Analize

Radnici u rudnicima FBiH: “Ne damo vam ćumur”

Zbog trenutnog stanja u rudnicima u FBiH, koji su, izuzev onog u Banovićima, dio Koncerna Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, radnici rudnika su dva dana protestirali pred zgradom Vlade FBiH, a potom su odlučili da se povuku iz Sarajeva i da nastave radnički neposluh unutar svojih rudnika. Kako kažu, ne žele prihvatiti nove pravilnike prema kojima bi komoratima na kopanju uglja plata trebala biti smanjena sa 850 na 570 KM, ali ni Pravilnik o radnom učinku, koji bi ih, kako tvrde, doveo u robovlasnički položaj. Dok radnici traže smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, on poručuje da je ugroženo normalno funkcionisanje u proizvodnji električne energije.

Foto: Istinomjer.ba

Protest radnika u rudnicima u FBiH ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu počeo je 23. novembra 2021. godine te je okončan dan kasnije, a kako kažu rudari, nastavit će se do ispunjenja njihovih zahtjeva definisanih na vanrednoj sjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koja je održana 17. novembra 2021. godine.

Zahtjevi radnika:

  • Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo,
  • Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo,
  • Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku,
  • Poštivanje odredbi kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH,
  • Potpuna realizacija sporazuma kojeg su potpisali Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo 19. maja 2021. godine,
  • Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo,
  • Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna, koji su jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo stavili u primjenu novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku,
  • Utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, 17.11.2021.

U okviru Koncerna Elektroprivrede BiH, nalaze se sljedeći rudnici:

Rudnici Kreka RMU, Kakanj RMU, Zenica RMU, Breza RMU, Đurđevik RMU, „Abid Lolić“ RMU, RU „Gračanica“

Istinomjer je na protestu radnika u rudarstvu, 24.11.2021, razgovarao i s predsjednikom Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem, koji nam je kazao da od početka ove godine unutar rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH radi 600 radnika manje. Oni su, kako kaže, ili penzionisani, ili su otišli kroz sporazumne prekide ugovora o radu, a tvrdi i da su novi pravilnici o radu izuzetno nepovoljni za radnike.

Kada je u pitanju Pravilnik o radu, Pravilnik o radnom učinku, on je zvanično stavljen u primjenu u Rudniku uglja Kreka u Tuzli. U ponedjeljak je generalni direktor Elektroprivrede BiH najavljivao primjenu tog pravilnika o radu i radnom učinku u svim rudnicima uglja u sastavu Koncerna. Osnovna plata prvog kopača po aktuelnom pravilniku je 850 KM, po novom pravilniku bi iznosila 570 KM. Mi želimo suštinu, da se visina osnovne plate radnika u rudnicima u FBiH ne može devastirati Pravilnikom o radu koji nije usklađen s kolektivnim ugovorom. Tako da mi već imamo kreiran plan. Vidite da su u rudnicima u sastavu Koncerna radnici stupili u radnički neposluh i radnici neće odstupiti od tog radničkog neposluha dok se ne ispune svi zahtjevi koje smo postavili Vladi FBiH.

Sinan Husić, 24.11.2021.

Husić nam je pojasnio da oni u Sindikatu ne bježe od donošenja pravilnika o radnom učinku, ali ne na način na koji su to zamislili u Koncernu Elektroprivrede BiH.

Pravilnik o radnom učinku, koji je ponuđen radnicima rudnika uglja u sastavu Koncerna, jeste pravilnik koji sav rizik radnog učinka dodjeljuje radniku. Vi ćete biti sankcionisani kroz taj pravilnik kada planirani proizvodni rezultat nije realizovan iz okolnosti koje nije proizveo radnik. Kada vam poslodavac nije ispunio uslove da ispunite planirani proizvodni rezultat, vi ćete biti sankcionisani kroz taj pravilnik. To je potpuno nepravedan, može se reći, robovlasnički pravilnik, koji ne može biti prihvatljiv.

Sinan Husić, 24.11.2021.

Foto: Istinomjer.ba

Na protestu rudara razgovarali smo s nekima od njih, koji su nam objasnili razloge zbog kojih su došli ispred zgrade Vlade FBiH. Ermin Hodžić iz Rudnika Kreka kaže da ne postoji volja da se ispune njihovi zahtjevi.

Ja sam ekonomista i radim u Rudniku Kreka 14 godina, dijete sam poginulog rudara u nesreći Dobrinja. Istrajat ćemo u svemu ovome.

Ermin Hodžić, 24.11.2021.

Munir Husika iz RMU Kakanj kazao nam je da je pred zgradu Vlade FBiH došao zbog lošeg položaja, te je izrazio bojazan da će i njemu biti smanjena plata. Iz Rudnika Šikulje došao je i Pašan Karić. I on također strahuje da bi nakon 35 godina rada mogao imati manju platu. Neki od rudara s kojima smo razgovarali željeli su ostati anonimni, ali su jasno poručili kako resornom ministru Nerminu Džindiću, tako i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, da ne žele da uđu u rudnik za 570 KM.

I dok radnici traže smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, on je ne želi dati sve dok uživa povjerenje Vlade FBiH. Andelija je tokom konferencije za medije 24. novembra rekao da je od svih zahtjeva radnika u rudnicima ključan onaj o uvezivanju radnog staža, jer ako taj problem rješavanja enormnih dugovanja spadne samo na Elektroprivredu BiH, Andelija tvrdi da će se to onda morati finansirati kroz povećanje cijene električne energije za sve građane/ke.

Dva su ključna zahtjeva tamo koja su, da tako kažem, problematična. To je ova priča oko povlačenja Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku i prvog puno ozbiljnijeg zahtjeva – to je uvezivanje staža za sve uposlene u rudniku. To smo danas kroz medije upratili da je to negdje oko 500 miliona maraka koje je potrebno uplatiti u fondove penzionog, zdravstvenog osiguranja, naknade za nezaposlenosti, sve ono što ide kroz te obaveze koje idu i dubioze koje imaju rudnici. Naravno, još 500 miliona drugih obaveza, recimo 300 miliona Elektroprivredi datih pozajmnica, dobavljačima preko 150 miliona dugovanja, dugovanja za koncesije i ne znam šta se sve ne ubraja u tih milijardu koliko su rudnici dužni.

Admir Andelija, 24.11.2021.

Isti dan, Andelija je za portal Klix objasnio da, zbog radničkog neposluha u rudnicima, Termoelektrana Tuzla neće imati sirovine za proizvodnju struje, što će uzrokovati probleme u elektroenergetskom sistemu.

U Termoelektrani Tuzla trenutno imamo u pogonu blokove šest i četiri. Najvjerovatnije tokom sutrašnjeg dana blok šest će izaći iz proizvodnje, jer su potrošene zalihe mrkog uglja, a blok četiri ćemo zamijeniti manjim blokom tri, samo da bismo osigurali kontinuitet grijanja Tuzle i Lukavca.

Admir Andelija, 24.11.2021.

Resorni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić pojasnio je koje zahtjeve radnika u rudarstvu je moguće ispuniti.

Tačka broj dva je prihvatljiva kao i tačka broj četiri. Prihvatljiva je i tačka pet, o tački osam se može svakako razgovarati. Dakle polovina zahtjeva. Zahtjev o smjeni ministara i direktora, i o tome moramo razgovarati.

Nermin Džindić, 24.11.2021.

Podsjećamo da je Istinomjer i 1. maja, na Međunarodni praznik rada, pisao o restrukturiranju rudnika, kada su započete aktivnosti Elektroprivrede BiH s ciljem da BiH do 2050. godine bude CO2 neutralna zemlja.

Dok su radnici u rudnicima u neposluhu, Elektroprivreda BiH upozorava da su moguće čak i redukcije električne energije zbog nedostatka uglja, a rješenje se ne nazire. Da li će građani/ke na kraju kroz povećanje cijena električne energije snositi troškove otplate oko milijardu KM dugova rudnika u Koncernu Elektroprivrede BiH, te da li će FBiH imati uredno snabdijevanje električnom energijom – pitanja su na koja u ovom trenutku odgovora nema.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!