Radi se na tome

Napreduju radovi na rekonstrukciji vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju

Sredinom septembra 2019. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju su obnovu stanovnici ove općine čekali dugi niz godina.

Stavljanje u funkciju vrtića “Vjeverica”, koji je jedini vrtić u sarajevskom naselju Alipašino polje “od izuzetne je važnosti s obzirom na činjenicu da postoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice” navode iz ove općine. S tim u vezi, Općina Novi Grad Sarajevo potpisala je 16. septembra 2019. godine Sporazum za rekonstrukciju vrtića “Vjeverica” sa Ibrom Ahmetspahićem, predstavnikom konzorcija firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o, a vrijednost pomenutih radova iznosi oko 1,9 miliona KM.

Iz Općine su također istakli da je u ranijem periodu “u vrtić uloženo oko 250.000 KM za sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranje objekta radi sprečavanja daljeg propadanja”.

Odlučili smo da krenemo u rekonstrukciju objekta u saradnji sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“, u čijem je vlasništvu. Trenutno imamo osiguranih 480.000 KM za radove planirane za ovu godinu. Pored toga u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu planirano je 300.000 KM na stavkama koje su vezane za određena kreditna zaduženja. (…) Ukoliko bi se u idućoj godini osiguralo dovoljno sredstava, vrtić “Vjeverica” bi mogao biti završen u narednoj godini.

Semir Efendić, 16. septembar 2019.

Sredinom decembra 2019. godine radovi na rekonstrukciji vrtića “Vjeverica” su započeli, te se radilo na unutrašnjoj sanaciji i rekonstrukciji objekta.

Uporedo sa tim radovima čistimo i betoniramo postojeće kanale toplovoda, zidamo nove pregradne zidove u skladu sa projektom, zatim radimo sanaciju greda i stropnih ploča, te vršimo pripremne radove za postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacije. Ugradili smo i jedan prozor, cilj nam je da što prije zatvorimo objekat fasadnom stolarijom, da bi unutra dobili odgovarajuću temperaturu neophodnu za izvođenje zanatskih radova.

Šef gradilišta, Amir Džindo, 12. decembar 2020.

Nekoliko mjeseci kasnije javnost je obaviještena o toku radova na rekonstrukciji vrtića “Vjeverica”, a osim rušenja i izgradnje zidova na obje etaže u maju 2020. godine radilo se i na postavljanju novih elektroinstalacija.

Početkom juna završeni su radovi na elektro i vodovodnim instalacijama na gornjoj etaži ovog vrtića, a iz Općine Novi Grad Sarajevo istakli su da se trenutno izvode radovi u “prizemnom dijelu objekta, gdje je u toku zidanje i malterisanje, te ugradnja vodovodnih i kanalizacionih instalacija”.

S obzirom da radovi na rekonstrukciji vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju teku planiranom dinamikom, Istinomjer će načelniku Općine Novi Grad Sarajevo, Semiru Efendiću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti buduće aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!