Neispunjeno

Ugovor za Blok 7 TE „Tuzla“ do kraja godine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, u septembru 2016. je najavio skoro potpisivanje Ugovora za izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas da je za BiH došao prijelomni trenutak u pogledu njenog evropskog puta te da je prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prioritetno pitanje koje mora biti riješeno do 25. juna. Foto FENA /Almir Razic

 

Vrlo brzo, krajem ove godine će biti potpisan ugovor za narednu termoelektranu, Termo Blok 7 u Tuzli, koja bi trebala započeti sa fizičkom izgradnjom naredne godine.

Denis Zvizdić, Interview 20, 16.09.2016.

Izgradnju zamjenskog bloka u TE “Tuzla” obećavala je SDA još na izborima 2010. godine, a isto obećanje ponovljeno je i 2014. Blok 7, koji bi trebao zamijeniti stare i dotrajale blokove 3, 4 i 5 tuzlanske termoelektrane, odavno se nalazi u planovima Elektroprivrede. Više puta je najavljivan kao najveća investicija u BiH, no svaki put su rokovi za sklapanje ugovora i početak radova probijani.

Ugovor koji je u septembarskom intervjuu najavio Denis Zvizdić, odnosi se na kredit u visini od 722,35 miliona eura, namijenjen finansiranju izgradnje Bloka 7. Još na 44. sjednici, 10.03.2016, Vlada FBiH je obavezala Elektroprivredu BiH da nastavi pregovore sa China Exim Bank o kreditu za Blok 7; dok je Vijeće ministara BiH, na vanrednoj sjednici održanoj krajem marta, podržalo projekt izgradnje ovog bloka i ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara da premijeru Narodne Republike Kine uputi pismo podrške koje je usaglasila Vlada FBiH.

Nakon toga, u mjesecu maju, Elektroprivreda BiH potpisala je aneks ugovora sa kompanijama China Gezhouba Group Company Limited i Guandong Electrical Power Design Institute kojim je, kako je navedeno, “zbog značajnog pada berzanske cijene električne energije i izmijenjenih okolnosti na tržištu električne energije” smanjen obim i cijena ugovornih radova za 63,3 miliona eura.

Vlada se ovim pitanjem više nije bavila, sve do početka decembra. Povratku Vlade FBiH na ovu temu prethodili su razgovori koalicionih partnera u FBiH, od kojih je na onom vođenom 11.10.2016. predsjednik SBB BiH, Fahrudin Radončić, tražio da se preispitaju planovi za izgradnju Bloka 7. Radončić je izjavio da je prethodna vlast ugovorila izgradnju ovog bloka po previsokoj cijeni i da ju je stoga potrebno preispitati. Nakon toga, intenzivirane su polemike oko mogućeg poskupljenja cijene električne energije zbog izgradnje Bloka 7, kao i protestna nota Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je poručio da bi se odustajanjem od zamjenskog termobloka izgubilo 3.500 radnih mjesta. Uslijedilo je i preispitivanje toga hoće li i u kojoj mjeri on pogoršati već alarmantno zagađenje Tuzle; ali i razmjena međusobnih optužbi bivših direktora Elektroprivrede, Amera Jerlagića i Elvedina Grabovice, oko toga ko je i na koji način pokušao da se “ugradi u cijenu” Bloka 7.

Početkom novembra, na Na Samitu “16+1” u Rigi, predstavnici Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke potpisali su Okvirne uslove sporazuma za kreditiranje izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. Kako se navodi u saopštenju Elektroprivrede, ovaj dokument omogućava “nastavak aktivnosti na finalizaciji nacrta Ugovora i Ugovora o kreditu za izgradnju Bloka 7”. EP BiH je tada najavila i da će u narednom periodu “sa resornim ministarstvom i Vladom FBiH provesti analizu svih do sada provedenih aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Bloka 7”.

Kako je ovom samitu prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara, na 37. sjednici PD PSBiH, poslanik DF-a Damir Bećirović postavio je pitanje Zvizdiću o detaljima potpisanog dokumenta:

Mene zanima da li je na upravo završenom Samitu „16+1“ u Rigi potpisan finansijski dio Ugovora za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli i ukoliko je taj Ugovor potpisan volio bih da mi kažete ko daje garancije za isti, te da li ste tim potpisom prihvatili da Bosna i Hercegovina vraća kredit ukoliko zbog niske cijene električne energije projekat bude nerentabilan ili ste prihvatili onaj nezakoniti dio kompletnog projekta koji je radila bivša Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda BiH?

Damir Bećirović, 9.11.2016.

Zvizdić je odgovorio da nije prisustvovao potpisivanju Okvirnih uslova sporazuma, te da su i garancije i prihvatanje kredita u nadležnosti entitetske vlade, dok Vijeće ministara samo daje podršku projektima koje kandiduju niži nivoi vlasti.

Koliko znam sama Tuzla je zamjenski termoblok i u tom smislu Vijeće ministara samo u tom smislu podrške daje podršku izgradnji takvih objekata, ali u vezi sa svim drugim pitanjima, dakle nismo ni prisustvovali, niti bilo šta potpisivali.

Denis Zvizdić, 9.11.2016.

Dvadesetak dana kasnije, na 80. sjednici, Vlada FBiH je konstatovala da u 2016. godini nisu realizirane aktivnosti predviđene Planom javnih investicija za projekte Bloka 7 (kao i Bloka 1 u TE Banovići) – u šta se lako može uvjeriti poređenjem statusa projekta Bloka 7 prije godinu dana i danas. Vlada je tada najavila da će u 2017. godini pokrenuti postupak izdavanja garancija za ove projekte (to jest garancija za kredite potrebne za njihovo finansiranje).

S obzirom da se bez garancija Vlade FBiH, koje bi potvrdilo Vijeće ministara, nije moglo pristupiti potpisivanju ugovora o kreditiranju, Zvizdićevo obećanje da će se to desiti do kraja 2016. godine ostalo je neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!