Neispunjeno

U Republiku Srpsku u februaru nije stiglo 200.000 vakcina

Nakon što su u februaru stigla dva kontingenta vakcina Sptunik V, koje su namijenjene za Republiku Srpsku, građani ovog entiteta, ali i Bosne i Hercegovine, još uvijek čekaju dolazak većeg broja vakcina kako bi se započela opća imunizacija.

Fotografija: Vlada RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ustvrdio je 12. 2. 2021. u Doboju da je “Srpska putem Kompenzacionog fonda ispunila sve svoje obaveze i da se do kraja ovog mjeseca očekuje da iz Rusije stigne 200.000 vakcina protiv virusa korona za vakcinaciju i revakcinaciju za 100.000 stanovnika”.

Dva dana kasnije, Višković je izjavio kako se u “u narednim danima očekuje nabavka ruskih vakcina za oko 100.000 građana Srpske ili 200.000 doza, ako se uzme u obzir i revakcinacija”.

Očekujem da do kraja ovog mjeseca možemo ozbiljnije početi da sprovodimo naš plan vakcinacije. U Republici Srpskoj činimo da to sve bude tako, iako u zadnje vrijeme vidim da se oko toga prave medijske spekulacije i spinovi, sa pitanjima koliko je plaćeno i drugo.

Radovan Višković, 14. 2. 2021.

Podsjećamo, prvi kontingent od 2.000 doza vakcine Sputnik V za Republiku Srpsku stigao je 1. februara ove godine. Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović istakao je kako je molba bila da jedna količina vakcina dođe ranije u RS.

To je bila vanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina vakcina, mimo onih 100.000 već naručenih, dođe ranije u RS.

Duško Perović, 1. 2. 2021.

Ove vakcine su uvezene interventnim uvozom “u skladu s pravilnikom RS-a gdje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izdaje rješenje u interventnom uvozu”.

Drugi kontingent od 20.000 vakcina Sputnik V stigao je 1. marta u Banja Luku. Tom prilikom je premijer Višković ustvrdio kako “Republika Srpska ispunjava ono što je obećala”, te da RS radi i na nabavci kineske vakcine.

Dokaz su i ove vakcine koje su stigle. Kada je riječ o COVAX mehanizmu, BiH je potpisala ugovor. Kad smo vidjeli da možemo ostati bez vakcina, krenuli smo svojim putem, a to je nabavka ovih vakcina.

Radovan Višković, 1. 3. 2021.

Nakon što je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, jučer je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 10.000 doza vakcine kompanije AstraZeneca, sa kojima je moguće imunizirati 5.000 ljudi. Vakcine koje je donirala Vlada Srbije namijenjene su za zdravstveni sistem Federacije BiH.

Istinomjer je već u nekoliko navrata ocjenjivao najave zvaničnika koje se odnose na dolazak vakcine, a više možete pročitati u člancima “Vakcine protiv novog koronavirusa još nisu stigle u BiH”, “Vakcine protiv COVID-19 nisu stigle ni krajem januara niti početkom februara” i “U RS do kraja februara nije stiglo obećanih 200.000 doza vakcina”.

S obzirom na to da je u Bosnu i Hercegovinu do sada isporučeno ukupno 22.000 doza vakcine Sputnik V i 10.000 doza vakcine AstraZeneca, Istinomjer će obećanje premijera RS-a Radovana Viškovića da će do kraja februara stići 200.000 vakcina protiv virusa korona iz Rusije ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!