Nedosljedno

Ustavni patriotizam Dragana Čovića

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH, lider ove stranke, Dragan Čović pozvao je stranke s kojima ima namjeru pregovarati oko formiranja vlasti na “ustavni patriotizam” i da sve ostale oblike patriotizma “nose svojoj kući”. Međutim, i sam Čović je, u više navrata, ignorisao ovo na što sad poziva druge.

Dragan Čović, između ostalog, jučer je i najavio da će ove sedmice razgovarati s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem. Kako Izetbegovića, tako i svoje ostale sagovornike, o temi formiranja vlasti Čović je pozvao “da se vode ustavnim patriotizmom, a da sve ostale oblike patriotizma nose svojoj kući”.

Podsjećamo na neke od primjera gdje je upravo Čović zanemario “ustavni patriotizam”, Ustav BiH, te doveo u pitanje ne samo konstitutivnost drugih, nego i konstitutivnost vlastitog naroda.

Čović je i ranije pozivao na poštivanje ustavnih načela, iako se ni sam nije pridržavao istih, o čemu je Istinomjer već pisao.

Bosna i Hercegovina mora biti organizirana kao zemlja tri konstitutivna naroda.

Dragan Čović, 12.07.2017.

Ipak, krajem februara ove godine, na 57. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inicijativa SDP-ovog zastupnika, Denisa Bećirovića za osiguravanje ustavne ravnopravnosti Srba u četiri kantona u FBIH nije podržana od strane HDZ-a i SNSD-a.

Ovo nije bila prva nedosljednost Dragana Čovića i HDZ-a kada je u pitanju ustavni patriotizam i konstitutivnosti sva tri naroda. Podsjećamo, Srbi u HNK i dalje nisu konstutitutivni narod, obzirom da u oktobru prošle godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona “zaslugom HDZ-a” nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kako bi se Srbi počeli tretirati kao jedan od konstitutivnih naroda.

Također, predloženim izmjenama Izbornog zakona HNS-a dovedeno je u pitanje pravo i važnost glasa 17.000 sarajevskih Hrvata, o čemu je Istinomjer također pisao.

Dalje, Čović je istrajan u tome i da ignoriše ustavno neprihvatljive termine, odnosno naziv “Herceg Bosna”.

Brisanje prefiksa Herceg Bosna, kao nacionalnog prefiksa koji nije u skladu sa Ustavom BiH, Ustavni sud BiH naložio je još 2000. godine Odlukom br. U-5/98. Ovom odlukom zatraženo je od oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Shodno ovoj odluci, SDP je predložio usvajanja Zaključka od strane Parlamenta FBiH koji nalaže “brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH”, poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i neustavno ime „Herceg Bosna“, te “Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne”.

Međutim, ni nakon 18 godina, odluka Ustavnog suda BiH nije provedena, a umjesto uklanjanja nacionalnih prefiksa imamo najavu uvođenja novih.

Naime, na predizbornom skupu Zajedništva u Grudama, Dragan Čović obećao je da će do kraja ove godine Hrvati u ovom djelu BiH dobiti “svoju” Radio-televiziju Herceg Bosne, koja će biti u vlasništvu tamošnjih općina i kantona. Ovim je Čović, još jednom, najavio novo ignorisanje ustavnih načela. Zbog svega navedenog, Dragan Čović za svoje pozivanje na “ustavni patriotizam” dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!