HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli tretirati kao jedan od konstitutivnih naroda. Vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o ovim amandmanima nije ni održana, zbog nedolaska poslanika iz Kluba Hrvata.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim domova u Parlamentu FBiH, Edinom Mušićem i Lidijom Bradarom, Čović je održao kratku press konferenciju na kojoj je postavljeno i pitanje vezano za nedolazak kluba Hrvata na vanrednu sjednicu Skupštine HNK, na koje je Čović dao sljedeći odgovor:

To pitanje ćemo postaviti tom klubu Hrvata u Hercegovačko-neretvenskoj županiji. Ja kad budem dole sutra-prekosutra razgovaraću s njima, ali jedan vrlo jednostavan odgovor. Znači, do kraja razumijemo problem, spremni smo ga do kraja riješiti, ali ne politizirajući u vrijeme 12 mjeseci pred izbore.

Dragan Čović, 17.10.2017.

Podsjetimo, problem koji Čović, prema vlastitim riječima do kraja razumije i spreman ga je riješiti odnosi se na činjenicu da Ustav HNK ne prepoznaje Srbe kao konstitutivni narod, niti srpski jezik kao jedan od zvaničnih jezika u HNK.

Međutim, ovaj problem nije (bio) endemičan samo za Hercegovačko-neretvanski kanton. Nakon završetka rata 1995. godine, niti u jednom od 10 kantona u Federaciji BiH Srbi nisu bili priznati kao konstitutivan narod, a ni srpski jezik kao zvanični jezik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u julu 2000. godine donio istorijsku odluku kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina, osam kantona (Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjebosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton i Kanton 10) je izmijenilo svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

Danas, samo dva kantona ne priznaju Srbe kao konstitutivni narod, a to su Posavski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton. U oba sporna kantona HDZ je na vlasti bio veći dio vremena od 2000. godine do danas, tako da je jasno da je bilo sasvim dovoljno vremena da se ovaj problem riješi.

Činjenice govore protiv Čovića, tako da on od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

 

(istinomjer.ba)

 

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...