HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli tretirati kao jedan od konstitutivnih naroda. Vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o ovim amandmanima nije ni održana, zbog nedolaska poslanika iz Kluba Hrvata.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim domova u Parlamentu FBiH, Edinom Mušićem i Lidijom Bradarom, Čović je održao kratku press konferenciju na kojoj je postavljeno i pitanje vezano za nedolazak kluba Hrvata na vanrednu sjednicu Skupštine HNK, na koje je Čović dao sljedeći odgovor:

To pitanje ćemo postaviti tom klubu Hrvata u Hercegovačko-neretvenskoj županiji. Ja kad budem dole sutra-prekosutra razgovaraću s njima, ali jedan vrlo jednostavan odgovor. Znači, do kraja razumijemo problem, spremni smo ga do kraja riješiti, ali ne politizirajući u vrijeme 12 mjeseci pred izbore.

Dragan Čović, 17.10.2017.

Podsjetimo, problem koji Čović, prema vlastitim riječima do kraja razumije i spreman ga je riješiti odnosi se na činjenicu da Ustav HNK ne prepoznaje Srbe kao konstitutivni narod, niti srpski jezik kao jedan od zvaničnih jezika u HNK.

Međutim, ovaj problem nije (bio) endemičan samo za Hercegovačko-neretvanski kanton. Nakon završetka rata 1995. godine, niti u jednom od 10 kantona u Federaciji BiH Srbi nisu bili priznati kao konstitutivan narod, a ni srpski jezik kao zvanični jezik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u julu 2000. godine donio istorijsku odluku kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina, osam kantona (Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjebosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton i Kanton 10) je izmijenilo svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

Danas, samo dva kantona ne priznaju Srbe kao konstitutivni narod, a to su Posavski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton. U oba sporna kantona HDZ je na vlasti bio veći dio vremena od 2000. godine do danas, tako da je jasno da je bilo sasvim dovoljno vremena da se ovaj problem riješi.

Činjenice govore protiv Čovića, tako da on od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

 

(istinomjer.ba)

 

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...