Ispunjeno sa zakašnjenjem

Počelo čišćenje terena za botaničku baštu na Betaniji

Prilikom posjete Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri” u martu ove godine, načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić i ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping, razgovarali su i o projektu formiranja prve botaničke bašte na području gradskog parka Jezero na Betaniji.

Ambasador Ping je prezentovao dva idejna rješenja formiranja botaničke bašte.

Za realizaciju ovog projekta potreban nam je prostor od gotovo 4.000 metara kvadratnih i imamo pripremljene dvije verzije u kojem prva ide sa kineskim paviljonom i sadnice koje ćemo posaditi ne zahtijevaju posebnu pažnju, dok je drugi idejni nacrt sa kulturama koje uspijevaju u ovom klimatskom podneblju, ali traže veću brigu. Naši stručnjaci bi trebali u narednom periodu obići ovaj lokalitet zbog utvrđivanja tačne pozicije botaničke bašte i mi bismo, ako uspijemo završiti u planiranom roku obaveze na carini, početkom maja započeli sadnju i uređenje botaničke bašte.

Ji Ping, 3. mart 2020.

Ajnadžić je tom prilikom najavio i kada će biti započeto uređenje botaničke bašte na Betaniji.

“Naš plan je da sa projektom uređenje botaničkih bašti na Betaniji zvanično započnemo sa Danom planete Zemlje – 22. aprila, što nosi posebnu simboliku. Već tokom ove sedmice će naši uposlenici iz Službe za urbanizam i zaštitu okoliša zajedno sa predstavnicima ambasade na terenu utvrditi tačnu lokaciju buduće botaničke bašte.”

Nedžad Ajnadžić, 3. mart 2020.

Ipak, projekat uređenja botaničke bašte nije započeo 22. aprila. Imajući u vidu da je Ajnadžić najavio početak radova dva dana prije nego što su u BiH registrovani prvi slučajevi infekcije COVID-19, a sami radovi su trebali početi tokom stanja nesreće koje je proglašeno u Federaciji BiH, Istinomjer ovom obećanju nije dao ocjenu nakon isteka roka.

Čišćenje i uređenje terena na kojem je planirana botanička bašta, a koju bi trebala urediti Ambasada Narodne Republike Kine u BiH, započelo je 9. jula 2020. godine.

S obzirom na to da je su radovi počeli nakon najavljenog roka, Istinomjer će Nedžadu Ajnadžiću za ovo obećanje dati ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer)

Pitajte Istinomjer!