Vrtić “Razigrani dani” trebao bi biti izgrađen do kraja 2019. godine

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić i načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić potpisali su 09. augusta ove godine sporazum na osnovu kojeg će i Vlada KS učestvovati u finansiranju izgradnje objekta kombinovane predškolske ustanove „Razigrani dani“.

Vlada KS, kako je saopćeno, u ovom projektu učestvuje sa 800.000 maraka, a “što je i ispunjenje dijela obećanja mjera Šestorke koji se odnosi na proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja”.

Načelnik Ajnadžić je istakao da u ovom slučaju postoji “odlična suradnja sa Vladom Kantona Sarajevo koja je prepoznala vrijednost ovog projekta”.

Ovaj višenamjenski objekt, osim što će djeci nuditi kvalitetno okruženje, obrazovani kadar, biće prostor gdje se njihovi nane i dede mogu zabaviti. Centar za zdravo starenje i obdanište ‘Razigrani dani’ su podijeljeni u spratovima ali je zajednička cjelina koja će i djeci i starijim omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme.

Nedžad Ajnadžić, 09.08.2019.

Podsjećamo, u oktobru 2017. godine, Općinsko Vijeće Centar donijelo je Odluku o izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige, u okviru kojeg će biti i vrtić – Razigrani dani. Skupština Kantona Sarajevo dala je tada saglasnost da se vrtić, čiji je investitor Općina Centar, dodjeli na korištenje JU Djeca Sarajeva. Međutim, zbog administrativno pravnih poteškoća realizacija ovog projekta bila je u zastoju sve do polovine 2018. godine kada su ovi problemi napokon riješeni.

Izvođač radova uveden je u posao krajem juna 2018. godine te je najavljeno da će vrtić Razigrani dani biti u funkciji od proljeća 2020. godine.

Cijelo prizemlje površine oko 510 metara kvadratnih Općina Centar će dodijeliti ugovorom o zakupu na korištenje JU „Djeca Sarajeva“ radi stavljanja u funkciju obdaništa i obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Općina Centar, Saopćenje 23.10.2017.

Iako je izgradnja ovog objekta, prema ranijim najavama, trebala biti okončana do kraja 2018. godine, rok je prolongiran zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa. Građevinski radovi na izgradnji vrtića su počeli prošle godine.

Planiramo da do kraja naredne godine završimo većinu građevinskih radova, a u proljeće 2020. godine da uselimo i prve korisnike.

Nedžad Ajnadžić, 18.06.2018.

Do sada su završeni armirano-betonski i zidarski radovi na konstrukciji objekta te izgradnja prilazne rampe. U toku su montažno-izolaterski radovi u unutrašnjosti objekta, a biće izgrađeno i sklonište obzirom da to nalažu zakonski propisi.

(…) Planiramo da unutrašnji radovi budu okončani do 31. augusta 2019. godine, nakon čega ostaje vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište, te opremanje objekta u kojem će na korisnoj površini od 2.000 metara kvadratnih pored obdaništa također biti smješten Centar za zdravo starenje. Općina Centar će za realizaciju ovog projekta izdvojiti tri miliona KM.

Općina Centar, Saopćenje, 14.06.2019.

Ajnadžić je nedavno ponovio da će svi radovi biti završeni “do kraja godine” i sve je izvjesnije da bi u proljeće 2020. godine u vrtić mogli da se “usele” i prvi korisnici.

Za dosadašnje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje vrtića Razigrani dani Općina Centar, na čelu sa načelnikom Ajnadžićem, dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će na vrijeme biti završeni građevinski radovi, te da li će vrtić početi sa radom kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o...

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...



U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...