Vrtić “Razigrani dani”

U oktobru 2017. godine, Općinsko Vijeće Centar donijelo je Odluku o izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige, u okviru kojeg će biti i vrtić – Razigrani dani. Skupština Kantona Sarajevo dala je tada saglasnost da se vrtić, čiji je investitor Općina Centar, dodjeli na korištenje JU Djeca Sarajeva. Međutim, zbog administrativno pravnih poteškoća realizacija ovog projekta bila je u zastoju sve do polovine 2018. godine kada su ovi problemi napokon riješeni.

Izvođač radova uveden je u posao krajem juna 2018. godine te je najavljeno da će vrtić Razigrani dani biti u funkciji od proljeća 2020. godine.Nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar provodi proceduru izdavanja potrebnih odobrenja kako bi izgradnja novog objekta bila okončana do kraja 2018. godine. (…) Nakon završetka građevinskih radova i izdavanja upotrebne dozvole, Općina Centar će biti upisana u zemljišne knjige kao vlasnik predmetnog poslovnog objekata. Cijelo prizemlje površine oko 510 metara kvadratnih Općina Centar će dodijeliti ugovorom o zakupu na korištenje JU „Djeca Sarajeva“ radi stavljanja u funkciju obdaništa i obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja. Sprat objekta će koristiti Općina za smještaj Centra za zdravo starenje.

Općina Centar, Saopćenje 23.10.2017.

Iako je izgradnja ovog objekta, prema ranijim najavama, trebala biti okončana do kraja 2018. godine, rok je prolongiran zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa. Građevinski radovi na izgradnji vrtića su počeli prošle godine.

Želimo poslati jednu dobru poruku da smo zajedničkim snagama, bez obzira na poteškoće u administrativnom i imovinskom-pravnom smislu, ipak došli do situacije da danas konačno uvedemo izvođača i započnemo građevinske radove na ovom značajnom objektu. Dijelim zadovoljstvo sa građanima, a posebno mladima koji očekuju željno obdanište i predškolski odgoj kao i našim sugrađanima u trećoj životnoj dobi jer će u novoizgrađenom objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također biti smješten i Centar za zdravo starenje. Oko ovog objekta planiramo urediti zelene površine koje ćemo dati našim sugrađanima na korištenje. Planiramo da do kraja naredne godine završimo većinu građevinskih radova, a u proljeće 2020. godine da uselimo i prve korisnike.

Nedžad Ajnadžić, 18.06.2018.

Prema posljednjim najavama planirano je da većina radova bude završene do septembra i sve je izvjesnije da bi u proljeće 2020. godine u vrtić mogli da se “usele” i prvi korisnici. Načelnik Ajnadžić posjetio je nedavno gradilište objekta vrtića „Razigrani dani“ te izrazio zadovoljstvo dinamikom radova i naglasio da “će Općina Centar poduzeti sve neophodne radnje kako bi objekat bio završen u što kraćem roku”.

(…) planirano da unutrašnji radovi budu okončani do 31. augusta 2019. godine, nakon čega ostaje vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište, te opremanje objekta u kojem će na korisnoj površini od 2.000 metara kvadratnih pored obdaništa također biti smješten Centar za zdravo starenje. Općina Centar će za realizaciju ovog projekta izdvojiti tri miliona KM.

Općina Centar, Saopćenje, 14.06.2019.

Inače, do sada su završeni armirano-betonski i zidarski radovi na konstrukciji objekta te izgradnja prilazne rampe. U toku su montažno-izolaterski radovi u unutrašnjosti objekta, a biće izgrađeno i sklonište obzirom da to nalažu zakonski propisi.

Za dosadašnje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje vrtića Razigrani dani Općina Centar, na čelu sa načelnikom Ajnadžićem, dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će na vrijeme biti završeni građevinski radovi, te da li će vrtić početi sa radom kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...