Neispunjeno

U RS do kraja februara nije stiglo obećanih 200.000 doza vakcina

Dok je vakcinacija protiv virusa SARS-CoV-2 u svijetu i zemljama EU započela, u Bosni i Hercegovini se još uvijek spekuliše o tačnim datumima dolaska vakcine i početka vakcinacije većeg broja bh. stanovništva, s obzirom na činjenicu da je do ovog momenta manji broj stanovnika Republike Srpske vakcinisan nakon što je 1. februara 2021. godine na Međunarodni aerodrom Sarajevo stiglo dvije hiljade doza ruske vakcine Sputnjik V. Tom prilikom najavljeno je i da se polovinom februara očekuje dolazak 200.000 doza vakcina, dok se ostatak očekuje u martu.

Sredinom januara 2021. godine, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je da Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv virusa korona ruske proizvodnje Sputnjik V. Istakao je i da će vakcina biti besplatna za stanovništvo RS-a, te da će prvom fazom vakcinacije biti obuhvaćeni zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima.

Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi. Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu.

Alen Šeranić, 18. 1. 2021.

Početkom februara šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović potvrdio je za BHRT da je prva količina ruske vakcine Sputnjik V protiv virusa korona stigla, odnosno da je “stigao jedan kontejner vakcina”, a ovu vijest za RTRS potvrdio je i načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, te istakao da se vakcine nalaze u komori pod temperaturnim režimom.

Prvi kontingent ruske vakcine stigao je na aerodrom u Sarajevo. Ta pošiljka trenutno se nalazi u postupku uvoznog carinjenja. Smještena je pod temperaturnim režimom. Čeka se dokumentacija resornog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske s obzirom da je riječ o interventnom uvozu. Kada bude komplimentirana dokumentacija, carinski postupak će biti završen i tada će moći ući u carinsko područje BiH.

Ratko Kovačević, 1. 2. 2021.

Povodom dolaska 2.000 ruskih vakcina javnosti se obratio i ministar Šeranić te je saopćio da je stigao broj vakcina dovoljan za vakcinisanje 1.000 osoba, odnosno da je u BiH stiglo dvije hiljade vakcina, te da se “do kraja februara očekuje još 200.000 doza, a potom do sredine marta ista ta količina kako bi se izvršila revakcinacija pacijenata nakon 21 dan”. Šeranić je naglasio da je uobičajena praksa da u prvom kontingentu stigne manja količina vakcina zbog toga što one moraju proći određene procedure uvoza.

Sada je stigao kontingent od 2.000 vakcina. Prema Rusiji smo definisali potrebu za vakcinaciju 200.000 lica, znači 400.000 doza. Polovinom februara očekujemo prvu količinu od 200.000 doza, a ostatak u martu.

Alen Šeranić, 1. 2. 2021.

Početkom marta saopćeno je da je u Republiku Srpsku stiglo 20.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, te bi vakcinacija trebala započeti do kraja ove sedmice. Govoreći za ATV Banja Luka, ministar Šeranić istakao je da “imamo najave da bi u bliskom narednom periodu dobili i drugu komponentu (vakcina)”, a ATV Banja Luka navodi da bi druga komponenta vakcina u RS trebala stići već naredne sedmice, dok bi do kraja marta 2021. godine u RS trebalo da stigne ukupno 100.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

S obzirom na činjenicu da u Republiku Srpsku do kraja februara 2021. godine nije stigla doza od 200.000 vakcina, kako je to najavio ministar Šeranić početkom februara, te da je u RS stiglo 22.000 vakcina do ovog momenta (2.000 vakcina početkom februara i 20.000 vakcina početkom marta), Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!