Analize

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić: “Da li je 12. ili 21. stoljeće?”

Nakon što je zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sabina Ćudić na nedavno održanoj press konferenciji pustila snimke i pokazača fotografije koje svjedoče o, najblaže rečeno, nehumanom tretmanu štičenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, reakcije javnosti i dalje se ne stišavaju. Vlada Federacije BiH je zbog “pritska javnosti”, nakon protesta građana smijenila direktora te članove Upravnog i Nadzornog odbora u Zavodu Pazarić.

Na fotografijama koje je Ćudić dostavila medijima vide se djeca vezana za namještaj i radijatore.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje (…) Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom (…) Zahtjevam da zlostavljanje djece prestane danas. Izraditi kodeks postupanja sa štićenicima. Imenovanje ljekarskog tima koji će ustanoviti nove dijagnoze, te uvesti nenajavljene kontrole. Zahtjevam smjenu Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda u Pazariću (…) Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama.

Sabina Ćudić, 20.11.2019.

Nakon objave fotografija i snimaka reagovali su roditelji, građani/ke, nevladine organizacije i mnogi drugi. Također, dva dana za redom organizovani su i protesti.

Ombudusman za ljudska prava, Jasminka Džumhur podsjetila je da ova institucija već “10 godina upozorava na stanje u ovom Zavodu” i da je samo trebalo da neko “napravi fotografiju”. Podsjećamo, institucija Ombudsmana za ljudska prava u septembru ove godine izdala je priopćenje za javnost, u kojem je između ostalog navedeno i sljedeće:

Ombudsmen Bosne i Hercegovine su u Specijalnom izvješću ukazali na određene zabrinutosti, a koje zbog stupnja njihovog utjecaja na kvalitet funkcioniranja ustanova, trebaju biti urgentno predmet razmatranja nadležnih tijela. Navedene zabinutosti odnose se, između ostalog, i na Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Saopćenje, 13.09.2019.

U Specijalnom izvješću je, između ostalog, navodeno i sljedeće:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine trebaju kontinuirano raditi na usklađivanju vlastitih zakonodavstava koja uređuju pitanja tretmana, skrbi i zbrinjavanja osoba s intelektualnim teškoćama s odredbama Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, Generalnim komentarom Komiteta UN-a za prava osoba s invaliditetom, 259 Preporukama Komiteta UN-a upućenim Bosni i Hercegovini, nakon razmatranja inicijalnog i periodičnih izvješća, Standardnih pravila za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom; presudom Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, te nalazima iz ovog Izvješća. Ove izmjene trebaju osigurati: Stručnu procjenu svake osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama od strane neovisnog tijela, uspostavu baza podataka o osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama, preispitivanje sustava u kojem su uposlenici centara za socijalni rad staratelji prevelikom broju osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost. nastavak s implementiranjem standarda, jačanje kapaciteta ustanova i dr.

Specijalno izvješće Ombudusmana o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama

Cijelo Specijalno izvješće Ombudusmana o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini možete pročitati OVDJE.

Reakcije političara su podijeljene. Naime, neki su potez Sabine Ćudić okarakterisali kao “politikantski”, a cijela priča bila i predmet pokušaja spina obzirom da se javnost pokušala zbuniti time da je ove šokantne detalje Ćudić znala “godinu dana” i “do sada ćutala o tome”. Oni savjesniji kazali su “da ih je sramota”, “da nisu znali”, “da treba da se provede istraga” i sl.

Tako je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić pozvala institucije “da detektiraju odgovorne”, te nadležne da smjesta pokrenu stručne timove koji će se u narednom periodu baviti “popravljanjem” štete koja je pričinjena djeci, štićenicima Zavoda Pazarić.

Sram je i mene jer nisam znala. I gore i teže od ovoga može biti samo izostanak reakcije nadležnih. Mislim da smo jutrošnjim saznanjima prozvani svi kao ljudi, a tek onda kao profesionalci. Snaga i zrelost svakog društva ogleda se u tome kako se ponašaju prema manjinama, ugroženima i onima čiji se glas ne čuje.

Zineta Bogunić, 20.11.2019.

Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić između ostalog izjavio je sljedeće:

Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, zatražiti pomoć Tužiteljstva.

Fadil Novalić, 20.11.2019.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Mirza Hadžiabdić potvrdio je 22. novembra ove godine da pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, MUP KS vrši određene aktivnosti u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Prema njegovim riječima, aktivnosti su vezane za “provjere informacija koje su se ovih dana pojavile u javnosti”.

Na pres konferenciji koja je nedavno održana, kao i u pojašnjenju, zastupnica Ćudić je podsjetila i na stav Vlade FBiH od 17. oktobra u kojem se kaže “da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koji govore suprotno”.

Zastupnica Ćudić naknadno je pojasnila da je imala u posjedu fotografije i snimke “24 sata prije njihove objave”, te da su “objavi materijala prethodile sjednice Odbora za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz septembra i oktobra ove godine”, po čijim zaključcima se od nadležnog ministarstva “zahtijevalo da hitno dostavi kompletan izvještaj o stanju u pet institucija za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama koje su u nadležnosti FBiH”.

Rok za dostavu izvještaja je istekao, izvještaj nikada nije dostavljen, dok je zvanični stav Vlade objavljen 17. oktobra ove godine u kojem vlada kategorički “ne prihvata navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih životnih potreba. Mojoj odluci također je prethodio zvanični zapisnik inspektora i sudskih vještaka koji dokumentuju prinudni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva – od novca namijenjenog zavodu…

Sabina Ćudić, 21.11.2019.

Također, javnosti je predočena i njena Viber konverzacija sa, sada već bivšim direktorom Zavoda u Pazariću, Redžepom Salićem koji se u više se navrata pravdao i obraćao javnosti.

Zgrožen sam ovim fotografijama, a lično sam svim odgajateljima i odgajateljicama strogo zabranio da to rade nemoćnoj djeci. Ukoliko se našom internom istragom pokaže tačnim ovo što je jutros objavljeno, svi će snositi sankcije. (…) Odgovorno tvrdim da ovo nisu slike za mog mandata.

Redžep Salić, 20.11.2019.

Salić je u jednom od svojih medijskih obraćanja podsjetio i da je upravo on “prvi” počeo govoriti o kriminalnim radnjama u ovom zavodu te da su trenutna dešavanja “atak na zaposlene” kojima je nadređen.

Hronologiju svih dešavanja, koja su dovela do posljednjih saznanja vezano za tretman štićenika u Zavodu Pazarić, možete pročitati OVDJE.

O tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić izvjestili su mnogi regionalni i svjetski mediji, a kada su upitanju strani dužnosnici najupečatljivija je bila reakcija ambasadora Velike Britanije, Matthew Fielda koji je i među prvima reagirao:

Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako ophoditi prema djeci. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, još je gore.

Matthew Field, 20.11.2019.

Inače, shodno Zakonu o njegovom osnivanju, djelatnost Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić trebala bi biti “socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljavanje za život i rad prema preostalim sposobnostima i sklonostima, i provođenje radne aktivnosti djece i omadine do 25. godine života sa invaliditetom-sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, kao i lica sa kombinovanim smetnjama”. Dalje se navodi da, shodno zakonu o osnivanju ustavova ovog tipa “do popune kapaciteta u Zavodu, može se osigurati zbrinjavanje i lica starijih od 25 godina života sa invaliditetom-sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, lica sa kombinovanim smetnjama, kao i lica kod kojih je završeno liječenje u zdravstvenim ustanovama”.

Osnivač kako ove, tako još četiri ustanove ovog tipa (Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići, Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu te Zavoda za vaspitanje ženske djece i omladine Ljubuški) je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odbili su na sjednici održanoj 20. novembra ove godine da raspravljaju o uslovima u kojima žive štićenici u Zavodu Pazarić.

Kako su zastupnici i zastupnice glasali možete pročitati OVDJE. Tematska sjednica o ovoj temi naknadno je zakazana za 4. decembar tekuće godine.

Dešavanja u Zavodu Pazarić, te reakcije federalnih parlamentaraca spram ove teme još jednom su pokazale odnos, kako političara tako i cjelokupnog bh. društva prema najranjivijim i najosjetljivijim kategorijama društva. Sve navedeno je i podsjetnik da država Bosna i Hercegovina kasni sa usklađivanjem zakonodavstava koje uređuju pitanja tretmana, skrbi i zbrinjavanja osoba s intelektualnim teškoćama sa odredbama Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom te Preporukama Komiteta UN-a.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!