Socijalni dijalog između borbe za sindikalne pozicije i ignorantske vlasti

Svjedoci smo da se cijela BiH nalazi u jakoj društveno-političkoj blokadi. To je slučaj i sa socijalnim dijalogom, kao načinom komunikacije i dogovora između predstavnika Vlade FBiH, poslodavaca, te predstavnika reprezentativnih sindikata FBiH, koji zajednički čine Ekonomsko‐Socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH. Obzirom da skoro 7 mjeseci nije održana sjednica ESV FBiH, socijalni dijalog postao je samo floskula, a ekonomsko pregovaranje je u zastoju.

Za neodržavanje sjednica, prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, isključivi krivac je Vlada FBiH.

Prvo su otkazali nekoliko zakazanih sjednica, a potom nema ni zakazivanja, niti ima želje da se održi Kolegij gdje bismo utvrdili termin održavanja ESV-a. Od postojanja instituta socijalnog dijaloga kod nas ovakva situacija se nije dogodila.

(Selvedin Šatorović, 22.05.2018.)

Naime, Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije BiH posljednji put se sastalo 10.10.2017. godine. Naredna sjednica bila je zakazana za 30. novembar 2017. godine, ali je istu otkazala Vlada.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije tada je saopšteno da se najavljene sjednice Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (ESV FBiH) neće održati.

“Novi datumi održavanja obje sjednice naknadno će biti saopšteni.”

(Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH, 30.11.2017.)

Sjednica ESV FBiH od tada do danas nije zakazana. Kao razlog zastoja u “ekonomskom pregovaranju” Vlada FBiH, u januaru ove godine, navela je “maksimalističke zahtjeve sindikata” vezano za potpisivanja granskih kolektivnih ugovora. Sada se kao razlog navodi legitimnost predstavnika sindikata.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), Adnan Smailbegović rekao je da se Vlada FBiH pismom obratila UPFBiH, pojašnjavajući svoje razloge za “bojkot” sjednica ESV FBiH.

Oni kažu da dosta granskih sindikata ne priznaje aktuelno predsjedništvo Sindikata, te da hoće izbor novog i nastavak rada. Mi ne čekamo i radimo bilateralno. S jedne strane s Vladom, s druge sa sindikatom. Pokušavamo u ovom periodu ostvariti socijalni dijalog. Šteta je što nema ESV-a, taj institut daje prostor za razgovor.

(Adnan Smailbegović, Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, 21.05.2018.)

Prema Zakonu o  Ekonomsko-socijalnom vijeću Federacije BiH, sjednice se trebaju “održavati jednom mjesečno, a najmanje jednom u 60 dana”, te borba za liderske pozicije, koja se već izvjesno vrijeme vodi unutar sindikata, ne bi smjela biti prepreka Vladi FBiH da nastavi pregovore sa još uvijek aktuelnim rukovodstvom Sindikata.

Iako već sedmi mjesec nema sjednica ESV, Vlada FBiH smatra da se socijalni dijalog odvija zadovoljavajućom dinamikom.

Sadašnja Vlada FBiH inicirala je i učestvovala u najvećem broju sjednica ESV-a FBiH od svih prethodnih vlada. Pored toga, ova Vlada FBiH aktivna je u najvažnijem dijelu socijalnog dijaloga, a to su pregovori za zaključenje kolektivnih ugovora. Važno je napomenuti da je ova Vlada zaključila najveći broj kolektivnih ugovora od svih prethodnih vlada.

(Vlada FBiH, 21.05.2018.)

Vlada premijera Novalića većinu svog mandata bila je loš sagovornik u socijalnom dijalogu, o čemu je Istinomjer i ranije pisao.

Samo zaključivanje kolektivnih ugovora, bez njihovog poštivanja i praktične primjene ne može se okarakterisati kao konstruktivan socijalni dijalog, pogotovo kada govorimo o onoj istoj Vladi koja pokušava da derogira kolektivni ugovor kao izvor prava radnika/ca.

Kao društvo trebamo socijalni dijalog, ali moramo imati konstruktivnije partnere u tom razgovoru. Moramo prihvatiti da smo krenuli reformskim putem koji su svi prihvatili, ali kada dođe do toga da se sami morate mijenjati onda su ljudi protiv toga.

(Fadil Novalić, 27.01.2016.)

Premijer FBiH, Fadil Novalić s jedne strane često ističe važnost saradnje socijalnih partnera, a s druge strane, kao predstavnik Vlade FBiH otkazuje i ne saziva sjednice ESV.

Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega.

(Fadil Novalić, 06.06.2016.)

Prošle godine premijer Novalić se pohvalio kako saradnja Vlade FBiH i socijalnih partnera nikad nije bila bolja.

Saradnja s poslodavcima i Sindikatom je sve struktuiranija, oba oba partnera vidim kao veliku pomoć. Značajno je razvijati ono što se zove socijalni dijalog.

(Fadil Novalić 10.05.2017.)

I nedavno je Novalić ponovio, u uvodnom obraćanju na 17. redovnoj Skupštini Udruženja poslodavaca FBiH da je “socijalni dijalog jako važan”, te da Vlada analizira sve prijedloge koje dobije od socijalnih partnera.

Oni naravno imaju svoje poglede i interese i ti interesi su često opravdani. Mi pomno analiziramo njihove prijedloge i često se radi o sitnim doradama postojećih zakona koji njima stvaraju tehničke probleme. U vremenu reformi Udruženje poslodavaca je doživjelo transformaciju i danas predstavlja kvalitetnog člana u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

(Fadil Novalić, 04.04.2018.)

Evidentno je da postoje razni strukturni problemi koji “sprečavaju” razvoj socijalnog dijaloga i istovremeno su potvrda nesuglasica Vlade i Sindikata oko izbora rukovodstva Saveza samostalnih sindikata (SSS). Ranija i trenutna dešavanja vezana za vođenje socijalnog dijaloga ide u prilog tome da je Vladi FBiH, na čelu sa premijerom Novalićem sve drugo važnije od razgovora sa socijalnim partnerima. Zbog otkazivanja i nezakazivanja sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća, te navođenja različitih izgovora za to, dok istovremeno premijer Novalić ističe važnost socijalnog dijaloga, Vlada i premijer FBiH dobijaju ocjenu nedosljedno.

Juče je Savez samostalnih sindikata BiH pozvao predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) da sazove vanrednu sjednicu ESV-a. Da li će se održati vanredna sjednica još uvijek nije poznato.

 

(Istinomjer.ba)

Na narednoj sjednici Skupštine KS izbor nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade?

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS),  Zineta Bogunić 19.07.2019. godine podnijela je ostavku...

Još uvijek ništa od “preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska”

U saopštenju za javnost Stranke demokratske akcije (SDA) objavljenom 23.01.2019. godine na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, najavljeno je da će SDA “putem svojih predstavnika u državnim...Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...