Vlada FBiH ponovo nije dala odobrenje za povećanje cijene prirodnog gasa

Na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 13.03.2019. godine razmatran je zahtjev za povećanje cijene prirodnog gasa. Ovaj zahtjev, shodno mišljenju Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, baš kao i prošle godine nije naišao na odobrenje resornog ministarstva.

U januaru 2019. godine privredno društvo BH Gas d.o.o. Sarajevo uputilo je zahtjev Federalnom ministarstvu trgovine kojim je tražilo povećanje veleprodajne cijene gasa distributivnim kompanijama za 31,31 posto, odnosno sa 495 KM na 650 KM/1.000 SM3, te primjenu nove cijene od 1.1.2019. godine. U skladu s propisanom zakonskom procedurom, uz zahtjev dostavljeno je i mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da postoje razlozi za povećanje cijene prirodnog gasa, ali i da će se predloženo povećanje veleprodajne cijene za 31,31 posto, uz sve negativne socio-ekonomske aspekte, ujedno odraziti i na smanjenje potrošnje prirodnog gasa u Federaciji BiH i, u konačnici, rezultirati dodatnim povećanjem cijene ovog energenta.

Saopćenje Vlade FBiH, 13.03.2019.

Nekoliko dana prije održavanja sjednice Vlade FBiH, Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da neće dati saglasnosti za traženo povećanje cijene prirodnog gasa.

Imamo mehanizam da spriječimo traženo povećanje cijena plina, koje ne dolazi u obzir.

Nermin Džindić, 09.03.2019.

Podsjećamo, i prošle godine privredno društvo BH Gas d.o.o. Sarajevo tražilo je povećanje cijene prirodnog gasa. I tada je ovaj zahtjev naišao na odbijanje od strane ministra Džindića koji je dao negativno mišljenje, uz obrazloženje da se prilikom povećanja cijene treba voditi računa i o “džepovima građana”.

Mogu obećati da nema povećanja cijena plina za ovu grijnu sezonu bez obzira na određene najave. Neću dozvoliti udar na džepove građana u jeku sezone. Ograđujem se i od prevelikog davanja značaja pojedinim istupima pojedinaca, koji se svode na menadžersko upravljanje privrednim društvom čije su normalno funkcioniranje osigurali isključivo Vlada i resorno ministarstvo.

Nermin Džindić, 03.01.2018.

I sada kada su se “stekli uslovi” za povećanje cijene prirodno gasa, kako je navedeno u posljednjem mišljenju, ministarstvo na čijem je čelu Džindić nije dalo saglasnost za to uz obrazloženje da bi se povećanje cijene ovog energenta negativno odrazilo na socio-ekonomske aspekte u Federaciji BiH.

Ministar Nermin Džindić za svoj stav o povećanju cijena prirodnog gasa i uticaju tog povećanja na “džepove građana” dobija ocjenu dosljedno.

 

(Istinomjer.ba

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...