Neispunjeno

Vakcine protiv COVID-19 nisu stigle ni krajem januara niti početkom februara

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez govorio je sredinom januara o početku vakcinacije protiv COVID-19 u FBiH, te je dao i precizne vremenske rokove za dolazak vakcina putem COVAX mehanizma.

Foto: FENA

Čerkez je u izjavi za Radio Sarajevo rekao:

Ono što je važno reći u ovom trenutku jeste da prva količina vakcina stiže krajem januara, eventualno početkom februara. Ta vakcina će biti transportovana do Mostara, odakle će na principima jednakosti i solidarnosti biti distribuirana prema svim kantonima koji bi trebali pristupiti procesu vakcinacije.

Goran Čerkez, 13. 1. 2021.

Sličnu izjavi Čerkez je dao i 14. januara prilikom sastanka sa ministricom zdravstva Unsko-sanskog kantona Nerminom Ćemalović, te direktorima svih zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

Za sada znamo da vakcine stižu krajem januara, odnosno početkom februara ove godine. Ono što je važno, jeste da svi budemo spremni za to i upravo na ovakvim sastancima dogovaramo djelovanje i postupanje u kompletnom procesu. Moraju se tačno znati zaduženja i postupati po dogovorenom principu. Prilikom prve isporuke nećemo dobiti veliki broj vakcina, ali moramo i sada zadržati hvale vrijedan stepen odgovornosti i efikasnosti.

Goran Čerkez, 14. 1. 2021.

Podsjećamo, Ministarstvo civilnih poslova BiH je 18. septembra 2020. godine saopćilo da je ministrica Ankica Gudeljević potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), te da će, upravo zahvaljujući ovom ugovoru, “stanovnici BiH među prvima dobiti vakcine protiv COVID-19”. Međutim, dolazak vakcina preko ovog mehanizma još uvijek se očekuje, a Istinomjer se temom vakcinacije protiv COVID-19 bavio u januaru ove godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je 16. februara kako su dvije verzije vakcina AstraZeneca i Oxford stavljene na spisak za hitnu upotrebu, odnosno da će biti dostupne i putem COVAX mehanizma.

Kako se dalje navodi u saopštenju, informacije o konačnim raspodjelama biće saopštene svim učesnicima i objavljene 22. februara.

COVAX predviđa da će se većina prvog kruga isporuka dogoditi u martu, a neke od ranih isporuka, onima koji su već ispunili gore navedene kriterije, dogodit će se krajem februara.

SZO, 16. 2. 2021.

Inače, kriteriji koji se spominju u saopštenju su: davanje odobrenja za upotrebu ove dvije vakcine od svake zemlje učesnice programa; potpisivanje ugovora o odšteti s proizvođačima kako bi mogli primati doze putem COVAX-a; izrada nacionalnih planova vakcinacije.

S obzirom na činjenicu da vakcine nisu stigle u BiH krajem januara, odnosno početkom februara, kako je to najavio Goran Čerkez, Istinomjer će njegovo obećanje dato u januaru ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!