Neispunjeno

Vrtić “Razigrani dani” trebao je biti izgrađen do kraja 2019. godine

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić i načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić potpisali su početkom augusta ove godine sporazum na osnovu kojeg i Vlada KS učestvuje u finansiranju izgradnje objekta kombinovane predškolske ustanove „Razigrani dani“, čija je gradnja trebala biti okončana do kraja 2019. godine.

Vlada KS, kako je tada saopćeno, u ovom projektu učestvuje sa 800.000 KM, a što je, kako je navedeno i “ispunjenje dijela obećanja mjera Šestorke koji se odnosi na proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja”.

Načelnik Ajnadžić je istakao ovom prilikom i da u ovom slučaju postoji “odlična suradnja sa Vladom Kantona Sarajevo koja je prepoznala vrijednost ovog projekta”.

Ovaj višenamjenski objekt, osim što će djeci nuditi kvalitetno okruženje, obrazovani kadar, biće prostor gdje se njihovi nane i dede mogu zabaviti. Centar za zdravo starenje i obdanište ‘Razigrani dani’ su podijeljeni u spratovima ali je zajednička cjelina koja će i djeci i starijim omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme.

Nedžad Ajnadžić, 09.08.2019.

Podsjećamo, u oktobru 2017. godine, Općinsko Vijeće Centar donijelo je Odluku o izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige, u okviru kojeg će biti i vrtić – Razigrani dani. Skupština Kantona Sarajevo dala je tada saglasnost da se vrtić, čiji je investitor Općina Centar, dodjeli na korištenje JU Djeca Sarajeva. Međutim, zbog administrativno pravnih poteškoća realizacija ovog projekta bila je u zastoju sve do polovine 2018. godine kada su ovi problemi napokon riješeni.

Izvođač radova uveden je u posao krajem juna 2018. godine te je najavljeno da će vrtić Razigrani dani biti u funkciji od proljeća 2020. godine.

Cijelo prizemlje površine oko 510 metara kvadratnih Općina Centar će dodijeliti ugovorom o zakupu na korištenje JU „Djeca Sarajeva“ radi stavljanja u funkciju obdaništa i obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Općina Centar, Saopćenje 23.10.2017.

Iako je izgradnja ovog objekta, prema ranijim najavama, trebala biti okončana do kraja 2018. godine, rok je prolongiran zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa. Građevinski radovi na izgradnji vrtića su počeli prošle godine.

Planiramo da do kraja naredne godine završimo većinu građevinskih radova, a u proljeće 2020. godine da uselimo i prve korisnike.

Nedžad Ajnadžić, 18.06.2018.

Sredinom ove godine završeni su “armirano-betonski i zidarski radovi na konstrukciji objekta” te izgradnja prilazne rampe, te je saopćeno da su “u toku montažno-izolaterski radovi u unutrašnjosti objekta”.

(…) Planiramo da unutrašnji radovi budu okončani do 31. augusta 2019. godine, nakon čega ostaje vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište, te opremanje objekta u kojem će na korisnoj površini od 2.000 metara kvadratnih pored obdaništa također biti smješten Centar za zdravo starenje. Općina Centar će za realizaciju ovog projekta izdvojiti tri miliona KM.

Općina Centar, Saopćenje, 14.06.2019.

Ajnadžić je u više navrata ponovio da će svi radovi biti završeni “do kraja godine” i da je sve izvjesnije da bi u proljeće 2020. godine u vrtić mogli da se “usele” i prvi korisnici. Međutim, nedavno je iz Općine Centar saopćeno da je Emir Muftić, šef gradilišta firme „Unigradnja“, upoznao investitora “sa situacijom na izgradnji ovog objekta”.

Radovi se privode kraju i sigurno će biti završeni do kraja marta. Trenutno se izvode molersko-farbarski radovi, te radovi na polaganju podnih površina, nakon čega preostaje vanjsko uređenje objekta, te uređenje parkovske površine i dječijeg igrališta.

Emir Muftić, 10.12.2019.

Ipak, načelnik Ajnadžić bio je nešto optimističniji te reako da očekuje stavljanje u funkciju ovog objekta “početkom naredne godine”.

Zadovoljni smo dinamikom izgradnje objekta i kako imamo zaokruženu finansijsku konstrukciju, prema našim planovima objekat “Razigrani dani”, gdje će osim obdaništa biti smješten i Centar za zdravo starenje, planiramo staviti u funkciju početkom naredne godine. Općina Centar je do sada izdvojila 2,2 miliona KM za izgradnju objekta obdaništa, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izdvojilo je 800.000 maraka.

Nedžad Ajnadžić, 10.12.2019.

Obzirom da vrtića Razigrani dani nije izgrađen do kraja ove godine, kako je načelnik Ajnadžić najavljivao u više navrata, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno te ćemo pratiti da li će vrtić početi sa radom na proljeće 2020. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!