U Rasadniku kod Goražda krov nad glavom za 20 socijalno najugroženijih porodica

Početkom 2013. godine Administrativno vijeće Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) odobrilo je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu do 60 miliona eura za finansiranje Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

U sklopu pomenutog projekta, aprila 2018. godine polaganjem kamena temeljca u goraždanskom naselju Rasadnik zvanično je započela izgradnja stambenog objekta za socijalno stanovanje.

Namjena ove zgrade sa dvadeset stambenih jedinica je zbrinjavanje isto toliko socijalno ugroženih i raseljenih porodica sa područja Goražda, dok je sama investicija bila vrijedna 940.000 KM.

Tokom ceremonije polaganja kamena temeljca, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Edin Ramić pored ostalog je naveo i rok u kojem bi radovi trebali biti okončani:

Grad Goražde odredio je  lokaciju, pripremio potrebne dozvole i drugo, a mi smo odabrali izvođača radova GP „Drina“. Ovaj projekat povezao je sve  institucije od lokalnog nivoa, nivoa države, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica, a prije svega donatore i međunarodne organizacije u cilju rješavanja problema stambenog zbrinajavanja socijalno ugroženih i raseljenih osoba. Radovi bi se trebali okončati u roku od 300 dana, a nadati se da će to biti ranije.

Edin Ramić, 09.04.2018.

Da su radovi okončani i zgrada spremna na useljenje, 06.05.2019. godine potvrdio je gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović najavljujući da će ključevi novih stanova porodicama biti uručeni 22. maja kada je planirano svečano otvaranje zgrade u Rasadniku:

Ovdje će biti smješteno 20 socijalno najugroženijih porodica koje su bodovane nakon raspisivanja Javnog poziva Gradske uprave. Rješenja nisu trajna, oni će koristiti stanove dok su živi ili njihovi članovi porodice, a dugo su čekali siguran krov nad glavom.

Muhamed Ramović, 06.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanje resornog ministra Edina Ramića u vezi okončanja izgradnje zgrade u Rasadniku ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH...