Uskoro počinje dugoočekivana rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju?

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je rekonstrukciju devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, na čiju rekonstrukciju stanovnici ove općine čekaju godinama.

Početak radova može se očekivati u narednih 15 dana, a Općina je sporazum u vrijednosti od 1.924.308 KM potpisala sa Ibrom Ahmetspahićem, predstavnikom konzorcija firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. 

Imali smo neuspjeli pokušaj sa Vladom, odnosno Skupštinom Kantona Sarajevo o zajedničkom finansiranju rekonstrukcije ovog objekta koji je zaustavljen prije nekoliko godina na Skupštini KS-a. Bez obzira na to, a znajući da bi vjerovatno prošlo još 10 – 20 godina da smo čekali da to uradi neko drugi, odlučili smo da krenemo u rekonstrukciju objekta u saradnji sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“, u čijem je vlasništvu.

Semir Efendić, 16.09.2019.

Do sada je u vrtić uloženo oko 250.000 KM za sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranje objekta radi sprečavanja daljeg propadanja, dok načelnik Efendić najavljuje da je za ovu godinu osigurano 480.000 KM, od čega su 200.000 KM budžetska sredstva Općine Novi Grad Sarajevo, a 280.000 KM izdvaja Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih u KS u čijoj nadležnosti se vrtić i nalazi. 

Trenutno imamo osiguranih 480.000 KM za radove planirane za ovu godinu. Pored toga u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu planirano je 300.000 KM na stavkama koje su vezane za određena kreditna zaduženja. Ne znam da li će i kako će ta sredstva biti operativna, s obzirom na to da imamo i situaciju da je kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih podnijela ostavku na tu funkciju. Međutim, mi ćemo ući u rekonstrukciju vrtića, a ukoliko bi se u idućoj godini osiguralo dovoljno sredstava, vrtić „Vjeverica“ bi mogao biti završen u narednoj godini.

Semir Efendić, 16.09.2019.

Obzirom na do sada preduzete korake u cilju početka rekonstrukcije vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju, Istinomjer će načelniku Općine Novi Grad Sarajevo, Semiru Efendiću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će Općina Novi Grad Sarajevo započeti realizaciju ovoga projekta u najavljenom terminu.

(Istinomjer.ba)

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko...

Najavljena skora sanacija rasvjete Bijele tabije

Reagujući na pismo pod naslovom “Pismo prof. Sanković gradonačelniku Skaki povodom davanja na korištenje dijela kompleksa Bijele Tabije", Ured gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake krajem...Rok za sanaciju Rustempašine ulice 45 dana

Krajem maja tekuće godine, a povodom početka rekonstrukcije Velike aleje na Ilidži, ministar  saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo (KS), Adnan Šteta najavio je i naredne aktivnosti na rekonstrukciji...