Uskoro četiri stambena objekta za pripadnike romske populacije u Goraždu

Dugogodišnji problem smještaja romske populacije na području Goražda mogao bi biti djelomično riješen izgradnjom četiri stambene jedinice čija izgradnja je u toku i odvija se planiranom dinamikom.

Potpisivanjem dva ugovora za izvođenje radova u vrijednosti od oko 227 hiljada KM, 29. maja 2019. godine, otpočela je realizacija projekta izgradnje stambenih objekata za pripadnike romske populacije sa područja Goražda. Sredstva u iznosu od 200 hiljada KM obezbijedilo je državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a ostatak sredstava sufinansirao je Grad Goražde, dok je rok za izvođenje radova 120 dana.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović istakao je zadovoljstvo jer će se ovim projektom konačno riješiti stambeni problem pripadnika romske populacije.

Mi smo prošle godine aplicirali prema državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice projekat vezano za romsku populaciju. Projekat je bodovan visokim ocjenama i dobili smo sredstva u iznosu 200.000,00 KM. Na bazi toga uradili smo projekat i izabran je najpovoljniji izvođač i vidjeli smo da su potrebna određena sredstva sa kojima i mi trebamo da sufinansiramo projekat. Mi smo sufinansirali projekat kao i izradu projektne dokumentacije i nadzor, tako da je naše učešće oko 37.000,00 KM. Ukupna vrijednost oba lota iznosi 226.947,19 KM, jedan je 99.955,63 KM, drugi je 126.991,56 KM. Rok za završetak radova je 120 dana, izvođač je firma Kaja Company iz Goražda i nadamo se da će na vrijeme uraditi ovaj projekat.

Muhamed Ramović, 29.05.2019.

Da radovi na pomenutom projektu teku planiranom dinamikom, 25. jula 2019. godine potvrđeno je u saopćenju Grada Goražda u kojem se navodi da su “u toku radovi na izgradnji stambenih jedinica namjenjenih za romsku populaciju na području grada Goražda”.

S tim u vezi, gradonačelnik Ramović obišao je gradilište i tom prilikom je naglasio “svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta”.

Dugogodišnji problem sa smještajem romske populacije na području našeg grada, a kojih je oko 50 članova, izgradnjom ovih objekata biće zbrinuto četiri porodice koje imaju 30 članova.

Muhamed Ramović, 25.07.2019.

S obzirom da su najavljeni radovi na izgradnji stambenih objekata za pripadnike romske populacije sa područja Goražda započeli, kao i da teku planiranom dinamikom, Istinomjer će gradonačelniku Goražda, Muhamedu Ramoviću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti na ovom projektu, kao i da li će radovi biti okončani u najavljenom roku.

(Istinomjer.ba)

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...