Ispunjeno

Za narednih 120 dana riješeno pitanje gradskog prevoza

Nakon što je krajem septembra 2018. godine, Uprava DD Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla donijela odluku o obustavi prevoza putnika na 11 linija na području Opštine Lukavac, reagovao je načelnik ove opštine, Edin Delić te je “osuđujući ovakav potez Junuzović kopexa” obećao da će se potruditi da nađe rješenje.

Nakon što je krajem septembra 2018. godine, Uprava DD Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla donijela odluku o obustavi prevoza putnika na 11 linija na području Opštine Lukavac tražeći, kako se navodi, “subvencije za nastavak linijskog prevoza”, reagovao je načelnik ove opštine, Edin Delić te je “osuđujući ovakav potez Junuzović kopexa” obećao da će se potruditi da nađe rješenje:

Opština Lukavac će se potruditi da nađe neko rješenje, ali nažalost nismo u poziciji da adekvatno brzo reagujemo…

Edin Delić, 02.10.2018.

Ubrzo nakon pomenutog Delićevog obraćanja javnosti, mještani sa područja nekoliko mjesnih zajednica najavili su protest u cilju skretanja pažnje na ovaj problem i pozivanja nadležnih na njegovo što brže rješavanje.

U pravcu iznalaženja rješenja, načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić na svojoj se facebook stranici obratio građanima, najavljujući da je na “pomolu rješenje problema obustave javnog prijevoza u Lukavcu”.

Načelnik Delić je između ostalog naveo da se “trenutno radi na operativnom usaglašavanju i stvaranju zakonskih pretpostavki za uvođenje novog prijevoznika”, te dodao:

Već u ponedjeljak očekujemo da imamo spremna dokumenta, a ubrzo će biti zakazana i sjednica Općinskog vijeća na ovu temu. Molim za razumijevanje jer u ovom trenutku ne mogu tačno kazati dan od kada će krenuti autobuski saobraćaj, ali postoji mogućnost da to bude već sredinom ili krajem naredne sedmice.

Edin Delić, 06.10.2018.

U međuvremenu su zakazani protesti otkazani, a u skladu sa Delićevom najavom održana je vanredna sjednica Opštinskog vijeća Lukavac sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “Razmatranje Prijedloga i donošenje Odluke o privremenom obavljanju javnog prijevoza putnika na području Opštine Lukavac”.

Opštinsko vijeće je na pomenutoj sjednici zaključilo da je “TRANS TURIST d.d. Tuzla iskazao spremnost za pomoć u prevazilaženju trenutnog problema na način da svoje slobodne kapacitete privremeno angažuje na nekim polascima opštinskih autobusnih linija koje je dosadašnji prijevoznik prestao da održava do ponovnog uspostavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na pomenutim linijama.”

Nakon što je Služba za komunalno-stambene poslove, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica izradila Odluku o privremenom obavljanju javnog prijevoza putnika na području Opšine Lukavac, ista je od strane Opštinskog vijeća Lukavac i usvojena.

Nepuna tri mjeseca kasnije, na još jednoj vanrednoj sjednici Opštinskog vijeća Lukavac održanoj 10.01.2019. godine, problem javnog prevoza na području ove opštine riješen je i za narednih 120 dana.

Naime, usvajanjem Prijedloga Odluke o privremenoj dodjeli komunalne djelatnosti obavljanja javnog prevoza na području općine Lukavac prevoznici Ljaljić Turs d.o.o. Čelić i Kalabria Turs d.o.o. Gračanica u statusu kooperanata, kao najpovoljnijim ponuđačima, privremeno je dodijeljena komunalna djelatnost obavljanja javnog prevoznika na 11 linija, kojom prilikom je prevoznicima odobrena subvencija u iznosu od 1 KM po pređenom kilometru”.

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Edina Delića vezano za iznalaženje rješenja problema javnog prevoza u Opštini Lukavac ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!