Neispunjeno

Donošenje Strategije razvoja obrazovanja i nauke KS i dalje na čekanju

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, krajem maja ove godine najavila je skoro donošenje Strategije razvoja obrazovanja i nauke KS sa akcionim planovima.

Nakon sastanka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS, Zinete Bogunić sa Savjetom direktora/ica, koji čine predstavnici osnovnih, privatnih te muzičkih škola i centara, saopćeno je da je “dogovoreno da se u što kraćem roku donese Strategija razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo” sa akcionim planovima.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić održala je danas sastanak sa sedmočlanim Savjetom direktora/ica kojeg čine predstavnici osnovnih, privatnih, muzičkih škola i centara. Dogovoreno je da se u što kraćem roku donese Strategija razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u periodu od 2018-2022.godine sa akcionim planovima, te nakon toga pristupi usklađivanju Zakona i podzakonskih akata, a sve u svrhu kvalitetne pripreme za narednu školsku godinu.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, Saopštenje, 20.05.2019.

Podsjećamo, u svom obraćanju na tematskoj sjednici Skupštine KS, održanoj 22. oktobra ove godine, na kojoj je razmatrana Informacija o stanju u oblasti obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo, ministrica Bogunić pokušala je pojasniti razloge zbog kojih najavljena reforma obrazovanja sporo napreduje, pri čemu se dotakla i razloga zbog kojih KS još uvijek nema Strategiju obrazovanja.

Promjene u obrazovanju nisu fast food, već su bosanski lonac (…) Negativne posljedice imale su i ostavke više ministara obrazovanja, što je utjecalo na odgađanje, kao i mijenjanje reformskih pravaca.

Zineta Bogunić, 22.10.2019.

Bogunić je na ovoj sjednici kazala i da ima “težak zadatak jer je preširoko postavljena tema”.

Tokom 2018. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je oformilo Komisiju za izradu Strategije za razvoj obrazovanja u Kantonu Sarajevo što je rezultiralo prvom obrazovnom strategijom koja, nažalost, nije predstavljena javnosti i nije počela njena implementacija (…) Cijeneći složenost i kompleksnost oblasti i procesa u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, izuzetno važnim se pojavljuje pitanje adekvatne njegove kadrovske popunjenosti. Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebaju znati da je prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu predviđeno ukupno 83 izvršioca, a da je trenutna popunjenost 43 posto.

Zineta Bogunić, 22.10.2019.

Shodno navedenom, obećanju ministrice Bogunić iz maja ove godine da će Strategije razvoja obrazovanja i nauke KS sa akcionim planovima “biti donesena u što kraćem roku” Istinomjer daje ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će narednom periodu Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izraditi Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, kojom će se sistemski definisati budući pravci reformskih aktivnosti nadležnih obrazovnih vlasti u oblasti obrazovanja i nauke.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!