Vlada FBiH nije funkcionirala “gotovo pa besprijekorno”

Gostujući u jednoj od predizbornih TV emisija, odlazeći premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, sumirajući rezultate Vlade na čijem je čelu bio protekle četiri godine, izjavio je da se Vlada FBiH nije mogla složiti “samo oko dva pitanja”, uprkos tome što je cijela bh. javnost svjedočila višemjesečnoj krizi i čestim blokadama vlasti u FBiH.

Odgovarajući na pitanje kako je po njegovom mišljenju funkcionisala Vlada FBiH, premijer Novalić je odgovorio da je koalicija koja je činila federalnu vlast, iako “prepakovana” i naizgled “traumatična” ipak odlično funkcionisala, te da se nije mogao postići dogovor oko samo dva pitanja.

Cijelo to vrijeme, ja moram priznati, s izuzetkom dva pitanja Vlada sastavljena od istih koalicionih partnera funkcionirala je gotovo pa besprijekorno. Osim u dva pitanja. Dva pitanja su bila još dok je bio DF. Bilo je pitanje, čini mi se, imenovanja u javnim preduzećima Telekomu i Eronetu. Pa smo mijenjali uredbu zbog HDZ-a, pa je DF zbog uredbe napustio vlast. To je bilo jednom, i drugi put je bilo oko igara na sreću. Doneseno je niz uredbi, zakona i od hiljadu slučajeva bila su dva sporna na vladi.

Fadil Novalić, 24.08.2018.

Podsjećamo, održavanje sjednica Vlade FBiH često je bilo u blokadi. Hitne sjednice, kojih je bilo više nego redovnih, postale su trend, a tokom prošle godine, skoro pola sjednica održano je “telefonski”. Mnogi izvršni i zakonodavni poslovi bili su na čekanju, upravo iz razloga što je stranka SDA, u više navrata, ispred interesa građana/ki, stavljala upravo imenovanja, o čemu je Istinomjer već pisao.

Da je bilo mnogo više spornih pitanja samo kada su imenovanja u pitanju, oko kojih Vlada FBiH nije mogla postići dogovor svjedoče nesuglasice oko imenovanja direktora Porezne uprave FBiH, izvršnih direktora Razvojne banke, direktora Agencije za državnu službu, članova nadzornih odbora RTV servisa FBiH, Uprave policije FBiH i dr.

I sam premijer Novalić je svojevremeno priznao da su upravo “imenovanja” razlozi nesuglasica, pa je krajem marta ove godine, zbog blokada i neodržavanja sjednica Vlade FBiH, iskazao “spremnost” za stavljanje po strani stranačkih interesa, rekavši da je rad u korist građana najvažniji i da će pristati da se Vlada, do kraja mandata uopće ne bavi nikakvim imenovanjima.

Ja sam spreman ponuditi da se do kraja mandata uopće ne bavimo imenovanjima. Ostavit ćemo to po strani, hajde da se bavimo problemima građana, a ne imenovanjima pojedinih ljudi na neka mjesta. Pozivam ministre i upozoravam ih da su dužni raditi, da su položili zakletvu da rješavaju probleme građana, a ne da slijede uputstva šefova stranaka.

Fadil Novalić, 19.03.2018.

Osim zbog imenovanja, Vlada FBiIH bila je u blokadi i zbog Zakona o šumama u FBiH, sjednice su otkazivane “zbog obaveza ministara”, a Vlada FBiH nije zakazivala ni sjednice kada je bio neophodan socijalni dijalog i dr. Posljednji i najsvježiji primjer nesuglasica u Vladi FBiH bila je raspodjela sredstava prikupljenih od akciza, koja su mjesecima bila ‘zarobljena’ na računima.

Shodno navedenom, možemo zaključiti da Vlada FBiH nije funkcionisala “gotovo pa besprijekorno”, a spornih pitanja oko imenovanja bilo je mnogo više nego što je naveo premijer Novalić, zbog čega od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Djeca s oštećenim sluhom i vidom u KS uskoro će dobiti logopede i defektologe

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje idu djeca s oštećenim sluhom i vidom dobiti logopede i...RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...