U Rasadniku kod Goražda krov nad glavom za 20 socijalno najugroženijih porodica

Početkom 2013. godine Administrativno vijeće Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) odobrilo je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu do 60 miliona eura za finansiranje Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

U sklopu pomenutog projekta, aprila 2018. godine polaganjem kamena temeljca u goraždanskom naselju Rasadnik zvanično je započela izgradnja stambenog objekta za socijalno stanovanje.

Namjena ove zgrade sa dvadeset stambenih jedinica je zbrinjavanje isto toliko socijalno ugroženih i raseljenih porodica sa područja Goražda, dok je sama investicija bila vrijedna 940.000 KM.

Tokom ceremonije polaganja kamena temeljca, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić pored ostalog je naveo i rok u kojem bi radovi trebali biti okončani:

Grad Goražde odredio je  lokaciju, pripremio potrebne dozvole i drugo, a mi smo odabrali izvođača radova GP „Drina“. Ovaj projekat povezao je sve  institucije od lokalnog nivoa, nivoa države, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica, a prije svega donatore i međunarodne organizacije u cilju rješavanja problema stambenog zbrinajavanja socijalno ugroženih i raseljenih osoba. Radovi bi se trebali okončati u roku od 300 dana, a nadati se da će to biti ranije.

Edin Ramić, 09.04.2018.

Da su radovi okončani i zgrada spremna na useljenje, 06.05.2019. godine potvrdio je gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović najavljujući da će ključevi novih stanova porodicama biti uručeni 22. maja kada je planirano svečano otvaranje zgrade u Rasadniku:

Ovdje će biti smješteno 20 socijalno najugroženijih porodica koje su bodovane nakon raspisivanja Javnog poziva Gradske uprave. Rješenja nisu trajna, oni će koristiti stanove dok su živi ili njihovi članovi porodice, a dugo su čekali siguran krov nad glavom.

Muhamed Ramović, 06.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanje resornog ministra Edina Ramića u vezi okončanja izgradnje zgrade u Rasadniku ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman - Hadžići. Ministar...