Neispunjeno

Vrtić “Vjeverica” na Alipašinom Polju još uvijek nije u funkciji

Sredinom septembra 2019. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju obnovu stanovnici ove općine čekaju dugi niz godina.

Stavljanje u funkciju vrtića “Vjeverica”, koji je jedini vrtić u sarajevskom naselju Alipašino Polje, od izuzetne je važnosti s obzirom na činjenicu da, kako su naveli iz Općine Novi Grad, postoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

S tim u vezi, Općina Novi Grad Sarajevo potpisala je 16. 9. 2019. godine sporazum za rekonstrukciju vrtića “Vjeverica” sa Ibrom Ahmetspahićem, predstavnikom konzorcija firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o, u vrijednosti od 1,9 miliona KM.

Iz Općine su također istakli da je u ranijem periodu u vrtić uloženo oko 250.000 KM za sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranje objekta radi sprečavanja daljeg propadanja.

Odlučili smo da krenemo u rekonstrukciju objekta u saradnji sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“, u čijem je vlasništvu. Trenutno imamo osiguranih 480.000 KM za radove planirane za ovu godinu. Pored toga, u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu planirano je 300.000 KM na stavkama koje su vezane za određena kreditna zaduženja. (…) Ukoliko bi se u idućoj godini osiguralo dovoljno sredstava, vrtić “Vjeverica” bi mogao biti završen u narednoj godini.

Semir Efendić, 16. 9. 2019.

Sredinom decembra 2019. godine radovi na rekonstrukciji vrtića “Vjeverica” su započeli, te se radilo na unutrašnjoj sanaciji i rekonstrukciji objekta, a nekoliko mjeseci kasnije javnost je obaviještena o toku radova gdje se, osim rušenja i izgradnje zidova na obje etaže, u maju 2020. godine radilo se i na postavljanju novih elektroinstalacija.

Početkom juna završeni su radovi na elektro i vodovodnim instalacijama na gornjoj etaži ovog vrtića, a iz Općine Novi Grad Sarajevo tada su istakli da se trenutno izvode radovi u prizemnom dijelu objekta, gdje je u toku zidanje i malterisanje, te ugradnja vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

U julu 2020. godine javnost je obaviještena da je “u proteklom periodu bilo zastoja u izvođenju radova, jer se čekalo na projektnu saglasnost od resornog ministarstva za povećanje broja odgojnih grupa, ali i zbog pandemije koronavirusa”, te je rečeno je da će za završetak radova “trebati malo više vremena od samog početka septembra”.

Mi smo izvjesni period čekali jednu saglasnost od Ministarstva kada je u pitanju povećanje odgojnih grupa tako da je došlo do jednog zastoja od nekoliko mjeseci, a to se poklopilo sa vremenom korone. U ovom objektu sada su otprilike sve stvari definisane. Ministarstvo je prije nekih sedam dana dalo saglasnost o potpisivanju sporazuma između Općine Novi Grad i JU “Djeca Sarajeva”. (…) Sa izvođačem radova razgovarali smo o to21me da se napravi dinamika o završetku radova.

Semir Efendić, 12. 7. 2020.

I u Informativnom časopisu Općine Novi Grad Sarajevo iz jula 2020. godine saopćeno je da je došlo do zastoja u izvođenju radova, te da se očekuje da “taj rok bude pomjeren najdalje mjesec, mjesec i po, tako da je 15. oktobar ove godine definisan kao krajnji rok za otvaranje kompletnog objekta”.

Podsjećamo, kada su u januaru 2020. godine načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i tadašnja ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić obišli radove na ovom objektu, najavljeno je da će rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” u sarajevskom naselju Alipašino Polje biti završena do septembra ove godine.

Kako u javnosti nije bilo novih informacija o uspješnom okončanju radova na ovom objektu, kao ni informacije da je ovaj objekat otvoren 15. 10. 2020. godine, kako je i najavljeno u julu ove godine, Istinomjer je posjetio gradilište objekta vrtića “Vjeverica”.

Iz priložene fotografije, ali i objave na Facebook stranici Općine Novi Grad Sarajevo od 7. 11. 2020. godine, jasno je da radovi na ovom objektu još uvijek nisu okončani.

S obzirom na činjenicu da vrtić “Vjeverica” nije otvoren u septembru 2020. godine, kako su najavili tadašnja ministrica Bogunić i načelnik Efendić, niti su radovi okončani do 15. 10. 2020. godine, kako je to najavljeno u julu ove godine, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!