Nedosljedno

USAID u RS može, ali ne za nevladine organizacije

Na nedavno održanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Istoga dana, u nastavku 13. sjednice, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. O neutemeljenom stavu Milorada Dodika u vezi s djelovanjem nevladinih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama Istinomjer je već pisao.

Izvor: Facebook / Milorad Dodik
Izvor: Facebook / Milorad Dodik

Gostujući na Televiziji K3 23.3.2023. godine, Dodik je govorio o ovim zakonima i djelovanju USAID-a u Bosni i Hercegovini. Ovog puta Dodik je optužio USAID za podršku “mešetarima” i nevladine organizacije za primanje finansijske podrške od Vlade SAD-a:

USAID plaća pare raznim ovdje mešetarima, političkim partijama. USAID se isključivo finansira iz američkog budžeta. Iz američkog budžeta dostavlja te pare organizacijama koje sebe zovu nevladine. Kako nevladine? Kako nevladine, kad dobijaš pare Sjedinjenih Američkih Država i njihove vlade?

Milorad Dodik, 23.3.2023.

Tim povodom, lokalna nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini je u svom videoklipu, objavljenom 24. marta 2023. godine, sažela stavove predsjednika Republike Srpske o radu USAID-a, iznesene sada i u prošlosti.

Tako u ovom videoklipu, pored stavova izrečenih u martu 2023. godine, možemo vidjeti Dodikove stavove izrečene krajem januara 2022. godine, kada je Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), boravila u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka Power s tadašnjim članovima Predsjedništva BiH, Dodik je, suprotno stavovima iz marta 2023. godine, iskazao zahvalnost i podršku USAID-u i projektima koje ova agencija finansira u Bosni i Hercegovini.

Ostajemo posvećeni saradnji sa osobljem USAID-a i ostajemo posvećeni projektima koje ćemo zajednički odabrati ili zajednički koncipirati u okviru onoga što su i lokalne zajednice zainteresovane, pa i Republika Srpska u cjelini, a podržavam, naravno, i sve te projekte na nivou Bosne i Hercegovine. (…) Veoma mi je drago da sam mogao da primijetim da se u planovima gospođe Power ne pravi razlika između Republike Srpske i Federacije, da će ona nastaviti da podržava projekte i u Republici Srpskoj, što je za nas bilo važno da taj dio sastanka, vezano za USAID, ocijenimo pozitivnim.

Milorad Dodik, 21.1.2022.

Uzimajući u obzir izjave Milorada Dodika iz januara 2022. godine, kojima izražava zahvalnost i podršku radu USAID-a u Bosni i Hercegovini, te izjave iz marta 2023. godine, u kojima optužuje USAID za podršku “mešetarima”, Istinomjer stav Milorada Dodika po ovom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

Istinomjer je prije nekoliko dana nedosljednim ocijenio i stav Milorada Dodika po pitanju najave zakona kojim bi se diskriminisale pripadnice i pripadnici LGBTIQ zajednice.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!