Čoviću se pričinila Herceg-Bosna u Washingtonskom sporazumu

Prije nekoliko dana, u Parlamentu FBiH održana je burna rasprava o brisanju imena Herceg Bosne i nacionalnog prefiksa iz naziva javnih preduzeća. Komentirajući inicijativu za ukidanje naziva “hrvatski” i “Herceg-Bosna”, Dragan Čović je rekao da je taj naziv “unijet” u Washingtonski sporazum.

Bit će toga još kako se izbori budu bližili. Naziv Herceg-Bosna su Hrvati unijeli u današnju Federaciju preko Washingtonskog sporazuma i ne vidim tu ništa sporno niti zašto nekome smeta naziv jednog od tri konstitutivna naroda. Međutim, bojim se nije toliko ni sporan taj naziv, koliko želja da se jednim ovakvim činom ide u refederalizaciju Federacije u budućnosti.

(Dragan Čović, 21.12.2017.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, smatra da je riječ o “čistom populizmu stranke koja je već par godina na margini političkog preživljavanja, upravo radi sličnih pogrešaka i politike preglasavanja u prošlosti” i poziva se pri tom na Washingtonski sporazum. Međutim, u Sporazumu koji je potpisan 1994. godine, naziv Herceg-Bosna se uopće ne spominje. Tekst sporazuma koji je poslužio kao pravni okvir ustavnog uređenja Federacije BiH, u potpunosti demantuje Čovićeve tvrdnje. U njemu nema ni nacionalnih prefiksa, niti naziva Herceg-Bosna.

Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), kao i svi građani Republike Bosne i Hercegovine, će, u vršenju svojih suverenih prava, urediti unutarnju strukturu područja s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciji BiH, koji će se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

(Washington Agreement, 01.03.1994.)

Obzirom da se o pomenutim nazivima i prefiksima definitivno nije pregovaralo ni dogovaralo u Washingtonu 90-tih godina, Dragan Čović za svoju izjavu da je tada “u Federaciju unesen” naziv Herceg-Bosna, od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019. godine, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...