Neispunjeno

Vakcine protiv novog koronavirusa još nisu stigle u BiH

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić početkom januara najavio je dolazak prvih doza vakcine protiv novog koronavirusa u našu zemlju.

Imamo informaciju da prve vakcine preko COVAX mehanizma stižu 18. januara u Bosnu i Hercegovinu. To je za nekoliko dana. Za početak će doći minimalne doze. Mislim da će prvo doći “Pfizerove” vakcine, a poslije toga i “Modernine”.”

Vjekoslav Mandić, 7.1.2021.

Trenutna nabavka vakcina za građane naše zemlje odvija se putem Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine), s kojim je ugovor potpisan sredinom septembra 2020. godine. Međutim, kako je za Istinomjer saopćeno iz državnog Ministarstva civilnih poslova, rok za distribuciju vakcina u našu zemlju još je nepoznat.

Kada je riječ o nabavci vakcine u okviru COVAX mehanizma, Bosna i Hercegovina je ispunila sve obaveze u skladu sa dinamikom koja je od nas tražena. Trenutno, nemamo zvaničnu informaciju da bi moglo doći do nekog kašnjenja, ali nemamo ni potvrdu kada će tačno vakcina biti isporučena. O datumu isporuke ili eventualnom kašnjenju ne odlučuje MCP BiH. Nadležne institucije u entitetima i Brčko distriktu, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, provode aktivnosti kako bi bili spremni za prihvat vakcine u trenutku kada to COVAX od nas zatraži.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, 18. 1. 2021.

Ranije je, gostujući u programu N1 televizije, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević objasnila proceduru koordinacije državnog i entitetskih ministarstava u nabavci vakcine.

Mi smo poslali dopis entitetskim ministarstvima jesu li oni sve pripremili na terenu, da li možemo dati zeleno svjetlo za dostavu cjepiva. (…) Rok im je sutra da odgovore kako bi mi u ponedjeljak odgovorili GAVI-ju. Ja očekujem, i znam iz razgovora i komunikacije sa entitetskim ministarstvima i zavodima za javno zdravstvo, da se već duže vrijeme intenzivno radi na pripremi koje su potrebne za prihvat Pzifera i ja vjerujem da ćemo sutra dobiti odgovor kako bi mogli potvrditi GAVI-ju da smo spremni. (…) Tek kada GAVI dobije naš odgovor, onda će on napraviti plan distribucije i odrediti nama datum koji će to biti.

Ankica Gudeljević, 14. 1. 2021.

S obzirom na to da vakcine protiv novog koronavirusa još uvijek nisu stigle u našu zemlju, te da je, kako se vidi iz obrazloženja državnog Ministarstva civilnih poslova, termin pristizanja vakcina još uvijek nepoznat, Istinomjer će obećanju Vjekoslava Mandića, federalnog ministra zdravstva, da prve vakcine preko COVAX mehanizma stižu 18. januara u Bosnu i Hercegovinu, dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!