku”.

Iz Općine Ilijaš su početkom jula 2020. godine saopćili da je “konačno došlo do objave tendera za potez saobraćajnice Stari Ilijaš – Malešići”. Krajem avgusta 2020. godine uvidom u web-stranicu ove općine Istinomjer je ustvrdio da je pomenuti tender još uvijek otvoren.

S obzirom na činjenicu da da radovi nisu započeli na proljeće 2020. godine kako je najavljeno Istinomjer će pomenuto obećanje načelnika Općine Ilijaš, Akifa Fazlića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!