Analize

U oblasti “pravna država”, Vlada KS radila na ispunjenju većine datih obećanja

U oblasti “pravna država”, Istinomjer je registrovao ukupno 42 obećanja, od kojih je u toku prve godine mandata jedno u potpunosti ispunjeno, njih devet je u progresu, dok su na 16 obećanja zabilježene određene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija te su kao takva ocijenjena kao započeta.

Foto: poduzetnice.ba
Foto: poduzetnice.ba

Kada se radi o oblasti “pravna država”, na 16 obećanja nisu zabilježene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija te su ona ocijenjena ocjenom nije započeto.

Vlada Kantona Sarajevo je 20.5.2021. godine usvojila Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS, a nakon što je na zvaničnoj stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS objavljen Registar transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo, Istinomjer je obećanje u vezi s uspostavljanjem baze nevladinih organizacija ocijenio ispunjenim.

Ocjenom u progresu, u okviru kojih su u toku prve godine mandata Vlade KS zabilježene značajne aktivnosti po pitanju njihove realizacije, ocjenjena su obećanja koja su se odnosila na ulaganje u bolju opremljenost policije, bolje informisanje boraca i borkinja o njihovim pravima, transparentno praćenje priliva sredstava u borbi protiv COVID-19, normiranje sukoba interesa u javnom sektoru Kantona Sarajevo, popunjavanje Uprave policije MUP-a KS nedostajućim policijskim službenicima i službenicama, reviziju diploma u Kantonu Sarajevo, osiguravanje optimalnih uvjeta za rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, korištenje revizorskih izvještaja u borbi protiv korupcije, ali i proširenja podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru u KS, gdje se trenutno u Registru i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom mogu naći zaposleni u Gradu Sarajevo, te opštinama, Stari Grad, Ilijaš, Ilidža i Novo Sarajevo.

Od 16 obećanja na kojima su zabilježene određene aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, te su kao takva dobila ocjenu započeto, izdvajamo jačanje antikoruptivnih kapaciteta policije, donošenje novih propisa i zakonsko normiranje u vezi sa zaštitom lica koja prijave korupciju, razvijanje javne svijesti o štetnosti korupcije, te ono koje se odnosilo na poduzimanje sistemskih aktivnosti na projektu uspostavljanja helikopterske jedinice MUP-a KS.

S tim u vezi, podsjećamo da je na sjednici održanoj 30.9.2021. godine Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.

Kako je tom prilikom navedeno, elaborat, koji je sačinila stručna radna grupa na čelu s iskusnim vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem, sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.

“Ispravljamo istorijsku nepravdu”, istakao je tom prilikom ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, navodeći i da je “procjena da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje su u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirana i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”.

Na kraju, u okviru oblasti “pravna država”, od obećanja koja nisu započeta, između ostalih, ovom prilikom podsjećamo na ona koja su se odnosila na nalaženje adekvatnog prostora za smještaj privremeno oduzetih vozila i imovine, izradu novog zakona o mirnim okupljanjima, pooštravanje nadzora na konkursima, te nadogradnju objekata I i IV Policijske uprave.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!