Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju stanovnici ove općine čekaju godinama.

Početak radova može se očekivati u narednih 15 dana, a Općina je sporazum u vrijednosti od 1.924.308 KM potpisala sa Ibrom Ahmetspahićem, predstavnikom konzorcija firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. 

Imali smo neuspjeli pokušaj sa Vladom, odnosno Skupštinom Kantona Sarajevo o zajedničkom finansiranju rekonstrukcije ovog objekta koji je zaustavljen prije nekoliko godina na Skupštini KS-a. Bez obzira na to, a znajući da bi vjerovatno prošlo još 10 – 20 godina da smo čekali da to uradi neko drugi, odlučili smo da krenemo u rekonstrukciju objekta u saradnji sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“, u čijem je vlasništvu.

Semir Efendić, 16.09.2019.

Do sada je u vrtić uloženo oko 250.000 KM za sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranje objekta radi sprečavanja daljeg propadanja, dok načelnik Efendić najavljuje da je za ovu godinu osigurano 480.000 KM, od čega su 200.000 KM budžetska sredstva Općine Novi Grad Sarajevo, a 280.000 KM izdvaja Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih u KS u čijoj nadležnosti se vrtić i nalazi. 

Trenutno imamo osiguranih 480.000 KM za radove planirane za ovu godinu. Pored toga u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu planirano je 300.000 KM na stavkama koje su vezane za određena kreditna zaduženja. Ne znam da li će i kako će ta sredstva biti operativna, s obzirom na to da imamo i situaciju da je kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih podnijela ostavku na tu funkciju. Međutim, mi ćemo ući u rekonstrukciju vrtića, a ukoliko bi se u idućoj godini osiguralo dovoljno sredstava, vrtić „Vjeverica“ bi mogao biti završen u narednoj godini.

Semir Efendić, 16.09.2019.

Obzirom na do sada preduzete korake u cilju početka rekonstrukcije vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, Istinomjer će načelniku Općine Novi Grad Sarajevo, Semiru Efendiću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će Općina Novi Grad Sarajevo započeti realizaciju ovoga projekta u najavljenom terminu.

(Istinomjer.ba)

U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na...

SNSD je učestvovao u prenosu nadležnosti s RS na BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović u svom obraćanju na nedavno održanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj se raspravljalo o položaju bh. entiteta...Stariji građani Tuzle još uvijek čekaju na Strategiju za osobe treće životne dobi

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je 01.10.2019. godine posjetio Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja Tuzlanskog kantona (TK), koji su povodom Međunarodnog dana starih osoba u tom...